Lieveheersbeestjes vs Aziatische kevers

Een van de belangrijkste verschillen tussen lieveheersbeestjes en Aziatische lieveheersbeestjes is het gebied net achter de kop maar vóór de kleurrijke vleugelomhulsels. Het Aziatische lieveheersbeestje heeft een wit gedeelte met een kenmerkende zwarte "M"-vorm. Hetzelfde gedeelte van het lieveheersbeestje is zwart met twee kleine witte markeringen. Bovendien hebben Aziatische lieveheersbeestjes lichtbruine poten, terwijl lieveheersbeestjes zwarte of donkerbruinepoten. Vervolgens hebben Aziatische lieveheersbeestjes witte gezichten met zwarte markeringen bij de ogen. In vergelijking daarmee hebben lieveheersbeestjes zwarte gezichten met twee witte vlekken tussen de ogen. Ten slotte verschilt het aantal vlekken vaak tussen Aziatische lieveheersbeestjes en lieveheersbeestjes. Een Aziatisch lieveheersbeestje kan tot 22 vlekken hebben, terwijl lieveheersbeestjes er niet meer dan 13 hebben.

Lijken Aziatische kevers op lieveheersbeestjes?

Op het eerste gezicht lijkt het Aziatisch lieveheersbeestje erg op het lieveheersbeestje. Beide insecten hebben een ronde vorm, variëren in kleur van oranje tot rood, en hebben zwarte vlekken. Deze overeenkomsten zijn te wijten aan het feit dat beide kevers uit dezelfde wetenschappelijke familie komen. Het Aziatisch lieveheersbeestje is echter een invasieve soort, terwijl lieveheersbeestjes inheems zijn in Noord-Amerika en Europa.

 • Aziatische lieveheersbeestjes lijken sterk op lieveheersbeestjes.
 • Lieveheersbeestjes en Aziatische lieveheersbeestjes zijn nauw verwant.
 • Beide soorten kevers hebben een ovaal lichaam dat in kleur varieert van geeloranje tot rood.
 • Aziatische lieveheersbeestjes en lieveheersbeestjes hebben beide vaak zwarte vlekken op hun lichaam.
 • Als je eenmaal weet waar je op moet letten, kun je deze twee kevers uit elkaar houden.

Er zijn belangrijke verschillen waarop je kunt letten om te bepalen welk type kever je hebt gevonden. Als je eenmaal weet wat de Aziatische kever onderscheidt van zijn verwanten, kun je de invasieve bedrieger identificeren.

4 Verschillen tussen lieveheersbeestjes en Aziatische kevers

De Aziatische lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) is een invasief insect dat vaak wordt verward met zijn verwanten. Hoewel lieveheersbeestjes en Aziatische lieveheersbeestjes tot dezelfde insectenfamilie behoren, hebben ze verschillende fysieke kenmerken die je kunt gebruiken om te bepalen naar welke kever je kijkt.

Middengedeelte markeringen

Een duidelijk teken dat je een Aziatisch lieveheersbeestje hebt gevonden is de kenmerkende kleur op het pronotum, dat is het gebied tussen de kop en de vleugels. Het Aziatische lieveheersbeestje heeft een grotendeels wit pronotum met een karakteristieke zwarte 'M' in het midden. Soms lijkt deze 'M' meer op vier vlekken die, als ze met elkaar verbonden waren, de vorm van een 'M' zouden vormen.het borststuk is zwart met witte vlekken aan weerszijden.

 • Aziatische kevers hebben een wit gedeelte met een zwarte 'M' net achter hun kop.
 • Het gebied net achter de kop van de meeste lieveheersbeestjes is zwart met kleine witte markeringen.
 • Deze markeringen zijn een van de beste manieren om Aziatische kevers te identificeren.

Het is vooral belangrijk te letten op de "M"-markering op het deel van de kever net achter zijn kop. Sommige Noord-Amerikaanse soorten, zoals het vlekkeloze lieveheersbeestje, kunnen alleen door deze markeringen van het Aziatische lieveheersbeestje worden onderscheiden.

Een soort die inheems is in Noord-Amerika en Europa, het lieveheersbeestje met twee vlekken, heeft ook een donkere 'M' op zijn pronotum. Lees verder om te zien welke kenmerken deze soort onderscheiden van een Aziatisch lieveheersbeestje met twee vlekken.

Been Kleur

De volgende methode om een Aziatische lieveheersbeestje te onderscheiden van zijn verwanten is te kijken naar de kleur van zijn poten. Een Aziatische lieveheersbeestje heeft lichtbruine of taankleurige poten. Lieveheersbeestjes hebben zwarte of zeer donkerbruine poten.

 • De Aziatische kever heeft lichtbruine poten.
 • Het inheemse lieveheersbeestje heeft donkerbruine of zwarte poten.
 • Het gevlekte lieveheersbeestje ziet er bijna identiek uit als een Aziatisch lieveheersbeestje, behalve de donkerder poten.

Als u het moeilijk vindt om de exacte kleur van de poten van het insect te bepalen, probeer het dan op een licht oppervlak te leggen, zoals een stuk papier. Zo kunt u de kleur van de poten goed bekijken. Deze truc kan u helpen om een aantal slimme imitaties te vinden die bijna op een lieveheersbeestje lijken.

Hoofd Kleur

Kijk goed naar de kop van de kever - waar de antennes, ogen en kaken zitten - om te zien of je een lieveheersbeestje of een Aziatisch lieveheersbeestje hebt gevonden. Een Aziatisch lieveheersbeestje heeft een wit gezicht met een paar zwarte vlekken die op ogen lijken. Lieveheersbeestjes hebben een zwarte kop met een paar witte vlekken tussen de ogen.

 • Aziatische kevers hebben grotendeels witte gezichten met zwart achter hun ogen.
 • Lieveheersbeestjes hebben zwarte koppen, soms met witte vlekken naar het midden toe.
 • Gebruik een telefoon of andere camera om een foto te maken, zodat je ook als de kever wegvliegt naar markeringen kunt zoeken.

Het kan moeilijk zijn om een keversoort stil te houden voor een nauwkeurig onderzoek. Het is een goed idee om een foto te maken met je telefoon, als je die bij de hand hebt. Dan kun je inzoomen op de foto om te zoeken naar opvallende markeringen op de kop van de kever.

Aantal plaatsen

Elk Aziatisch lieveheersbeestje kan een verschillend aantal vlekken op zijn vleugelbehuizing hebben. Deze variatie maakt het veel moeilijker om een lieveheersbeestje correct te identificeren op basis van vlekken alleen. Sommige Aziatische lieveheersbeestjes hebben 0 vlekken, terwijl andere er wel 22 hebben. Lieveheersbeestjes hebben meestal 0-13 vlekken. Dus als je een lieveheersbeestje ziet met 14 of meer vlekken, is het een Aziatisch lieveheersbeestje.

 • Aziatische lieveheersbeestjes kunnen tussen 0 en 22 vlekken hebben.
 • Lieveheersbeestjes hebben tussen de 0 en 13 vlekken.
 • Een kever met meer dan 13 vlekken is een Aziatische kever.
 • Kevers met 7 of 9 vlekken - inclusief een vlek in het midden - zijn bijna altijd lieveheersbeestjes.

Sommige soorten lieveheersbeestjes hebben zeer kenmerkende vlekken en patronen die de identificatie vergemakkelijken. Het negen- en zevenstippelig lieveheersbeestje hebben altijd het aantal vlekken dat in hun naam staat. Dit omvat een enkele vlek in het midden, waardoor het totale aantal vlekken een oneven aantal is. Als u een kever vindt met 7 of 9 vlekken in deze configuratie, kunt u er zeker van zijn dat het eenlieveheersbeestje.

Zijn Aziatische kevers schadelijk voor lieveheersbeestjes?

Aziatische lieveheersbeestjes zijn op meerdere manieren schadelijk voor lieveheersbeestjes. Omdat het roofdieren zijn, kunnen Aziatische lieveheersbeestjes lieveheersbeestjes aanvallen, doden en opeten. Ze eten ook bladluizen - dezelfde belangrijke voedselbron waarvan lieveheersbeestjes afhankelijk zijn. Omdat lieveheersbeestjes niet zo agressief zijn als Aziatische lieveheersbeestjes, zijn zij meestal de soort die wordt verdrongen.

 • Aziatische lieveheersbeestjes zijn agressiever en dominanter dan andere lieveheersbeestjes en winnen vaak fysieke geschillen.
 • Een Aziatische kever consumeert de jongen van andere kevers, waaronder lieveheersbeestjes.
 • Aziatische lieveheersbeestjes concurreren met lieveheersbeestjes voor voedsel.
 • Aziatische lieveheersbeestjes kunnen een bedreiging vormen voor de biodiversiteit en inheemse soorten in gevaar brengen.

Omdat Aziatische lieveheersbeestjes in dezelfde omgeving leven als Amerikaanse lieveheersbeestjes, concurreren de twee soorten met elkaar. Zwermen Aziatische lieveheersbeestjes kunnen lieveheersbeestjes verdrijven, larven van lieveheersbeestjes doden en een gebied overnemen.

Wat is het verschil tussen een Aziatische kever en een lieveheersbeestje?

Invasieve Aziatische lieveheersbeestjes kunnen er bijna niet te onderscheiden zijn van inheemse soorten lieveheersbeestjes. Dit is hoe je ze uit elkaar kunt houden:

 • Aziatische kevers hebben een wit gedeelte achter de kop met een zwarte 'M' markering.
 • Lieveheersbeestjes hebben meestal een zwart middengedeelte met kleine, witte markeringen.
 • Een Aziatische kever heeft lichtbruine poten.
 • Lieveheersbeestjes hebben zwarte of donkerbruine poten.
 • Aziatische kevers variëren van geeloranje tot felrood en ze kunnen tot 22 vlekken hebben.
 • Veel soorten lieveheersbeestjes hebben een specifiek aantal vlekken, zoals de zeven- en negenvleklieveheersbeestjes.

Als u weet op welke tekens u moet letten, kunt u het verschil zien tussen een Aziatisch lieveheersbeestje en een lieveheersbeestje. Met een beetje oefening kunt u het invasieve lieveheersbeestje snel herkennen en niet verwarren met het inheemse lieveheersbeestje.

Scroll naar boven