Zullen dennentakken teruggroeien?

Takken van dennenbomen die zijn verwijderd, groeien niet terug. Dit geldt vooral voor de onderste takken die zijn verwijderd. Hoewel het verwijderen van een dode tak noodzakelijk kan zijn voor de gezondheid van de boom, moet u niet verwachten dat er op die plaats nieuwe groei te zien is. Omdat dennen geen takken teruggroeien, moet u goed nadenken voordat u uw dennenboom snoeit.

Waarom groeien dennentakken niet terug na het snoeien?

Dennen produceren nieuwe groei in de top van de boom en aan de uiteinden van de takken. Wanneer een tak wordt verwijderd, blijft een den zich richten op nieuwe groei in de bovenste delen van de boom. U kunt dit zien in het voorjaar, wanneer het bovenste deel van uw den en de uiteinden van de takken het lichtere groen van nieuwe groei zullen vertonen.

 • Dennen produceren nieuwe groei voornamelijk in de top van de boom en aan de uiteinden van bestaande takken. Het is uiterst zeldzaam dat ze een nieuwe takknop produceren in de lagere delen van de boom.
 • Zonlicht stimuleert dennengroei. Omdat de bovenste takken de onderste stam beschaduwen, zal het zonlicht de boom niet in voldoende mate bereiken om nieuwe takgroei op gang te brengen.

Het is essentieel om te onthouden dat bomen naar de zon toe groeien. Een den richt zijn groei-energie op de gebieden met de beste kans om de hele dag zonlicht te ontvangen (bovenste delen van de boom) en zal geen energie investeren in het groeien van takken op lagere delen van de stam. De schaduw van hogere takken blokkeert het zonlicht van het bereiken van lage delen van de boom. Als u een lage tak van uw den verwijdert, beschouw het dan als volgtvoorgoed weg.

Kun je takken van een dennenboom afzagen?

Het is volkomen veilig om dennentakken te verwijderen zolang u een paar eenvoudige regels volgt voor het snoeien van uw dennenboom zonder deze te doden. Het is zelfs mogelijk dat een boom overleeft wanneer het onderste derde deel van de takken is verwijderd.

 • Het is veilig en raadzaam om dode of zieke dennentakken te allen tijde te verwijderen.
 • U kunt het onderste derde deel van de dennentakgroei verwijderen zonder de boom te doden.
 • Verwijder niet te veel lage takken - deze zijn essentieel om dennenbomen overeind te houden tijdens storm en sneeuw.

Voordat u uw dennenboom snoeit, moet u bedenken dat elke tak een doel dient. De zware, lage takken van een dennenboom verlagen het zwaartepunt en geven de boom stabiliteit tijdens stormen. Dennenbomen die overmatig zijn gesnoeid, lopen het gevaar om te vallen of te breken tijdens ruw weer.

Kun je bovenste takken van een dennenboom verwijderen?

Het is essentieel dat u het bovenste deel of de "kroon" van een dennenboom niet verwijdert. De boom zal zijn kegelvorm verliezen en niet meer herstellen. De meeste professionele boomverzorgers zijn het erover eens dat het verwijderen van de top van een den onherstelbare schade veroorzaakt en kan leiden tot de dood van uw den.

 • Verwijder het bovenste gedeelte van uw dennenboom niet.
 • Dennenbomen waarvan de top is verwijderd, lopen een grote kans te sterven door rot, ziekte en zonnebrand.
 • Verwijder de leider (de tak die recht omhoog groeit vanuit de top van de den) niet.

Een gezonde boom kan blijvende schade oplopen door het bovenste gedeelte te verwijderen. In de kroon van een dennenboom leven de meeste van de levendige dennennaalden die fotosynthese toepassen. Door deze te verwijderen wordt de essentiƫle naaldgroei vernietigd. Als uw dennenboom te hoog is voor uw tuin, neem dan contact op met een boomverzorger om verwijdering of mogelijke oplossingen te bespreken.

Kunnen dode dennentakken weer tot leven komen?

Dode takken kunnen niet worden gered. Als uw den een dode tak heeft, kunt u deze het beste verwijderen voordat insecten, rot en schimmels de dode tak aantasten en gezonde delen van de boom binnendringen. U kunt dode takken van uw den op elk moment van het jaar verwijderen.

 • Dode takken zullen zichzelf niet herstellen.
 • Verwijder dode takken om te voorkomen dat ziekte, rot en insecten de gezonde delen van uw boom aanvallen.
 • Knip niet te snel dennentakken af waarvan u denkt dat ze dood zijn. Denk eraan dat dennenbomen elke herfst ongeveer een derde van hun naalden laten vallen.

Houd uw den goed in de gaten. Als een tak schors afgeeft, andere tekenen van schade vertoont en alle naalden bruin zijn of ontbreken, is hij dood en moet hij worden verwijderd. Overdrijf niet. Dennenbomen laten in de herfst een derde tot de helft van hun naalden vallen, dus een naaldval of minder blad is niet noodzakelijkerwijs een teken van een dode boom of tak.

Zullen dennenbomen weer takken laten groeien?

Als u eenmaal een dennentak hebt verwijderd, zal deze niet meer teruggroeien. Dennen concentreren hun groei op bestaande takuiteinden en de "kegel" in de top van de boom. Als een bestaande tak of boomdeel wordt verwijderd, zal de boom niet de energie opbrengen om daar een nieuwe tak te laten groeien. Omdat het snoeien van dennenbomen permanent is, moet u twee keer nadenken voordat u takken verwijdert.

Scroll naar boven