Wat is gipsplaten?

Drywall is een muur afwerking materiaal gemaakt van geraffineerde gips ingeklemd tussen twee vellen van zwaar papier. Drywall is een stevige, goedkope en brandwerende muur materiaal gebruikt in de meeste residentiële en commerciële bouwprojecten. Naast het feit dat lichtgewicht en sterk, gipsplaten heeft het voordeel van gemakkelijk te snijden in een specifieke vorm tijdens de installatie. Vanwege de duurzaamheid, veiligheid,en installatiegemak, heeft gipsplaat grotendeels de lath-and-plaster muren in het grootste deel van de Verenigde Staten vervangen.

Waar is gipsplaat van gemaakt?

Het belangrijkste ingrediënt in gipsplaten is gips. Gips is een natuurlijk mineraal dat bestaat uit calcium, zwavel en watermoleculen. Om gipsplaten te maken, wordt natuurlijk gips gemengd met papierpulp, zetmeel of houtpulp om een pleister te vormen. Dit mengsel van gips en pulp vormt het harde, witte materiaal van gipsplaten.

 • Het witte binnenmateriaal van gipsplaat is meestal gemaakt van gips.
 • Gips wordt gemengd met pulp, zetmeel en verdikkingsmiddelen om een witte pleister te vormen.
 • Het papier aan elke zijde van een gipsplaat is meestal gemaakt van houtpulp.

Een vel gipsplaat wordt aan beide zijden ondersteund door een vel zwaar manilla papier. Dit papier is gemaakt van houtpulp. Gipsplaat is echt zo simpel. Het is meestal gemaakt van gips en lagen papier.

Hoe wordt gipsplaat gemaakt?

Drywall wordt vervaardigd door rauw gips te verfijnen om de juiste balans van calcium, zwavel en water te krijgen. Dit gips wordt vervolgens gemengd met papierpulp en andere verdikkingsmiddelen om een smeerbaar gips te vormen. Dit natte gips wordt bovenop een vel manillapapier gegoten om de gewenste dikte te bereiken. Vervolgens wordt een tweede vel manillapapier bovenop het gips gelegd.

 • Eerst wordt het ruwe gips geraffineerd en met verdikkingsmiddelen gemengd tot een pleister.
 • Het gips wordt op een vel manilla papier gegoten.
 • Een tweede vel manilla papier wordt bovenop het gips gelegd.
 • De sandwich van gips en papier wordt in een reuzenoven gebakken om de ingrediënten te drogen en te binden.
 • Gebakken gipsplaat wordt in platen gesneden voor gebruik in de bouw.

Zodra de lagen papier en gips klaar zijn, wordt de gipsplaat naar een oven gestuurd. De gipsplaat wordt dan gebakken bij temperaturen van 500℉ (260℃). Dit bakproces verhardt en droogt het gips. Het bindt ook het papier aan het gips. Zodra het bakken is voltooid, wordt de gipsplaat gesneden in platen van 1,2 bij 2,4 meter voor gebruik in de woning- en utiliteitsbouw.

Wat zijn de voordelen van Drywall?

Het hoogste voordeel van gipsplaten is hoe gemakkelijk het is om te gebruiken in bouwprojecten. Volledige vellen gipsplaten kunnen snel worden opgehangen door ze vast te schroeven aan muur studs of metselwerk. Indien nodig, kan gipsplaten worden gesneden in vorm met niets meer dan een utility mes. Als een toegevoegde bonus, gipsplaten is een van de meest brandwerende bouwmaterialen op de markt.

 • Gemakkelijk te installeren
 • Gemakkelijk te snijden
 • Brandwerend
 • Duurzaam en duurzaam
 • Gemakkelijk te repareren
 • Goedkope
 • Neemt goed verf aan

Drywall installaties houden goed aan tijd en gebruik. Drywall constructie blijft duurzaam voor decennia en kan gemakkelijk worden gerepareerd als het is beschadigd. Om dit alles af, het is meestal de goedkoopste muur afwerking materiaal. Het is gemakkelijk om verf, lambrisering, of behang toe te passen op gipsplaten. Dit maakt het een super-veelzijdige muur materiaal.

Wat zijn de nadelen van Drywall?

Drywall is niet erg geluiddicht, dat is een van de belangrijkste verschillen tussen drywall en gipswanden. Een ander nadeel van drywall is dat het erg stijf is. Bedekken van gebogen oppervlakken, zoals bogen, met drywall kan een uitdaging zijn.

 • Slecht geluiddempend materiaal
 • Te stijf om gebogen oppervlakken te bedekken
 • Kan beschadigd raken door water
 • Kan niet worden gebruikt voor wanden en plafond in douches

Gipsplaat is ook onderhevig aan waterschade. Het is geen geschikt materiaal voor wanden en plafonds in douches. Als u wilt betegelen over uw douche, zorg ervoor dat u niet betegelen over gipsplaat in uw douche. Gipsplaat gebruikt in natte omgevingen is gevoelig voor breken uit elkaar, evenals het vormen van een broedplaats voor schimmel en meeldauw. Een waterdichte backer board moet worden gebruikt in gebieden waar gipsplaat zou worden vernietigd doorblootstelling aan water.

Wat doet het papier op gipsplaten?

Drywall papier is essentieel voor het verstrekken van structuur en flexibiliteit aan gipsplaten. Het gips dat deel uitmaakt van de kern van gipsplaten is zeer sterk en hard, maar ook zeer broos. Zonder vellen papier back-up van het gips, de gipsplaten materiaal zal kraken en afbrokkelen.

 • Voegt kracht en flexibiliteit toe
 • Voorkomt dat het uitgeharde gips afbrokkelt.
 • Creëert een glad oppervlak om te schilderen of te behangen

Het papier backing van gipsplaten biedt ook een glad werkoppervlak. Het papier neemt gips, verf en lijm goed. Dit maakt het gemakkelijk om af te werken een gipsplaten oppervlak. U kunt gemakkelijk kiezen om uw muren te schilderen, toe te passen behang, of lijm een ander type van wandbekleding aan uw gipsplaten. Gips poreuze aard maakt het minder bedreven in het nemen van lijm en verf zonder aanzienlijke afwerking werk.

Is gipsplaat hetzelfde als gipsplaat?

Drywall gaat door vele verschillende namen. Het is algemeen genoemd gipsplaten, sheetrock, wallboard, en gipsplaten, onder anderen. Sommige van deze namen verwijzen naar naam merken van gipsplaten, maar alle zijn in wezen hetzelfde product.

Kun je gipsplaten afwerken zonder tape?

Het afwerken van gipsplaten vereist het gebruik van gipsplatenband en voegmassa (ook wel gipsplatenmodder genoemd). Als gipsplatenband niet wordt gebruikt, zijn de naden tussen de gipsplaten duidelijk zichtbaar. Voegmassa die wordt gebruikt om grote naden te bedekken zonder tape, kan barsten en uitvallen.

 • Het is essentieel om gipstape te gebruiken bij het afwerken van gipsplaat.
 • Voegmassa die zonder gipstape wordt aangebracht, kan barsten en uitvallen.

Hoewel er enkele manieren zijn om gipsplaten af te werken zonder modderen, is tape en voegmiddel de beste keuze. Met een beetje oefening kan elke doe-het-zelver een gipsplatenafwerker worden.

Kun je schilderen op gipspapier?

Drywall papier is uitstekend in het nemen van verf. Echter, het is belangrijk om het juiste proces te volgen om ervoor te zorgen dat u een gladde afwerking en zelfs kleur bij het schilderen van gipsplaten. De beste techniek is om:

 • Breng tape en voegmiddel in etappes aan om gipsplaatnaden met verf te verbergen.
 • Schuur het voegmiddel glad.
 • Breng 1-2 lagen grondverf aan, met 24 uur droogtijd tussen de lagen.
 • Breng 1-2 lagen van uw uiteindelijke verfkleur aan, met 24 uur droogtijd tussen de lagen.

Het is essentieel om gipsplaten oppervlakken primer voordat afwerking. Het papier gebruikt voor gipsplaten absorbeert niet-primer verf, die kan leiden tot een ongelijke kleur. Door priming uw gipsplaten, zult u zorgen voor een glad, mooi afgewerkt product.

Wat zijn de verschillende soorten Drywall?

Drywall komt in een paar verschillende soorten. Standaard gipsplaten zijn geschikt voor de meeste kamers in uw huis. Water-resistant en schimmel-resistente gipsplaten hebben vaak blauwe of groen-gekleurde backing papier. Deze soorten gipsplaten kunnen worden gebruikt in badkamers, maar ze nog steeds alleen tegen water. Zelfs water-resistant gipsplaten zal niet houden als gebruikt in douches. Echte waterdichte backing board gemaakt van beton of ander materiaalmoet worden gebruikt voor de wanden en plafonds in een douche.

 • Standaard gipsplaat
 • Waterbestendige gipsplaten
 • Schimmelbestendige gipsplaten
 • Brandwerende gipsplaten
 • Geluidsdichte gipsplaten

Hoewel gipsplaten van nature brandwerend zijn, worden speciale varianten van gipsplaten vervaardigd met behulp van glasvezels in het gipsmengsel. Dit verhoogt de brandwerendheid van het wandmateriaal, zodat het veilig kan worden gebruikt in de buurt van ovens en open haarden. Ten slotte produceren sommige fabrikanten geluidswerende gipsplaten die veel beter zijn in het dempen van geluid dan standaard gipsplaten.

Waarom noemen ze gipsplaat "gipsplaat"?

Drywall werd eerst genoemd naar de uitvinder, Augustine Sackett, en werd op de markt gebracht als Sackett Board. Echter, vroege bouwers waren traag om dit nieuwe muur materiaal, de voorkeur aan bouwen met lat en gips in plaats daarvan. Sackett Board werd rebranded als Sheetrock en "gipsplaten" werd de gemeenschappelijke term gebruikt om te verwijzen naar elk merk van gipsplaten. Als gipsplaten werd een meer gemeenschappelijke bouwmateriaal tijdens dedoor de tekorten tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de naam "gipsplaat" populair. Daarom is het vandaag de dag wereldwijd bekend.

Scroll naar boven