Wat te doen na het beluchten van uw gazon

Zodra uw gazon goed is belucht, zal het veel gemakkelijker water en voedingsstoffen opnemen. Gras zal veel levendiger sprieten en gezondere wortelsystemen ontwikkelen. Zodra u klaar bent met beluchten moet u:

 • Laat eventuele grondpluggen op natuurlijke wijze afbreken
 • Uw gazon doorzaaien
 • Water om graswortels te voeden
 • Kunstmest aanbrengen
 • Pas een preëmergente onkruidverdelger toe ALS u niet doorzaait.

Deze methoden zullen u helpen optimaal te profiteren van een recent belucht gazon om de gezondheid van het gras te verbeteren, onkruid te onderdrukken en u op lange termijn veel gazononderhoud te besparen.

Wanneer moet u beluchten?

Beluchting is nodig wanneer de grond in uw gazon verdicht is. Verdichte grond belemmert de groei van graswortels. Als u niet belucht, zal uw gazon vergelen, afsterven en/of onkruid laten binnendringen. Om te bepalen of de grond zo verdicht is dat beluchting nodig is, test u uw gazon met een schroevendraaier.

 • Besproei het gazon de dag voor het testen van de grond.
 • Duw een schroevendraaier in de grond.
 • Als de schroevendraaier gemakkelijk 2 tot 4 cm in de grond zakt, hoeft hij NIET te worden belucht.
 • Als de schroevendraaier niet gemakkelijk in de grond dringt, is beluchting noodzakelijk.
 • Test 3-5 verschillende gebieden in uw tuin. Bodemverdichting kan gelokaliseerd zijn op drukke gebieden.

Als uw grond moet worden belucht, is een kernbeluchter de beste optie voor uw tuin. Een gemotoriseerde kernbeluchter kan worden gehuurd bij de meeste bouwmarkten. Het is het meest effectieve instrument om compacte grond op te breken, waardoor lucht, water en voedingsstoffen uw gazon kunnen binnendringen tot in de wortellaag.

Verticuteren versus beluchten: één of beide doen?

Net als verdichte grond, verhongert overmatige ophoping van vilt (meer dan 1 cm dik) de bodem van water en voedingsstoffen. Een kernbeluchter zal helpen om vilt op te breken, maar voor de beste resultaten moet u eerst verticuteren voordat u belucht.

Door uw gazon te verticuteren verwijdert u de sponsachtige laag vilt boven op de bodem, waardoor uw kernbeluchter beter bij de bodem kan komen. Om een uitgevallen, dun gazon weer tot leven te wekken, verticuteert en belucht u vervolgens.

Wat is de beste tijd van het jaar om te beluchten?

Het voorjaar wordt traditioneel beschouwd als de beste tijd om te beluchten. Door in het voorjaar te beluchten kan uw gazon het hele groeiseizoen profiteren van de nieuw losgemaakte grond. Sommige grassoorten reageren echter het best op beluchting in het najaar. De juiste timing voor het beluchten hangt af van het soort gras in uw gazon.

Beste beluchtingstijdstip per grassoort

 • Grassen voor warme seizoenen : Lente tot vroege zomer
 • Grassen voor koele seizoenen Vroege herfst

Grassen van het warme seizoen, zoals Bermuda en St. Augustine, moeten in het voorjaar (maart tot april) worden belucht, maar kunnen een beluchting in de vroege zomer (mei tot juni) verdragen. Bemesting, doorzaaien en andere bewerkingen hebben ook de beste resultaten in deze periode, dus plan de beluchting van uw gazon van het warme seizoen in het voorjaar.

Grassen van het koele seizoen, zoals zwenkgras en raaigras, presteren beter als ze in de vroege herfst worden belucht (eind augustus tot en met september). Grassen van het koele seizoen reageren ook het best op verticuteren, bemesten en doorzaaien in de herfst. Om het meeste voordeel te halen uit het beluchten van grassen van het koele seizoen, plant u het werk in de herfst.

Wat moet u doen na de beluchting?

Zodra u uw gazon hebt belucht, zijn er verschillende tactieken die u kunt gebruiken om de gezondheid van uw gazon te verbeteren. Is uw doel uw bestaande gras te verdikken? Een gazon met problemen te redden? Invasief onkruid te bestrijden? Afhankelijk van wat uw gazon het meest nodig heeft, profiteer van de pas beluchte grond om het grootst mogelijke positieve effect te bereiken.

Laat grondpluggen op natuurlijke wijze afbreken

Nadat u een kernbeluchter hebt gebruikt, zullen er grondpluggen over uw tuin worden verspreid. Hoewel het verleidelijk kan zijn om maatregelen te nemen om uw tuin op te ruimen, is het het beste om de grondpluggen te laten drogen en na verloop van tijd af te breken.

Door maaien en regelmatig gebruik van het gazon, maar ook door neerslag, worden geleidelijk bodemproppen vernietigd. Hierdoor kunnen lucht en voedingsstoffen zich met de bodem vermengen en kunnen water en meststof gemakkelijk in de gaten komen die door de kernbeluchting zijn achtergelaten.

Het beste voor : Alle gazons. Grondpluggen die door een beluchtingsmachine worden achtergelaten, moeten altijd na verloop van tijd worden afgebroken.

Doorzaaien met nieuw gras

Een kernbeluchter laat gelijkmatig verspreide gaten achter met een tussenruimte van 5-7,5 cm. Deze gaten vormen de perfecte schuilplaats voor graszaad. Ze zorgen ervoor dat de zaden wortel kunnen schieten en beschermen ze tegen vogels en andere aaseters.

Na het beluchten van uw gazon kunt u graszaad over uw gazon verspreiden met een verspreider. Geef uw nieuw ingezaaide gazon vervolgens voldoende water en zorg voor een goed resultaat.

Het beste voor gazons met dun, schaars gras of kale plekken waar het gras is afgestorven.

Pas Pre-Emergent Weed Killer toe

Pre-emergent herbicide doodt planten als ze uitlopen. Het stopt de groei van gras- en onkruidzaden tot 6 weken na toepassing. Omdat het de groei van graszaden stopt, kunt u geen pre-emergent toepassen als u in de afgelopen 4 weken hebt doorgezaaid of van plan bent in de komende 6 weken door te zaaien. Het doodt zowel graszaailingen als onkruid.

De Andersons Barricade Professional-Grade Granular Pre-Emergent Weed Control - Dekt tot 12,880 sq ft (40 lb) Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Als u een dik, mooi gazon hebt en niet van plan bent te doorzaaien, moet u na het beluchten een pre-emergente onkruidverdelger toepassen. Door de gaten die de beluchtingstanden achterlaten, kan het onkruidverdelgingsmiddel in de grond dringen en een barrière vormen die onkruid doodt wanneer het uitloopt. Uw onkruidverdelgingsmiddelen werken veel beter wanneer ze vlak na het beluchten worden toegepast.

Het beste voor : Gazons met jaarlijkse onkruidproblemen. NIET toepassen als u hebt doorgezaaid of van plan bent door te zaaien.

Bemesten

Pas beluchte grond trekt meststoffen diep in de grond, waar ze de graswortels voeden en een groot positief effect hebben. Voor een gezond gazon brengt u na de beluchting een stikstofrijke, organische meststof aan.

Milorganite is een uitstekende meststof voor gevestigde tuinen, vooral indien gemengd met Scotts Turf Builder of een andere meststof. Het levert stikstof over een langere periode en verbrandt uw tuin niet. Als u onlangs hebt doorgezaaid, gebruik dan een gazonstartmeststof om uw graszaad een kickstart te geven.

Grote langzaam vrijkomende meststof Milorganite
 • Helpt uw gazon vergroenen binnen een paar weken.
 • Kan gebruikt worden op uw gazon, bomen, bloemen en struiken .
 • Langzaam vrijkomende meststof en bevat geen zout.
Koop nu Check Home Depot Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

De gaten die de beluchtingstanden in uw tuin achterlaten, helpen niet alleen de meststof in de grond te dringen, maar voorkomen ook dat de meststof wegspoelt.

Het beste voor Een onlangs ingezaaid gazon of een gevestigd gazon waar het gras slecht groeit.

Zorg voor voldoende water

Geef na het beluchten uw tuin grondig water. Blijf 2 keer per week diep water geven (30-60 minuten per keer). Dit bevordert de wortelgroei van zowel nieuwe zaden als bestaande grasplanten.

Grond die verdicht is door voetverkeer of voertuigverkeer neemt geen water goed op. Pogingen om water te geven zullen van de verdichte grond afvloeien, waardoor het gras verhongert. Een van de beste dingen die u kunt doen na de beluchting is een goed bewateringsschema opstellen om falend gras te doen herleven.

Het beste voor : Gazons met vergeeld/bruinend gras.

Hoe uw gazon te behandelen na het beluchten

De beste manier om uw gazon na de beluchting te verzorgen, is de na de beluchting overgebleven grondpluggen op natuurlijke wijze te laten ontbinden, een regelmatig bewateringsschema op te stellen, te bemesten met een stikstofrijke meststof, en ofwel nieuw gras door te zaaien of een pre-emergent herbicide toe te passen om te voorkomen dat onkruid uitloopt.

Scroll naar boven