Moet u het water naar uw slang afsluiten in de winter?

Om gesprongen leidingen te voorkomen, is het essentieel om uw buitenkranen en slangaansluitingen (een slangaansluitpunt is een aansluiting waar u uw tuinslang op aansluit) goed winterklaar te maken. Dit geldt voor iedereen die in een regio woont waar de temperatuur in de winter onder het vriespunt daalt. Om uw slang goed winterklaar te maken, sluit u de watertoevoer naar de buitenkraan af, koppelt u de slang los en spoelt u het resterende water uit de kraan.Als alternatief kunt u vorstvrije buitenkranen installeren, zodat u uw slangaansluitingen niet elk jaar winterklaar hoeft te maken.

Wat gebeurt er als u uw buitenkranen niet winterklaar maakt?

Als u nalaat het water naar uw buitenkranen af te sluiten voordat het koud wordt, kan het water in die leidingen bevriezen. Dit kan leiden tot gesprongen leidingen, die vervolgens in uw huis kunnen lekken en grote waterschade veroorzaken. U kunt uzelf honderden euro's aan loodgietersrekeningen besparen door uw slangaansluitingen goed winterklaar te maken.

 • Gebarsten leidingen
 • Bevroren leidingen
 • Hogere energiekosten

Zelfs als bevroren leidingen niet barsten, kunnen ze toch verstoppingen veroorzaken, waardoor de watertoevoer naar uw huis wordt afgesloten. Dit kan leiden tot hogere energiekosten als u een bronpomp gebruikt om water door de leidingen in uw huis te sturen. De pomp zal veel harder moeten werken om water door met ijs verstopte leidingen te sturen.

Zullen buitenleidingen barsten als de waterleiding wordt afgesloten?

Een goed gesloten en winterklaar gemaakte slangpijp is bestand tegen bevriezen en barsten. Door de pijp te ontdoen van water nadat u de buitenwatertoevoer hebt afgesloten, is er niets in de pijp dat kan bevriezen en uitzetten. Zodra u uw buitenkranen winterklaar hebt gemaakt, hoeft u niet bang te zijn voor bevroren leidingen.

Wanneer moet u uw slangpilaren winterklaar maken?

Maak uw buitenkranen winterklaar 2 weken voor de eerste gemiddelde vrieskou. In de meeste regio's van de VS en Canada waar het 's winters vriest, kunt u het beste eind oktober of begin november de buitenkranen afsluiten. Slechts 6 uur vrieskou kan voldoende zijn om leidingen vast te vriezen en een breuk te veroorzaken, dus wacht niet tot na de eerste vorst.

 • Maak uw slangaansluitingen winterklaar 2 weken voor de eerste gemiddelde herfstvorst.
 • In regio's met ijskoude wintertemperaturen kunt u het winterklaar maken plannen in oktober of november.
 • U moet uw slangkranen winterklaar maken, zelfs als uw leidingen geïsoleerd zijn.

Zelfs als uw leidingen ingepakt en geïsoleerd zijn, is het nog steeds essentieel om uw buitenkranen winterklaar te maken. In tegenstelling tot binnenleidingen profiteren uw slangkranen niet van de interne warmte van uw huis. Alle buitenkranen lopen het risico om bij winterse temperaturen te bevriezen.

Hoe sluit u het water naar uw slang af in de winter [5 eenvoudige stappen]?

De watertoevoer naar uw slangpilaar afsluiten en klaarmaken voor de winter is een eenvoudige klus. U hoeft er geen erkende loodgieter bij te halen, want dit is een klus die u zelf kunt klaren. Meestal is het in een paar minuten geklaard. Hier leest u hoe u het doet:

Draai de watertoevoerkraan dicht

Zoek de watertoevoerkraan die naar alle buitenkranen loopt. De watertoevoerkraan moet zich in uw huis bevinden. Gewoonlijk bevinden deze kleppen zich in een kelder, bijkeuken of kruipruimte. In sommige gevallen bevinden ze zich in de buurt van uw watermeter. Om de watertoevoerkraan uit te zetten, draait u hem naar rechts (met de klok mee) tot hij goed gesloten is.

 • Zoek de watertoevoerkraan voor uw slangpilaar.
 • De watertoevoerklep kan zich in een kelder, een kast of een kruipruimte bevinden.
 • Elke slangpilaar kan zijn eigen watertoevoerklep hebben.

In sommige gevallen is er één hoofdtoevoerkraan die de watertoevoer naar alle buitenkranen regelt. In andere gevallen is er een individuele watertoevoerkraan voor elke slangpilaar. Controleer of er een toevoerkraan is voor elke buitenkraan en zorg ervoor dat ze allemaal volledig gesloten zijn.

Ontkoppel uw slang

Ga naar buiten en koppel uw buitenslangen los van al uw slangaansluitingen. Slangen kunnen water vasthouden, waardoor ze kunnen barsten en slijten als het water binnen bevriest. Om er zeker van te zijn dat uw slang volledig vrij is van water, rolt u hem op en hangt u hem op nadat u hem hebt losgekoppeld.

 • Ontkoppel de slangen van alle buitenkranen.
 • Rol uw slangen op en berg ze binnen op voor de winter.

Bewaar uw losgekoppelde slangen tijdens de wintermaanden in een garage, kelder of andere beschermde plaats. Het is belangrijk dat u deze stap niet vergeet, want als u uw tuinslang uit de buurt van sneeuw en ijs houdt, gaat hij langer mee.

Scheidingsfilters en andere Bibb-armaturen

Als uw slangpilaar is uitgerust met een splitter waarmee twee slangen op dezelfde slangpilaar kunnen worden aangesloten, moet deze worden verwijderd. Splitters en andere extra armaturen kunnen water in de leidingen vasthouden. Dit kan leiden tot ijsverstoppingen en gesprongen leidingen.

 • Verwijder alle buitenkranen, zoals splitters, van uw slangpilaar.
 • Bewaar de spiegels tot de lente.

Bewaar uw verdelers en andere buitenkranen voor de winter. Wanneer de lente aanbreekt, kunt u ze weer veilig bevestigen, samen met uw slangen.

Open de kraan om het resterende water af te voeren.

Zodra uw slangen en armaturen zijn verwijderd, opent u de kraan op de kraan. Hierdoor kan al het water dat in de waterleidingen is opgesloten naar buiten komen. De watertoevoer zou binnenkort moeten stoppen. Als de kraan al gesloten is, spoelt u gewoon het resterende water uit de leidingen.

 • Draai de slangtapkraan naar links (tegen de klok in) om hem te openen en het resterende water af te voeren.
 • Dit voorkomt dat het water in de waterleidingen bevriest en schade veroorzaakt aan uw sanitair.
 • Laat deze klep de hele winter open staan.

Laat de kraan van de kraan de hele winter open staan. Dit voorkomt dat hardnekkig water in de leiding blijft hangen. U kunt de kraan in het voorjaar weer sluiten voordat u de watertoevoer weer op gang brengt.

Laat de ontluchtingsklep leeglopen

Nu u het meeste water uit de leidingen hebt afgetapt, keert u terug naar de watertoevoerklep die u eerder hebt gesloten. Zoek naar een ontluchtingsklep op de leiding onder de hendel van de toevoerklep. Ontluchtingskleppen zijn meestal bedekt met een kleine metalen dop. Draai deze ontluchtingsdop los om al het resterende water uit de leiding af te tappen.

 • Ga terug naar de kraan die de watertoevoer naar de slangpilaar regelt.
 • Zoek naar een kleine metalen ontluchter onder het handvat van de watertoevoerklep.
 • Draai de metalen ontluchtingsdop los en laat het overtollige water uit de leiding lopen.
 • Gebruik een emmer om overtollig water op te vangen dat uit de ontluchtingsklep komt.

Als u binnenshuis werkt, kunt u het beste een emmer onder het ontluchtingsventiel plaatsen voordat u de ontluchtingsdop losdraait. Hoewel er meestal maar een kleine hoeveelheid water uit dit ventiel komt, is het beter om het op te vangen dan om het uw vloer te laten doordrenken. Als u klaar bent met deze stap, is uw waterleiding vrij van water en klaar voor de winter.

Installeer vorstvrije slangpilaren zodat u niet hoeft te overwinteren

Als u uw slangaansluitingen niet elk jaar winterklaar wilt maken, overweeg dan om vorstbestendige slangaansluitingen te installeren. Deze speciale slangen zijn ontworpen om vorst te weerstaan. Als u ze laat installeren, hoeft u de watertoevoer naar uw buitenkraan niet af te sluiten of de leiding te ontluchten.

 • U hoeft uw slangkranen niet winterklaar te maken als u deze vorstvrije kraan installeert.
 • Vorstvrije slangaansluitingen maken het afsluiten van de watertoevoer en het ontluchten van de leiding voor de winter overbodig.
 • Een loodgieter kan vorstvrije slangkranen voor u installeren.

Als u niet vertrouwd bent met het installeren van aansluitingen, kan een professionele loodgieter vorstvrije slangaansluitingen voor u installeren. Zo hoeft u niet meer elk jaar uw huis winterklaar te maken.

Zware buitenkraan Prier P-164D04
 • Heavy-duty constructie.
 • 4-inch lengte.
 • Helpt bevriezing voorkomen .
Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Moet u het buitenwater afsluiten in de winter?

Het is essentieel om het water naar buitenkranen en slangaansluitingen af te sluiten voordat het gaat vriezen. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot verstoppingen door ijs en gesprongen leidingen. Om uw slangaansluitingen winterklaar te maken..:

 • Sluit de watertoevoer naar de slang vanuit het huis af.
 • Koppel alle tuinslangen los en berg ze op.
 • Verwijder splitters en andere slangaansluitingen en berg ze op.
 • Open de slangkraan om het opgesloten water uit de leiding te laten lopen.
 • Keer terug naar de watertoevoerklep en laat het resterende water uit de ontluchter lopen.

Door deze stappen te volgen, maakt u uw buitenkranen volledig winterklaar en komt u de winter door zonder risico op schade aan het sanitair of gesprongen leidingen.

Scroll naar boven