Kokosboom vs palmboom

Kokospalmen zijn, zoals de naam al aangeeft, een soort palmboom. Het grootste en duidelijkste verschil is dat de kokospalm kokosnoten produceert. Veel andere palmen produceren palmolie, terwijl kokospalmen kokosolie produceren. Ten slotte hebben kokospalmen subtiele verschillen in bladvorm en stamkleur die hen helpen onderscheiden van hun nevenbomen.

Wat is het verschil tussen kokosnoten en palmbomen?

Een kokospalm en andere palmbomen hebben veel overeenkomsten, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. De meeste van deze verschillen betreffen de geteelde vruchten, de olieproductie en kleine verschillen in vorm of kleur.

Kokosnoten

Kokosnoten zijn het duidelijkste verschil tussen kokospalmen en de meeste soorten palmbomen. Veel palmbomen dragen geen vruchten, maar sommige kunnen wel vruchten dragen, zoals acai, dadels of perziken. En ja, kokosnoten worden alleen door de kokospalm geproduceerd. Als een palmboom verse kokosnoten kweekt, is het een kokospalm. Als een palmboom geen kokosnoten kweekt en dat ook niet kan, is het een ander soort palm.boom.

Palmolie

De grootste indicator van het verschil na de groei van de kokosnoot is het type olie dat kan worden geoogst. Kokosbomen produceren kokosolie, maar vrijwel elke andere palmboom produceert in plaats daarvan palmolie. Palmolie wordt geoogst van palmvruchten, terwijl kokosolie wordt geoogst van de kokosvrucht. Beide oliën worden veel gebruikt in tropische klimaten, maar kokosolie wordt als gezonder beschouwd omdat het meervoedingsstoffen.

Koffers

Kokosnootstammen verschillen nogal van andere palmen. Kokosnootstammen hebben vaak een uitgesproken kromming en zijn vaak zeer glad van textuur. Ter vergelijking: de meeste palmbomen groeien perfect verticaal en hebben een geschubde stam. Tenslotte zijn kokosnootstammen meestal wat lichter van kleur dan de meeste palmboomstammen.

Bladeren

Dit verschil is subtieler dan de vorige voorbeelden, maar palmbomen hebben waaiervormige bladeren. Kokosplanten hebben brede bladeren, maar die groeien nooit helemaal uit tot een waaiervorm. Omdat de bladeren dezelfde kleur en textuur hebben, en vaak dicht bij elkaar liggen qua grootte, kan dit onderscheid moeilijk te zien zijn als je niet veel ervaring hebt met verschillende palmboomsoorten.

Zijn kokosnoten en palmbomen echt bomen?

Beide soorten "palmbomen" zijn eigenlijk overblijvende bloeiende planten die op bomen lijken. Palmen lijken voor een buitenstaander in alle opzichten op bomen, inclusief hun stammen van hout. Van kokosnootboeren is zelfs bekend dat ze dingen als boten van kokoshout maken.

  • Palmen voldoen niet aan de technische definitie van een boom.
  • Het is nog steeds acceptabel om palmen bomen te noemen.

Palmsoorten hebben geen schors en vormen geen boomringen tijdens hun groei. Ze voldoen dus niet aan de wetenschappelijke definitie van "boom". Maar niemand zal het u kwalijk nemen dat u een palm toch een boom noemt.

Komen kokosnoten en palmolie van dezelfde boom?

Palmolie is afkomstig van palmbomen die palmvruchten kweken en kokosolie van kokosbomen die kokosvruchten kweken. Dat komt omdat beide oliën afkomstig zijn van de respectieve vruchten waaraan ze hun naam te danken hebben. Palmolie is dus afkomstig van palmvruchten en kokosolie van kokosvruchten.

  • Palmolie komt van de vrucht van de palmboom en kokosolie van de vrucht van de kokosboom.
  • Beide oliën worden wereldwijd veel gebruikt bij het koken.

Palmolie is een beetje goedkoper en kokosolie is een beetje gezonder. Palmolie zie je vaak terug bij de ingrediënten van veel levensmiddelen die je in de supermarkt koopt.

Wat zijn de verschillen tussen kokosnoten en palmbomen?

Kokospalmen en palmbomen zijn neven met veel overeenkomsten. Het kan moeilijk zijn de twee uit elkaar te houden, maar er zijn een paar onderscheidende kenmerken waar je op moet letten:

  • Kokospalmen en palmbomen zijn subcategorieën van dezelfde soort boom.
  • Kokospalmen groeien kokosnoten, produceren kokosolie, hebben kromme en gladde stammen en hebben brede bladeren.
  • Palmbomen dragen palmvruchten, produceren palmolie, hebben een geschubde en getextureerde stam en waaiervormige bladeren.
  • Geen van beide palmboomsoorten is echt een boom - beide zijn vaste planten.

Dit moet aspirant kokosnootkwekers een manier geven om verschillende palmen uit elkaar te houden. Laat iedereen weten dat het eigenlijk een kokosnootplant moet worden genoemd in plaats van een kokosnootboom.

Scroll naar boven