Waarvoor dient perliet in potgrond?

Perliet is een natuurlijk bodemadditief dat de drainage verbetert, bodemverdichting vermindert en uw bodem helpt de ideale hoeveelheid water vast te houden voor vele soorten potplanten. Perliet is vooral goed om aan uw bodem toe te voegen als u cactussen of vetplanten kweekt. Het helpt ook plantenstekken om wortel te schieten in nieuwe grond. Perliet biedt al deze voordelen zonder de pH van de bodem te veranderen of enige vorm vansynthetische chemicaliën.

Wat is Perliet?

Perliet is eigenlijk een soort rots. Dit lichtgewicht materiaal wordt gemaakt door vulkanisch glas te verhitten tot het knalt als popcorn en tot 16 keer zijn oorspronkelijke grootte uitzet. De resulterende "geknakte" perlietkorrel is een wit, poreus materiaal dat lucht en water vasthoudt in de bodem om de gezondheid van planten te bevorderen.

 • Perliet is een soort vulkanisch gesteente.
 • Tuinbouwperliet wordt gemaakt door mineraal perliet te verhitten tot het "ploft" als popcorn.
 • Perliet is niet gemaakt van plastic of piepschuim.

Perliet wordt meestal door potgrond of compost gemengd om planten te helpen beter te presteren. Het is geen soort grond, en ook geen plastic of piepschuim, zoals sommigen denken. Het is een natuurlijk mineraal dat aan hoge temperaturen is blootgesteld.

Wat zijn de Top 7 Voordelen van Perliet in Grond?

Als je een commerciële potgrond of een potplant hebt gekocht, ben je waarschijnlijk de kleine witte steentjes tegengekomen die bekend staan als perliet. Je vraagt je misschien af waarom het wordt gebruikt. Je vraagt je misschien ook af of het goed is om perliet door je tuingrond te mengen. Hier zijn de belangrijkste voordelen van perliet:

Brengt water naar de wortels van de planten

Het oppervlak van perliet is poreus, waardoor perlietdeeltjes kleine hoeveelheden water kunnen vasthouden. Door perliet te mengen met compost, potgrond of tuinaarde wordt het vocht gelijkmatig over de grond verdeeld. Hierdoor kunnen de wortels naar behoefte water krijgen zonder dat u uw planten te veel water hoeft te geven.

Verbetert de afwatering

In tegenstelling tot andere watervasthoudende elementen die de grond drassig kunnen maken, bevordert perliet de drainage. Het lichte, poreuze bodemamendement laat water door de grond sijpelen en laat overtollig water weglopen. Dit voorkomt stilstaand water, wortelrot en andere negatieve gevolgen die uw planten kunnen ondervinden van te veel water.

Voorkomt bodemverdichting

De aanwezigheid van perliet in de grond voorkomt dat de grond hard en compact wordt. Dit is ideaal omdat half losse grond met perliet planten in staat stelt sterke, diepe wortels te ontwikkelen. Te compacte grond zonder perliet belemmert de wortelgroei. De lucht die in poreus perliet zit opgesloten helpt de grond op natuurlijke wijze te beluchten, zonder dat u daar veel moeite voor hoeft te doen.

Stimuleert het gedijen van waterarme planten

Perliet is een ideale grondtoevoeging als u vetplanten, cactussen of andere plantensoorten kweekt die het het beste doen met relatief weinig water. De aanwezigheid van perliet in het grondmengsel helpt overtollig water af te voeren. Hierdoor krijgen planten in droge gebieden precies de juiste hoeveelheid water om te gedijen. Grond zonder perliet kan te veel water vasthouden. Grote hoeveelheden water vasthouden in potplantenresulteren in zieke wortels en planten die het moeilijk hebben.

Helpt stekken wortel te schieten

Heb je je ooit afgevraagd hoe sommige tuiniers van wortel- en takstekken hele nieuwe planten maken? Perliet is vaak het antwoord. Een 50/50 perliet-en-grond mix, of zelfs 100% perliet planttechnieken, bieden de perfecte omgeving voor stekken om wortels te laten groeien. Zodra deze planten zich vestigen, zijn ze klaar om verplant te worden.

Behoudt bodem Ph

Perliet is geen zure of basische stof, wat betekent dat het de chemie van de bodem niet verandert. Andere bodemverbeteringsproducten die bedoeld zijn om water vast te houden, zoals veenmos, kunnen de bodem zuurder maken. Een bodem met een extreem hoge of lage pH voorkomt dat planten voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen. Dit leidt tot dode of stervende planten. Perliet biedt verschillende voordelen zonder het nadeel dat het uw bodem verpest.kwaliteit.

Het is een natuurlijke keuze

Perliet is geen synthetisch materiaal en bevat geen chemicaliën, piepschuim of plastic. Die kleine witte stukjes in uw potgrond zijn een organisch materiaal. Perliet is een volledig natuurlijk product. U kunt 100% biologisch tuinieren en perliet gebruiken om de prestaties van potgrond, compost of tuinaarde te verbeteren.

Hoeveel perliet moet u toevoegen aan potgrond?

Als u uw eigen perliet-en-grond mengsel maakt, gebruik dan een 1:4 verhouding van perliet tot grond of compost. Deze verhouding is vergelijkbaar met wat u vindt in de meeste potgronden in uw tuincentrum. Het zorgt voor een uitstekende drainage, maar bevat nog steeds genoeg grond om uw planten te voorzien van voedingsstoffen.

 • Voeg 1 deel perliet toe voor elke 4 delen compost of aarde in potgrond.
 • Deze verhouding biedt een ideale drainage voor de meeste droge grond.
 • Bevochtig perliet voor het mengen met aarde om stof te verwijderen.

Als u perliet gebruikt in uw eigengemaakte potgrond, is het een goed idee om het perliet te bevochtigen met water voordat u het gebruikt. Dit verwijdert het stof van het perliet, waardoor het veel effectiever is wanneer het gemengd wordt met uw grond.

Voegt perliet voedingsstoffen toe aan de bodem?

Perliet is geen meststof. Het voegt geen belangrijke voedingsstoffen toe aan de bodem, noch introduceert het gezonde bodemmicroben. Tuinbouwperliet kan het best worden gebruikt om een goede drainage en beluchting aan potgrond te geven, maar vertrouw er niet op voor bodemvoeding.

 • Perliet voegt geen voedingsstoffen toe aan de grond.
 • Alle voedingsstoffen die uw planten via de wortels zullen opnemen, moeten afkomstig zijn van de compost en de grond die met het perliet zijn vermengd.
 • Bemest planten om de voedingsstoffen in de bodem aan te vullen.

Om je planten te voeden, moet je perliet mengen met grond die veel organisch materiaal bevat. Een manier om organisch materiaal toe te voegen is door er compost door te mengen. Het is ook essentieel om potplanten regelmatig van meststoffen te voorzien. De grond moet worden aangevuld met voedingsstoffen om je planten gezond en sterk te houden.

Moet u perliet toevoegen aan potgrond?

Perliet is een ongelooflijk bodemadditief dat nuttig is voor potplanten, containertuinen en ingegraven tuinen. De voordelen van het toevoegen van perliet aan uw bodem zijn:

 • Verbetert de gezonde waterretentie in de bodem.
 • Bevordert een goede bodemdrainage.
 • Helpt de bodem tegen verdichting.
 • Biedt de ideale omgeving voor potplanten zoals vetplanten en cactussen.
 • Verhoogt de overlevingskansen van plantenstekken.
 • Zal de pH van de bodem niet verstoren.
 • Is 100% natuurlijk.

Of u nu werkt met kleigrond die extra drainage nodig heeft, of u wilt vetplanten in de juiste grond planten zodat ze goed gedijen, perliet is een ongelooflijk antwoord. Deze kleine witte stipjes kunnen een wereld van goeds betekenen voor uw tuin, binnen of buiten.

Scroll naar boven