Hoeveel water heeft een asperge nodig?

Aspergeplanten hebben 1-2 inch (2,5-5 cm) water per week nodig tijdens hun ontwikkeling. Zodra aspergeplanten volwassen zijn, is 1 inch (2,5 cm) water per week voldoende. U kunt 1 inch water geven in 15 minuten met een soaker slang.

Een goede vuistregel is dat groene asperges 2 cm water per week nodig hebben tot ze 2 jaar oud zijn en dan 1 cm water vanaf dan. Aspergevarens doen het meestal goed met consequent nevelen of een keer per week weken. Dit zijn de beste manieren om deze vaste planten water te geven.

Hoeveel water heeft een asperge per dag nodig?

Asperges hebben elke week 1-2 inches (2,5-5 cm) water nodig. Over het algemeen is de beste manier om dagelijks water te geven voor asperges, de grond zodanig te besproeien dat deze constant vochtig is. Besproei de aspergerijen vervolgens consequent om de bodem vochtig te houden. U zult over het algemeen willen dat deze vochtigheid enkele centimeters diep in de grond reikt.

 • Asperges hebben elke week slechts 2,5-5 cm koel water nodig voor sterke wortels.
 • U kunt uw aspergestengels dagelijks besproeien om de bodemvochtigheid op peil te houden.
 • 15 minuten weken met een soaker slang levert 1 inch water op.
 • 1 uur besproeien met een sproeier levert 1 centimeter water op.

Het besproeien kan vermoeiend zijn, zodat de meeste aspergetelers geneigd zijn niet elke dag te besproeien. Eén keer per week besproeien wordt gezien als een redelijker aanpak als u met de hand besproeit. 15 minuten besproeien met een tuinslang geeft uw asperges 1 inch (2,5 cm) water. 30 minuten geeft uw aspergetuin 2 inch (5 cm) water.

Wat is de beste manier om asperges water te geven?

De beste manieren om een aspergebed te bewateren zijn met druppelbevloeiing of een soaker slang. Druppelsystemen geven aspergevarens een paar keer per week een lichte waterstraal. Dit zorgt voor een consistente bodemvochtigheid en een goede groei van de aspergevarens.

 • Eén optie is het gebruik van druppelsystemen om aspergerijen consequent te voorzien van kleine hoeveelheden water.
 • U kunt ook een waterslang gebruiken om asperges te besproeien...
 • 15-30 minuten per week met een tuinslang moet asperges al het water geven dat ze nodig hebben.
 • Verdeel het water voor asperges in 2-4 wekelijkse sessies om te voorkomen dat de grond onder water komt te staan.

Een soaker hose kan al het water geven dat uw asperges nodig hebben. Als u een soaker hose eenmaal per week gebruikt, moet u 15-30 minuten water geven om de juiste hoeveelheid water te geven. Zorg ervoor dat uw asperges in een goed gedraineerde grond staan, zodat het water uit de slang niet van het grondoppervlak afloopt. Gebruik deze soaker hose om uw aspergerijen al het water te geven dat ze nodig hebben. Het is vaak een goed idee omgebruik 2-4 keer per week een tuinslang. Alles tegelijk water geven kan leiden tot natte, drassige grond.

Swan Products Element Sprinkler Soaker Hose 25' (1) Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Wanneer moet u stoppen met asperges water te geven?

Stop met water geven zodra het grondoppervlak vochtig maar niet drassig is. De meeste aspergeplanten geven de voorkeur aan constant vochtige grond, maar in nattere omstandigheden kunnen ze last krijgen van kroonrot. U kunt de grond doorweken zolang het overtollige water snel wegloopt. Asperges kunnen tijdelijk doorweken verdragen.

 • Asperges geven de voorkeur aan vochtige grond, maar kunnen tijdelijk doorweekte grond verdragen.
 • Een vochtmeter helpt u de juiste bodemvochtigheid te handhaven.
 • Als uw grond drassig wordt tijdens lange besproeiingsbeurten, kunt u overwegen het besproeien op te splitsen in meerdere beurten per week.

Als u een vochtigheidsmeter gebruikt, streef dan naar de onderkant van het "vochtige" gedeelte van de schaal. Gebruik deze tuinvochtigheidsmeter om een constante vochtigheid voor uw asperges te handhaven. Zeer lang water geven kan soms leiden tot drassige grond. Als u lange tijd een tuinslang gebruikt en uw tuin verandert in een modderige puinhoop, verdeel het water geven dan in 2-4 sessies per week, in plaats van één keer per week.

XLUX bodemvochtigheidsmeter, plantenwatermonitor, bodemvochtigheidsmeter voor tuinieren, landbouw, binnen- en buitenplanten, geen batterijen nodig Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Kun je asperges te veel water geven?

U kunt asperges beslist te veel water geven. Te veel water kan leiden tot gezondheidsproblemen voor uw planten. Eén zo'n probleem is aspergeroest, waardoor uw asperges gevlekt kunnen worden met schimmel. Deze schimmel kan de vorm aannemen van gele of zwarte vlekken.

 • Te veel bewaterde asperges kunnen talrijke gezondheidsproblemen veroorzaken, van rot tot ziekte.
 • Aspergeroest kan uw oogst ruïneren en wordt veroorzaakt door overbewatering.
 • Uw aspergeplant kan zelfs verdrinken in de verkeerde omstandigheden.

Aspergewortels kunnen ook gevoelig worden voor kroonrot als de grond te vochtig is. Als de grond volledig doorweekt is en niet draineert, krijgen aspergewortels niet genoeg luchtcirculatie en kunnen ze verstikken. Zorg ervoor dat asperges worden geplant in zandgrond om een goede drainage te garanderen.

Wat zijn de tekenen van onderbewaterde asperges?

Aspergevarens die te weinig water krijgen, kunnen te maken krijgen met groeistoornissen en andere gezondheidsproblemen. Hun varensloof kan verwelken en bladverlies is niet ongewoon. Het meest voorkomende vroege waarschuwingsteken van te weinig water krijgende asperges zijn vergeelde bladeren. Als u dit ziet, hebben uw asperges meer water nodig.

 • Asperges die te weinig water krijgen, kunnen vergelen, bladverlies krijgen en verwelken.
 • Regelmatig nevelen kan helpen om een te weinig bewaterde aspergeplant nieuw leven in te blazen.

Gelukkig zijn er trucs om te weinig bewaterde asperges nieuw leven in te blazen. Probeer uw asperges regelmatig te besproeien met koel water om ze weer op te peppen. Aspergestengels hebben een constante bodemvochtigheid nodig voor een ideale groei. Besproeien helpt om deze vochtigheid op peil te houden en zorgt voor een constante bodemtemperatuur. Als uw asperges niet terugkomen na regelmatig besproeien, raadpleeg dan uw plaatselijke tuincentrum voor advies.

Hoe vaak moet je asperges water geven?

Aspergeplanten hebben frequente maar kleine hoeveelheden water nodig om een constante bodemvochtigheid te garanderen. Volg de onderstaande tips om aan deze behoeften te voldoen:

 • Aspergeplanten hebben 2,5-5 cm water per week nodig.
 • De beste methode om asperges water te geven is druppelbevloeiing of het gebruik van een waterslang.
 • 15 minuten sproeien met een soaker slang geeft ongeveer 2,5 cm water. 30 minuten geeft 5 cm water.
 • Verdeel het totale aantal uren water in 2-4 wekelijkse besproeiingen om te voorkomen dat de grond onder water komt te staan.
 • Stop met water geven zodra de omringende grond vochtig maar niet drassig is.
 • Overbewaterde asperges kunnen verschillende gezondheidsproblemen ontwikkelen, zoals wortelrot.
 • Onderbewaterde asperges beginnen te verwelken, maar kunnen weer tot leven worden gewekt door ze dagelijks te besproeien.

Deze eenvoudige regels zullen u helpen een overvloed aan asperges in uw tuin te kweken. Deze vochtminnende plant heeft veel water nodig, maar zal u belonen met een heerlijke oogst van verse aspergespruiten.

Scroll naar boven