Toilet lekt uit tankbouten

Als uw toilettank lekt via de bouten, is dat waarschijnlijk te wijten aan gecorrodeerde rubberen sluitringen waarmee de bouten van de toilettank zijn vastgezet. Om dit te verhelpen, sluit u de watertoevoer naar uw toilet af, spoelt u de tank door om deze te legen en verwijdert u de tank. Zodra de tank los is van de toiletpot, vervangt u de rubberen pakking aan de onderkant van de tank. Vervolgens kunt u de toilettank weer op zijn plaats zetten. Vervang debouten en ringen met een nieuwe set en draai ze voorzichtig aan. Zolang uw tank niet gebarsten is, zal dit het lek verhelpen.

Waarom lekt uw toilet tussen de tank en de pot?

De meest voorkomende oorzaak van lekkende toilettanks zijn bouten die te los zitten. Hoewel dit soms kan worden verholpen door ze voorzichtig aan te draaien, worden losse bouten meestal veroorzaakt wanneer de rubberen of metalen sluitringen op de bouten oud of gecorrodeerd zijn. Rubber breekt na verloop van tijd af, dus een oude rubberen sluitring kan lekkage veroorzaken. Het kan er ook voor zorgen dat uw toilettank wiebelt.

 • Losse toilet bouten.
 • Oude toiletspoelers die niet meer waterdicht zijn.
 • De pakking tussen de tank en de ketel is oud en lek.
 • Je toilet tank is gebarsten.

Een andere reden dat uw toilettank lekt kan de rubberen pakking zijn die de toilettank met de toiletpot verbindt. Als deze pakking oud, samengedrukt, verhard of beschadigd is, kan er water uit de tank lekken. Tot slot, als de bouten in uw toilettank op een bepaald moment te strak zijn aangedraaid, kan de tank van uw toilet gebarsten zijn. Een gebarsten toilettank is gevoelig voor lekken.

10 stappen om het lekken van uw toilettank te voorkomen

Als uw toiletreservoir uit de bouten lekt, lijkt het misschien een duur probleem om te verhelpen. Dit is echter een taak die elke doe-het-zelver kan aanpakken. Volg gewoon onze eenvoudige stappen om toiletlekkage volledig te verhelpen.

Sluit de watertoevoer naar het toilet af

Zoek de waterleiding die van de vloer naar uw toiletreservoir loopt. Er moet een ovaalvormige hendel op deze leiding zitten. Draai hem naar rechts (met de klok mee) om hem volledig vast te draaien. Hierdoor wordt de watertoevoer naar uw toilet afgesloten, waardoor u de tank veilig kunt legen en verwijderen. U hebt geen sleutel nodig voor deze stap. U kunt de hendel van de klep gewoon met de hand draaien om de watertoevoer af te sluiten.

Het toilet doorspoelen

Zelfs als de watertoevoer naar uw toilet is afgesloten, zit er nog steeds water in de toilettank. Verwijder het deksel van de toilettank om het goed te kunnen bekijken en spoel het toilet door totdat de tank leeg is. Dit kan 2-3 keer gebeuren. Als de watertoevoer is afgesloten, wordt de tank niet bijgevuld. Nu kunt u de bouten van de tank gemakkelijk vinden en bereiken.

Ontkoppel de waterleiding

Alvorens verder te gaan, zoek de plaats waar de waterleiding aansluit op de onderkant van de toilettank. Deze wordt meestal op zijn plaats gehouden met een plastic moer. Draai deze naar links (tegen de klok in) om hem los te maken en te verwijderen. Zorg ervoor dat u deze stap uitvoert nadat u het toilet hebt doorgespoeld. Anders zal er water uit de tank op uw vloer stromen wanneer u de waterleiding losmaakt.

Verwijder de tankbouten

Controleer de binnenkant van de toilettank en de onderkant van de tank om de bouten te vinden waarmee uw toilettank aan de toiletpot is bevestigd. Sommige toiletmodellen hebben 2 bouten, terwijl andere 3 tankbouten hebben. Als u alle bouten hebt gevonden, gebruik dan een verstelbare sleutel om de moeren te verwijderen. Als de bouten van uw toilettank hardnekkig zijn, als de boutkoppen draaien in plaats van los te komen, of als de bouten verroest zijn, volg dan onze gids voorverroeste bouten van het toilet verwijderen.

Til de toilettank van de pot

Zodra de oude tankbouten zijn verwijderd, tilt u de toilettank voorzichtig rechtop van de toiletpot. Leg de tank vervolgens op een handdoek of badmat op de vloer. Het is een goed idee om de tank op zijn kant of ondersteboven te leggen, zodat u de volgende stappen gemakkelijk kunt uitvoeren.

Inspecteer de tank op scheuren

Nu uw tank volledig gescheiden is van de rest van het toilet, kunt u hem nader bekijken. Inspecteer zowel de binnen- als de buitenkant van de tank op scheuren in het porselein. Het is een goed idee om een zaklamp te gebruiken om goed te kijken. Meestal ziet u scheuren in de buurt van de boutgaten. Dit gebeurt wanneer een tankbout te strak is aangedraaid. Een gebarsten tank is gevoelig voor lekken en kan niet worden gerepareerd - hij moetZolang uw tank vrij van scheuren is, kunt u doorgaan met de volgende stap.

Vervang de tankpakking

Begin uw toiletonderhoud ter voorkoming van lekken met het vervangen van de rubberen pakking aan de onderkant van de tank door de pakking uit deze universele kit. Verwijder de oude pakking en gooi deze weg. Als het rubber oud, gebroken of hard was, kan dit de oorzaak zijn van uw lekkage. Een nieuwe pakking zal bijdragen aan een sterkere afdichting en lekkage van de tank voorkomen. Druk de nieuwe pakking stevig op zijn plaats en zorg ervoor dat deze goed past.

Universele reparatieset voor toiletpotten, inclusief 2 sponspakkingen en 3 sets messing hardwarekits voor 2 inch en 3 inch spoelklepopeningen. Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

De toilettank terugplaatsen

Nadat u de nieuwe pakking van de toilettank hebt aangebracht, tilt u de toilettank voorzichtig op en plaatst u hem terug op zijn plaats bovenop de toiletpot. Wanneer u een toilettank verwijdert of terugplaatst, is het een goed idee om een helper te vragen voor de klus. Die kan helpen bij het optillen, balanceren en begeleiden van de tank. Zodra de tank op zijn plaats zit, lijnt u de boutgaten in de tank uit met de overeenkomstige gaten in de toiletpot.

Nieuwe tankbouten installeren

Nu kunt u de bouten van uw toiletreservoir vervangen door een nieuwe set, inclusief nieuwe sluitringen. Het is altijd het beste om messing bouten te gebruiken in plaats van roestvrij staal. Messing gaat niet kapot, maar staal wel. Gebruik bovendien een set tankbouten met rubberen sluitringen van hoge kwaliteit. Wij raden deze set messing toiletbouten aan. Steek de bouten op hun plaats en volg onze gedetailleerde gids om ze correct aan te draaien.bouten van het toilet zonder uw toilet te beschadigen.

2 Set Toilet Tank to Bowl Bolt Kits, Heavy Duty Toilet Bouten voor Tank Massief Messing met Extra Lange Moeren Eenvoudig te installeren en Dubbele Pakkingen voor Bevestiging Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Zet de watertoevoer weer aan

Als de nieuwe tankpakking en bouten geïnstalleerd zijn, bevestigt u de waterleiding weer aan de onderkant van de toilettank. Draai vervolgens de klep van de waterleiding naar links (tegen de klok in) om de watertoevoer naar de tank te hervatten. Laat de tank zich vullen, voer een paar testspoelingen uit en let de komende 24 uur op eventuele lekkages. Als er lekkages zijn, draait u de bouten van de tank voorzichtig een kwartslag per keer aan totdat de tank weer dicht is.Het lekken stopt.

Zal het aandraaien van toiletbouten een lekkage stoppen?

In sommige gevallen zal het simpelweg aandraaien van losse toiletbouten een lekkage stoppen. Dit is echter riskant als de bouten of sluitringen oud zijn. Een verharde of gecorrodeerde rubberen sluitring kan de oorzaak zijn van een lekkende toilettank. Het aandraaien van bouten in deze toestand kan ze te strak aandraaien zonder het lek op te lossen. Dit te strak aandraaien brengt het risico met zich mee dat uw toilettank barst. Dus, als de bouten van de toilettank meer dan 3jaren oud is, is het beter ze te vervangen dan het risico te lopen dat de tank barst door de bouten gewoon aan te draaien.

Hoe voorkomt u dat de bouten van uw toiletreservoir gaan roesten?

De beste manier om verroeste toiletbouten te voorkomen is om messing bouten te gebruiken. In tegenstelling tot stalen bouten roest messing niet. Het is altijd het beste om messing bouten en fittingen te gebruiken wanneer u toiletbouten vervangt. Deze regel geldt voor tankbouten, maar ook voor bouten van de zitting en flensbouten. Investeren in messing bespaart u hoofdpijn en roestige hardware in de toekomst.

Hoe stop je het lekken van een toilet uit de tankbouten?

Om een toilet te repareren dat water lekt uit de tankbouten, moet u de bouten, sluitringen en de pakking van het toilet vervangen. Om dit te doen:

 • Sluit de watertoevoer naar het toilet af.
 • Spoel de toilettank door om hem te legen.
 • Koppel de waterleiding naar het toiletreservoir los.
 • Verwijder de bouten van de toilettank.
 • Til het toiletreservoir uit de pot en leg het op een handdoek.
 • Controleer de tank op barsten - als hij gebarsten is, moet hij worden vervangen door een nieuwe tank.
 • Verwijder de oude tankpakking en vervang deze door een nieuwe.
 • Zet de toilettank terug op zijn plaats op de toiletpot.
 • Vervang de oude tankbouten door nieuwe messing bouten en hoogwaardige rubberen sluitringen.
 • Draai de tankbouten voorzichtig vast.
 • Sluit de waterleiding naar het toilet weer aan en laat het water weer stromen om de tank te vullen.

Door deze stappen te volgen maakt u een einde aan een lekkende toilettank. Het is veel veiliger om oude bouten te verwijderen en te vervangen dan te proberen oude bouten met versleten sluitringen aan te draaien.

Scroll naar boven