Beste tijd om gazon te doorzaaien in Noordoost -

Tussen wintersneeuw, lentemodder en zinderende zomers kan het weer in het noordoosten zelfs het best verzorgde gazon in de war brengen. Dit kan resulteren in dood gras, kale plekken en slechte grasgroei. Maar hier is een oplossing voor! Als u doorzaaien toevoegt aan uw gazononderhoudsschema, kunt u uw tuin weer de levendige groene gloed geven die u kent en waar u van houdt.

Hieronder behandelen we de voordelen van doorzaaien en de beste tijd om uw tuin in het noordoosten door te zaaien. We behandelen ook het stap voor stap proces van het doorzaaien van uw gazon. Wij zijn de experts, zodat u er de vruchten van kunt plukken.

Wat is doorzaaien?

Doorzaaien is het proces waarbij graszaad wordt toegevoegd aan een gazon dat al bestaand gras heeft. Omdat het doel is om nieuw gras te laten groeien tussen volwassen gras, moeten specifieke stappen worden genomen bij het doorzaaien van uw gazon.

Voor de beste doorzaairesultaten moet een gazon vooraf grondig worden voorbereid, met speciale aandacht voor de groeiomstandigheden. Vervolgens moet een voor het klimaat geschikt zaadmengsel over het gazon worden verspreid. Na de verspreiding van het zaad zullen de juiste bewaterings- en bemestingsschema's ervoor zorgen dat het nieuwe gras ontkiemt, tot volle wasdom komt en uw gazon weer prachtig wordt.

Waarom uw gazon doorzaaien?

Gras, zoals alle organismen, leeft niet eeuwig. Gras sterft van nature af, verzwakt of begint slecht te groeien naarmate het latere stadia van zijn levensduur ingaat. Zelfs het best verzorgde gazon kan ten prooi vallen aan deze cycli. Maar hoe weet u dat uw gazon moet worden doorgezaaid? En wat zijn de voordelen van doorzaaien.

Tekenen dat uw gazon moet worden doorgezaaid

Misschien is het vergeeld, groeit het zwak of wordt het overwoekerd door onkruid. Hoe weet u wanneer u uw gazon moet doorzaaien in plaats van andere oplossingen te proberen, zoals kunstmest of onkruidverdelger?

Dit zijn de tekenen die aangeven dat het tijd is om uw tuin door te zaaien:

 • Het gazon heeft onlangs geleden onder droogtestress
 • Gras is dof en mist levendigheid
 • Het gazon is de afgelopen 4 jaar niet doorgezaaid.
 • Er verschijnen bruine vlekken of kale plekken in uw gazon.
 • Het gazon is beschadigd door intensief gebruik en/of verkeer.

Voordelen van het doorzaaien van uw gazon

Er zijn een aantal resultaten van doorzaaien die niet alleen het uiterlijk van uw tuin verbeteren, maar ook de gezondheid op lange termijn, waardoor gazononderhoud gemakkelijker wordt. Doorzaaien bespaart zelfs geld, omdat u minder hoeft uit te geven aan kunstmest, onkruidverdelgers en pesticiden!

Dit zijn de belangrijkste voordelen van het doorzaaien van het gazon:

 • Maakt uw tuin beter bestand tegen droogte
 • Vult en verwijdert dode of bruine grasplekken
 • Zorgt ervoor dat het gras dikker groeit, waardoor invasieve onkruidgroei wordt voorkomen.
 • Nieuwere graszaadmengsels, geoptimaliseerd voor uw klimaat, zijn beter bestand tegen ziekten en insecten.
 • Maakt uw gazon beter bestand tegen gebruik en voetverkeer
 • Creëert een weelderiger en gelijkmatiger gekleurd gazon

Beste tijd om gazon te doorzaaien in het noordoosten

De doorzaaitactiek verschilt van regio tot regio. In de meeste zuidelijke en westelijke staten zaaien gazononderhoudsexperts door in de lente of de zomer voor de beste resultaten. Maar als u in het noordoosten woont, is doorzaaien een beetje anders.

Doorzaaien voorjaar vs. najaar

De truc bij het doorzaaien is om dit te doen in een groeiperiode voor het gras, zodat het nieuwe gras een sterke basis krijgt. In de noordoostelijke staten krijgt het gras een sterke groeiperiode in de herfst, wanneer de temperaturen beginnen af te koelen. Dit betekent dat de herfst eigenlijk de beste tijd is om door te zaaien in het noordoosten, aangezien de koudebestendige grassen die in dit klimaat worden gebruikt, beter presteren als ze worden gezaaid na het hoogtepunt vanzomer.

De beste tijd om te zaaien

Een eenvoudige vuistregel voor noordoostelijke landen is dat als u eind augustus tot begin september doorzaait, u goede resultaten zult boeken. Deze timing is ideaal om de nieuwe graszaden te laten profiteren van de groeispurt van het herfstgras, terwijl ze tegelijkertijd genoeg tijd krijgen om te rijpen en zich voor te bereiden op de winter. Nog voor de eerste sneeuwval zult u zien dat uw gazon getransformeerd is!

We weten dat het klimaat in het noordoosten per regio verschilt. Kustgebieden, zoals New Jersey en Delaware, zijn meestal gematigder dan de noordelijke delen van staten als Maine, New York, Vermont en New Hampshire. Om het doorzaaien precies te timen, wordt door de Turfgrass Water Conservation Alliance aanbevolen om ongeveer 45 dagen voor de eerste herfstvorst door te zaaien.

Door 6-8 weken voor de gemiddelde eerste vorst door te zaaien, kunt u uw doorzaaiwerkzaamheden nauwkeuriger timen en de beste resultaten behalen. Als u in een regio woont waar het in oktober koud is, kunt u begin augustus doorzaaien. Als het kwik bij u in de buurt daarentegen pas in november of december daalt, kunt u tot half september wachten met doorzaaien.

9 Tips bij het doorzaaien van gazon in het noordoosten

Een gazon in het noordoosten op de juiste manier doorzaaien komt neer op drie hoofdfasen: de voorbereiding van het gazon, het toevoegen van het juiste zaad en ervoor zorgen dat dat zaad ontkiemt. Als u deze eenvoudige stappen volgt bij het doorzaaien, krijgt u de beste resultaten van uw graszaad en geniet u van een gezond gazon.

maaien

In tegenstelling tot de standaard maaipraktijken wilt u uw bestaande gras heel kort maaien voordat u het doorzaait. Kort gras zorgt ervoor dat het zonlicht de zaailingen van het gras bereikt, zodat ze tot volle wasdom kunnen komen. Voor grassoorten uit het noordoosten stelt u de maaibladhoogte in op 1 ½ -2" om uw gazon goed voor te bereiden.

Behalve dat er meer graszaad kan ontkiemen, heeft dit eenmalige lage maaien nog een bijkomend voordeel: omdat u na het doorzaaien 2 tot 4 weken moet stoppen met maaien, voorkomt u dat uw gazon in de tussentijd uit de hand loopt.

Hark

Nadat u uw dichte maaibeurt hebt uitgevoerd, maakt u uw hark klaar. Kies een sterke tuinhark of riethark die niet alleen het maaisel opharkt, maar ook een deel van de ophoping van riet in uw tuin afbreekt. Riet is een laag dood gras die boven de bovengrond uitsteekt. Als het te dik is, dient het als een barrière die water opzuigt en voorkomt dat zaden ooit de grond bereiken. Dikke riet zalvoorkomen dat graszaden ooit ontkiemen.

Nadat u uw gazon grondig hebt geharkt, kunt u het geharkte maaisel en het vilt in zakken doen voor afval of als toevoeging aan uw thuiscompost. Zodra ze een beetje zijn afgebroken, kunnen deze elementen een goede aanvulling vormen op uw zelfgemaakte meststof.

Belucht

Beluchting is een van de beste gazonbehandelingen voor uw geld. Of u nu een spikebeluchter of een plugbeluchter gebruikt (beide types kunnen meestal worden gehuurd bij een ijzerhandel of tuinwinkel), u bereikt al het volgende in één stap:

 • Ontbinding van de bodem, waardoor het gras beter kan wortelen en beter bestand is tegen droogte
 • Maak kleine gaatjes, perfect om graszaad te beschermen en een plek te geven om te wortelen.
 • Opbreken van vilt, dat zaailingen van gras kan verstikken.
 • Laat voedingsstoffen uit kunstmest en natuurlijke bronnen in de bodem komen.

Als er één stap is die u niet mag overslaan bij het doorzaaien van uw gazon, dan is het beluchten. De sterke graszaailingen die volgen en de algemene gezondheid van het gazon zullen u in de toekomst graszaad en kunstmest besparen, wat de kosten voor het huren van een beluchter goedmaakt.

De grond bijwerken

Een topdressing is het toevoegen van compost of organische meststof bovenop bestaand gras. Zie de topdressing als de instant brandstof die graszaden een plek geeft om te ontkiemen en de energie te krijgen die ze nodig hebben in de allereerste levensfase.

Er is niet veel materiaal nodig om grond adequaat te topdressen. Als u wilt weten hoe u grond moet topdressen, is de eenvoudigste regel ervoor te zorgen dat u uw bestaande gras niet begraaft en het van licht berooft, wat het zou kunnen doden. Voeg een kleine hoeveelheid grond, compost of kunstmest toe aan een gebied en hark zo dat een dunne laag wordt verspreid over het gras. Een kleine hoeveelheid grasbedekking is oké, maar wanneer hetis het beter te weinig aan te brengen dan te veel.

Kies het beste graszaad voor het noordoosten

Verschillende grassoorten groeien het best in verschillende klimaten. Sommige grassoorten gaan volledig dood als ze in de verkeerde regio worden geplant. Het noordoosten heeft koele winters en vochtige zomers, die beide destructief zijn voor grassoorten met warm weer.

Bovendien zijn de meeste graszaadmengsels die tegenwoordig op de markt zijn, samengesteld uit verschillende grassoorten. Dat is een goede zaak: uw gazon is beter bestand tegen verschillende water- en schaduwniveaus in uw tuin, en omdat de groeicycli enigszins verschillen, hebt u een groter deel van het jaar een groen gazon.

Het beste graszaad voor het noordoosten omvatten:

 • Zwenkgras: meestal een opgaand zwenkgras en een kruipend zwenkgras, voor een betere dekking van het gazon. Zwenkgras behoort ook tot de meest schaduwtolerante grassen.
 • Kentucky Bluegrass: Blauwgras is een van de meest koudetolerante gazongrassen, wat betekent dat het zelfs de strengste winters kan overleven.
 • Overblijvend raaigras: Ryegrass is een echte gazonredder. Het kiemt sneller dan andere koudetolerante grassoorten, wat betekent dat het uw gazon in het voorjaar het snelst van slapend naar groen brengt. Het heeft ook een zeer sterke tocht- en hittebestendigheid, zodat het bestand is tegen zomerse temperaturen.

Verspreid zaad

Nu u al het benenwerk hebt gedaan, is het tijd voor het echte werk: doorzaaien. Een doorzaaimachine verspreidt het zaad gelijkmatig over een gebied met minimale inspanning. Er zijn verschillende goede walk-behind doorzaaimachines die uw gazon fantastisch doorzaaien.

Zorg ervoor dat u de hoeveelheid zaad per vierkante meter gebruikt die op de verpakking van het graszaad wordt aanbevolen. Op kale plekken in de tuin kunt u de aanbevolen hoeveelheid zaad verdubbelen om die plekken effectief opnieuw in te zaaien.

Zet de zaden

Nu je je zaad over je topdressing hebt verspreid is het werk goed gedaan, toch? Niet helemaal. Onbeschermd graszaad is een gemakkelijke prooi voor opportunistische vogels, dus je wilt weten hoe je vogels kunt weerhouden van het eten van graszaad.

Het goede nieuws is dat u de basis voor zaadbescherming al hebt gelegd. Die topdressing die u hebt toegevoegd? Het is niet alleen een geweldige voorsprong voor de zaden, het kan ook fungeren als een schild.

Gebruik een tuinhark om de topdressing over de zaden te harken. Dit beschermt de zaden en brengt ze in de juiste omstandigheden voor ontkieming. Het helpt ook om de zaden in de kleine gaatjes te duwen die je tijdens het beluchten hebt gemaakt, zodat ze kunnen wortelen. Maak je geen zorgen als sommige zaden nog onbedekt of gedeeltelijk bedekt zijn - als je voor het grootste deel hebt gezorgd, zul je succes hebben metdoorzaaien.

Bemesten

Nu uw zaden op het gazon liggen en beschermd zijn, is het tijd om ze een groeiboost te geven. Breng een langzaam vrijkomende meststof aan op uw tuin. Zoek naar een meststof met een hoog stikstofgehalte en een afgiftecyclus van 6-8 weken. Dit zal uw graszaailingen voortdurend voeden terwijl ze volgroeien.

Langzaam vrijkomende meststoffen met een hoog stikstofgehalte zijn in de meeste huis- en tuinwinkels verkrijgbaar in standaard- en biologische soorten.

Water

Dit is het laatste ingrediënt, en een cruciaal ingrediënt. Gras kan veerkrachtig zijn wanneer het volwassen is, maar graszaailingen zijn kwetsbaarder. Ze hebben vooral water nodig, en veel water.

Geef na het zaaien en bemesten één of twee keer per dag water totdat het nieuwe gras ongeveer 3" hoog is. Het doel is om de grond 24 uur per dag vochtig te houden, zodat de wortels kunnen groeien. Door voortdurend water te geven wordt ook de meststof in de grond opgenomen. Gras onder deze omstandigheden ontkiemt snel! Binnen 2 tot 4 weken zou er een nieuw gewas tussen het oude gras moeten groeien en zal uw gazonvan saai en ziekelijk, naar groen en levendig.

Dingen die u moet vermijden bij het doorzaaien van uw gazon

Doorzaaien kost geld en tijd, die u allebei niet wilt verspillen. U wilt dat zoveel mogelijk graszaad tot volle wasdom komt. Om ervoor te zorgen dat u de beste resultaten behaalt met doorzaaien, moet u rekening houden met het volgende:

 • Als u een middel tegen raaigras hebt gebruikt, wacht dan ten minste 16 weken met doorzaaien. Een middel tegen raaigras voorkomt ook dat uw graszaad uitloopt.
 • Als u breedbladige onkruidverdelgers hebt toegepast, wacht dan 4 weken met doorzaaien. Deze kunnen in sommige gevallen ook de grasgroei remmen.
 • Vergeet niet dat alle onkruid- en voederproducten die u hebt gebruikt, een middel ter voorkoming van krabgras, een middel ter bestrijding van breedbladige onkruiden of beide kunnen hebben bevat.
 • Zorg ervoor dat u het juiste type graszaad kiest. Grassen voor koud weer groeien niet goed in een warm klimaat en omgekeerd. In het noordoosten zijn koudebestendige zwenkgraszaadmengsels vaak de beste keuze.
 • Doorzaaien op het juiste moment. De lente lijkt misschien het meest voor de hand liggend, maar in het noordoosten zult u meer succes hebben als u in de herfst doorzaait.
 • Maai niet te vroeg. Wacht 2-4 weken na het doorzaaien voordat u uw nieuwe graszaailingen voor het eerst maait. Te vroeg maaien kan de jonge zaailingen beschadigen of doden.
Scroll naar boven