Zijn slakken goed voor planten?

De gewone tuinslak is een plaag voor de meeste tuinen. Slakken hebben enkele nuttige eigenschappen, maar meestal beschadigen ze kwetsbare planten. Slakkenschade kan de aantrekkelijkheid van uw moestuin snel ruïneren. Tere, pas ontkiemde planten zijn een hoofddoelwit voor de gewone slak. Als u geen voorzorgsmaatregelen neemt om uw plantenbladeren te beschermen, kan de slakkenpopulatie snel veel tereGebruik biologische slakkenbestrijding om uw planten tegen slakken te beschermen.

Zijn slakken goed voor een tuin?

Er zijn enkele positieve aspecten aan het hebben van slakken in uw tuin. Slakken voeden zich met dood plantenmateriaal, wat de natuurlijke ontbinding kan versnellen. Dit kan het bemestingsproces verhogen door ongewenst afval te verwijderen. Slakkenslijm in het bijzonder is een uitstekende, stikstofrijke meststof. Slakken staan ook hoger in de voedselketen dan ander gemeenschappelijk tuinplagen. Daardoor kunnen slakken uw planten beschermen tegenkleinere bugs.

 • Tuinslakken eten ander ongedierte dat lager op de voedselketen staat.
 • Slakken versnellen het natuurlijke verval door dode planten te eten.
 • De slakken in je tuin eten ook de planten die je probeert te kweken.
 • Slakken verslinden alle delen van je planten, van wortel, tot blad, tot vrucht.

Sommige tuiniers vinden de aanwezigheid van tuinslakken ook esthetisch verantwoord, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Slakken zijn opportunistische eters die graag van uw groeiende planten eten. Ze gaan niet alleen voor de bladeren, maar eten ook de wortels, vruchten, groenten en stengels van de planten die u kweekt.

Zijn slakken goed voor potplanten?

De meeste gewone soorten slakken zijn slecht voor elke plant, al dan niet in potten. Potplanten lopen echter een bijzonder risico omdat de meeste soorten slakken zich richten op de tere blaadjes van uw planten. Dit betekent gevaar voor uw containertuin omdat potplanten doorgaans meer tere blaadjes hebben dan de meeste tuinplanten.

 • Slakken zijn slecht voor je potplanten.
 • Bijna alle soorten slakken eten gewone potplanten.
 • Overweeg over te schakelen op slakafstotende potplanten zoals varens.

Als u lijdt aan een slakkenplaag, overweeg dan om over te schakelen naar potplanten die slakken haten. Dingen als varens, hortensia's en Japanse anemonen worden over het algemeen gemeden door de slakkenpopulatie. Deze zullen niet helemaal van slakken afkomen, maar uw planten zullen veilig zijn tegen slakken- en naaktslakkenschade.

Vernietigen slakken planten?

Slakken maken planten absoluut kapot. Tuinslakken worden door veel tuiniers niet voor niets slijmerige indringers genoemd. Tuinplanten verliezen hun groene bladeren aan tuinslakkensoorten zoals de bruine slak of de zwarte slak. Nadat slakken de bladeren hebben opgegeten, kunnen uw planten geen fotosynthese meer uitvoeren en zullen ze afsterven.

 • Slakken kunnen planten snel vernietigen door al hun bladeren op te eten.
 • Let goed op plaatsen zoals waterpartijen voor tekenen van slakken.

Gewone soorten slakken zijn ernstige plagen. Tot overmaat van ramp zijn ze te vinden op elke vochtige plaats. Ze hebben de neiging om vooral in een waterpartij in de tuin rond te hangen en kunnen uw zaailingen verwoesten.

Hoe zorg je ervoor dat slakken stoppen met het eten van je planten?

Er zijn verschillende manieren om van slakken af te komen. De beste methoden zijn slakkenvallen, zelfgemaakte slakkenverdelgers en pesticiden. Pesticiden kunnen overlastgevende slakkenpopulaties snel uitroeien, maar zijn misschien niet veilig voor uw tuin. Een veiligere slakkenverdelger is een spuitfles vol azijn. Azijn doodt slakken als u het rechtstreeks op ze spuit, waardoor uw slakkenplaag ophoudt. Gebruik deze voor huisdieren en planten veilige slakken enslakkenverdelger om je planten te beschermen.

 • Bespuit slakken met azijn om ze snel te doden.
 • Probeer een huisdierveilig bestrijdingsmiddel om slakken te doden.
 • Overweeg slakkenwerende middelen op de grond te strooien, zoals koffiedik en zout.

U kunt ook slakkenwerende middelen overwegen om kwetsbare planten te beschermen. De meest gebruikelijke methode om planten te beschermen is om een ring van zout rond uw planten te gieten als een beschermende barrière. Zout op de grond gieten kan echter de plantengroei beschadigen. Gebruik in plaats daarvan koffiedik. Een cirkel van 2,5-5 cm rond uw planten zal slakken ervan weerhouden aan te vallen. Dit komt omdat slakken een hekel hebben aande grove textuur van koffiedik en vermijden dat ze erover kruipen. Ze zullen elders op zoek gaan naar voedsel en uw planten veilig achterlaten.

Monterey LG6500 Sluggo Wildlife and Pet Safe Slug Killer, 2,5 lb. Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Waarom zijn er zoveel slakken in uw tuin?

Overlastgevende slakkenpopulaties duiken overal op waar het vochtig is en bescherming biedt tegen de zon. Dit maakt tuinen al een ideaal doelwit, maar als je een grote plaag hebt, kan overmatig plantenafval de schuld zijn. Dood organisch materiaal van tuinplanten trekt slakken aan om zich te voeden.

 • Slakken en naaktslakken worden aangetrokken door gebieden met veel water en bescherming tegen de zon.
 • Verwijder plantenafval van de grond om een gemakkelijke voedselbron te verwijderen.
 • Een schone tuin zal minder slakken aantrekken dan een tuin waar dode en afstervende planten op de grond liggen.

Snoei en verwijder regelmatig dode of stervende plantendelen om uw tuin minder aantrekkelijk te maken voor slakken. Als u dit niet doet, leidt dit tot dode planten en een slakkenbuffet. Het regelmatig opruimen van de tuin is dus een belangrijk onderdeel van biologische slakkenbestrijding. De bruine tuinslak een gemakkelijke voedselbron ontnemen is de eerste stap om een plaag te voorkomen.

Zijn slakken goed of slecht voor planten?

Hoewel de bruine slak enkele nuttige eigenschappen heeft, zullen de meeste tuiniers vinden dat ze een plaag zijn. Slechte slakken staan erom bekend dat ze groeiende planten opvreten. In feite kan een enkele slak een plant doden als hij genoeg tijd krijgt. Laten we alles samenvatten wat we hebben geleerd over het beschermen van planten tegen slakken:

 • Slakken kunnen goed zijn voor een tuin, maar zijn meestal plagen.
 • Potplanten zijn bijzonder kwetsbaar voor slakken.
 • De bruine slak richt zich op verse groene bladeren, wat planten doodt.
 • Gebruik biologische slakkenverdelgers om slakkenplagen te voorkomen.
 • Verspreid effectieve slakkenwerende middelen zoals koffiedik op de grond om slakken weg te houden van gezonde planten.
 • Maak uw tuin regelmatig schoon om het aantal slakken dat u aantrekt te verminderen.

Als u slakken ziet, behandel ze dan als huisdieren en verwijder ze zo snel mogelijk uit uw tuin, zodat uw planten beter gedijen.

Scroll naar boven