Wanneer een mangoboom bemesten?

Bemest uw mangoboom een maand na het planten. Daarna bemest u uw mangoboom alleen tijdens het actieve seizoen, dat loopt van april tot september. Organische meststof helpt de groei van de plant te stimuleren, zodat het in de winter tijdens de rustperiode verloren gaat. Zorg ervoor dat u een verhouding van 1:1:1 meststof gebruikt voor de groei van uw mangoboom. Dit zorgt voor de beste essentiële voedingsstoffen voor uw groeiende mango.plant.

Wat zijn de voordelen van het bemesten van uw mangoboom?

Organische meststof helpt de groei en fruitproductie van mangobomen te verhogen. Een rijke meststof levert waardevolle voedingsstoffen voor vruchtdragende planten die misschien niet aanwezig zijn in uw bodem. Zo simpel is het echt. Meststof is het plantenequivalent van multivitaminen voor mensen.

 • Organische meststof verhoogt de groei en bevordert de fruitproductie.
 • Leer de beste N-P-K verhouding voor mangoboombemesting te herkennen.

Een mangoboom zaailing heeft meststoffen nodig met een 1-1-1 verhouding. Deze getallen zijn de N-P-K verhouding. Het toont de verhouding van respectievelijk stikstof, fosfor en kalium. Dus als uw N-P-K verhouding 10-10-10 meststof is: het bevat 10% stikstof, 10% fosfor en 10% kalium. Een volwassen boom zal geen extra stikstof nodig hebben. Wanneer dat gebeurt, kunt u zich richten op mengsels met een hogere P en Kverhouding en minder stikstof.

8 tips om het meeste uit mangomeststoffen te halen

Meststof voor mangobomen is belangrijk om uw fruitboom van alle essentiële voedingsstoffen te voorzien. Wanneer en hoe u het gebruikt kan net zo belangrijk zijn als welke meststof u gebruikt. Hieronder behandelen we de beste tips om het meeste uit uw meststof voor mangobomen te halen. Zorg ervoor dat u alleen producten gebruikt die expliciet gemarkeerd zijn als meststof voor mangobomen of citrusmeststof.

Bemesten in het voorjaar of najaar

Mangobomen zijn het meest actief in de lente en de herfst en hebben dan ook de meeste voedingsstoffen nodig. U kunt het beste bemesten wanneer uw plant al begint te bloeien, zodat u de dramatische resultaten kunt zien. Zo weet u zeker dat uw boom in een actieve periode zit en voedingsstoffen krijgt.

Plan elk jaar 2-4 bemestingstoepassingen

Sommige mangotelers bemesten slechts twee keer per jaar, terwijl anderen tot vier keer per jaar bemesten. Hierover bestaan twee verschillende opvattingen. De eerste is dat mango's slechts één keer in het voorjaar moeten worden bemest voor de beste fruitproductie en één keer in het najaar om de plant te sterken voor de winter. Sommige telers bemesten echter graag twee keer in het voorjaar en twee keer in het najaar. Zij geloven dat dit leidt totmeer dramatische resultaten door meer voedingsstoffen te leveren.

 • Plan uw bemesting in het voor- en najaar.
 • U kunt 1 keer bemesten in het voorjaar en 1 keer in het najaar of 2 keer in het voorjaar en 2 keer in het najaar.
 • Lees de etiketten van meststoffen om te zien hoe vaak uw meststof moet worden gebruikt.
 • Wees consequent met uw bemesting.

Zoek uit welke manier van bemesten het beste werkt voor uw klimaat en persoonlijke tuinierstijl. Bij twijfel kunt u altijd het productetiket van uw meststof lezen. Daarop moet staan hoe vaak deze specifieke meststof moet worden gebruikt.

Bemest nooit bij grote hitte of in de winter

Mango's bemesten tijdens hoge zomertemperaturen kan leiden tot stikstofverbranding. Voor het verwerken van stikstof in meststof is water nodig, dus een overdosis meststof in hete omstandigheden kan de droogte verergeren en mangobladeren uitdrogen.

 • Mangobomen kunnen verbranden door hoge stikstofbemesting in de zomer.
 • Bemesten in de winter bereikt niets.

Mango's hebben een rustperiode in de winter. Dit betekent dat uw boom zijn bladeren laat vallen in de late herfst en geen groei zal ervaren tot de lente aanbreekt. Aangezien meststof voornamelijk wordt gebruikt om de groei te bevorderen, zal het verspild worden als het in deze periode wordt gebruikt. Aangezien uw mangoboom tijdens de winter niet actief voedingsstoffen uit de grond haalt, zal de meststof door de regen worden weggespoeld voordat de lente aanbreekt.

Gebruik een meststof voor mango's

Een specifieke meststof voor de groei van mangobomen is vaak het beste. Een citrusmeststof komt het dichtst in de buurt en geeft vaak goede resultaten. Gebruik deze organische meststof om uw mangoplant alle voedingsstoffen te geven die hij nodig heeft. Wij kozen voor een uitgebalanceerde meststof met een 1-1-1 verhouding van stikstof, fosfor en kalium. Dit is geweldig voor jonge mango's.

 • Gebruik voor jonge mangobomen een uitgebalanceerde meststof zoals 4-4-4 of 10-10-10.
 • Gebruik voor volwassen mangobomen een meststof met een lager stikstofgehalte, zoals 5-10-10.
 • Citrusmest kan worden gebruikt voor mangobomen.
Dr. Earth Premium Gold Meststof voor alle doeleinden 4 lb Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Kies voor oudere mangobomen een meststof die minder stikstof bevat dan de andere ingrediënten. Deze 5-10-10-meststof bevat 5% stikstof, 10% fosfor en 10% kalium. Deze 1-2-2-verhouding voorkomt stikstofverbranding en geeft uw mangoboom wat hij nodig heeft om te bloeien en vruchten te produceren.

Lilly Miller Morcrop Tomato & Vegetable Food 5-10-10 4lb Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Verhoog de bemestingsfrequentie voor jonge bomen

Jonge bomen hebben meer meststoffen nodig naarmate ze volwassen worden. Dit is het duidelijkst te zien aan het feit dat jonge bomen een mix met veel stikstof nodig hebben, maar oudere bomen hebben minder stikstof nodig. Geef uw jonge mangoboom eenmaal per maand meststoffen, beginnend een maand na het planten en eindigend zodra de zomer aanbreekt. Hervat vervolgens het eenmaal per maand bemesten in de herfst totdat de winter begint. Na dit eerste jaar kunt u het bemesten verminderenperiodes tot 2-4 keer per jaar.

 • Jonge bomen hebben een hogere stikstofbehoefte dan volwassen bomen.
 • Stikstof voedt de groei van takken en bladeren die van vitaal belang zijn voor jonge bomen.
 • Bemest zaailingen elke maand vanaf een maand na het planten.
 • Bemest uw jonge mangoboom niet in de zomer- of wintermaanden.

De hoeveelheid kunstmest die uw zaailing nodig heeft, hangt af van het bodemtype en de bodemkwaliteit. Een voedingsrijke potgrondmix zal minder vaak kunstmest nodig hebben dan een oud stuk aarde. Dat gezegd hebbende, zullen zelfs tuinen met de beste bodemgesteldheid baat hebben bij regelmatige bemesting.

Gebruik meer meststof naarmate uw boom groeit

Naarmate uw boom groter wordt, heeft hij een grotere hoeveelheid meststof nodig om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. De meeste bronnen bevelen aan de hoeveelheid meststof die u gebruikt met 1 pond te verhogen voor elk jaar dat uw boom groeit.

 • Voeg een extra pond meststof toe voor elk jaar dat uw mangoboom groeit.
 • Volg de instructies op het etiket van uw meststof om de juiste hoeveelheid te verstrekken.

Aangezien mangobomen binnen 4 tot 8 jaar de volle hoogte bereiken, weet u dan wanneer u moet stoppen met het toevoegen van de hoeveelheid meststof die u gebruikt. Raadpleeg bij twijfel de instructies op de verpakking van uw meststof. Daarin zou moeten staan hoeveel extra meststof u elk jaar moet gebruiken.

Strooi meststof in de wortelzone

Het is essentieel dat uw meststof alle wortels van uw mangoboom bereikt en niet alleen het gebied bij de boomstam. Mangobomen hebben zeer brede wortelsystemen die evenveel horizontale ruimte innemen als het gebladerte. Aangezien de wortels van mangobomen in alle richtingen zo'n 2,5 meter kunnen groeien, is dit nogal wat grond om te bestrijken.

 • Strooi meststof overal onder het bladerdak van uw boom.
 • Heb geduld terwijl de meststof door de grond werkt om de boomwortels te voeden.

Verspreid de meststof gelijkmatig over het hele gebied onder het bladerdak van de boom. Het missen van wortels kan resulteren in een ziekere boom. Bovendien groeien mangoboomwortels vrij diep, dus het zal enige tijd duren voordat de meststof diep genoeg is ingetrokken. Verwacht geen resultaten van de ene op de andere dag - u zult de voordelen van mangomeststof in de loop van weken en maanden zien.

Water na bemesting

Het beste is om water te geven na het strooien van de meststof, zodat de voedingsstoffen onder het bodemoppervlak worden getrokken. Dit heet waterinfiltratie. De voedingsstoffen hebben niet veel aan de bovenkant van de grond en moeten verder naar beneden. Planten nemen voedingsstoffen op met hun wortels, dus de meststof moet net zo ver naar beneden reiken als het wortelsysteem van de plant.

 • Geef onmiddellijk na de bemesting water.
 • Hervat een regelmatig bewateringsschema na het aanbrengen van de meststof.
 • Waterinfiltratie helpt de voedingsstoffen van de meststoffen naar het wortelsysteem van de boom te brengen.
 • Vloeibare meststof kan het wortelstelsel bereiken zonder extra water.

Als u een vloeibare meststof gebruikt, filtert deze vanzelf in de grond zonder dat u water hoeft te geven. Gebruik deze vloeibare meststof voor mango- en citrusbomen als u tijd wilt besparen op het geven van water. Na het toedienen van uw vloeibare meststof kunt u uw mango gewoon water geven volgens het normale schema.

EZ-gro Citrus Tree Fertilizer - Sinaasappel, Citroen, Limoen, Mango, Avocado - Vloeibare plantenvoeding voor tropische fruitbomen om meer fruit te kweken - Tuinbouw Wondervoedingsstoffen - 1 Qt / 32 fl oz / 946 mL Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Wanneer moet u uw mangoboom bemesten?

Het beste is om uw mangoboom alleen te bemesten tijdens zijn actieve periode, met uitzondering van de maanden met hoge temperaturen. Dit betekent dat u het beste kunt bemesten in de lente en de herfst, terwijl u bemesting in de zomer en de winter vermijdt. Hier zijn de handigste tips voor het bemesten van de mango om te onthouden:

 • De beste tijden om mango's te bemesten zijn in de lente en de herfst.
 • Nooit bemesten in periodes van grote hitte of tijdens de winter.
 • Bemesting van uw mango bevordert de vegetatieve groei en de productie van tropische vruchten.
 • Gebruik voor jonge mangobomen meststof met een evenwichtige voedingsstoffenverhouding.
 • Gebruik stikstofarme meststof met een hoog fosfor- en kaliumgehalte voor gevestigde bomen.
 • Bemest volwassen mangobomen 2 tot 4 keer per kalenderjaar.
 • Jonge mangobomen moeten het eerste jaar maandelijks worden bemest.
 • Verhoog de hoeveelheid meststof elk jaar dat uw mangoboom groter wordt.
 • Strooi de meststof onder het hele bladerdak van de boom.
 • Geef uw meststof water in de grond voor de beste groeiresultaten.

Door de groei van de mangoboom te bemesten, zorgt u voor een gezonde boom die heerlijke vruchten voortbrengt. Een goed bemeste boom is ook beter bestand tegen ziekten en zal strenge winters overleven. Zorg voor uw mangoboom zodat hij nog jaren gezond blijft.

Scroll naar boven