Hoeveel water hebben mangobomen nodig?

Mangobomen hebben elke 1-2 weken 2,5 cm water nodig. Een jonge mangoplant zal vaker water moeten krijgen dan een volwassen boom. Extra water geven is vooral belangrijk tijdens de eerste 2 jaar van de groei, zelfs tijdens het regenseizoen. Geef mangobomen de eerste 2 jaar om de 2-3 dagen water. Voor een volwassen mangoboom hoeft u maar één keer per week water te geven. Deze hoeveelheden zorgen voor een goede mangogroei.

Hoeveel water hebben mangobomen per dag nodig?

Mangobomen hebben verschillende hoeveelheden water nodig, afhankelijk van de leeftijd van de boom. Mangoplanten en jonge bomen moeten de eerste 2 jaar om de 2-3 dagen water krijgen. Volgroeide mangobomen hoeven maar één keer per week water te krijgen. Ongeacht de leeftijd van de mangoboom blijft de hoeveelheid water hetzelfde: 2,5 cm water in de loop van de week.

 • Mangobomen hoeven niet dagelijks bewaterd te worden.
 • Mango's hebben 2,5 cm water per week nodig.
 • Geef mangobomen van minder dan 2 jaar oud 1 cm water, verdeeld over 2-3 wekelijkse besproeiingen.
 • Geef voor een volwassen mangoboom (ouder dan 2 jaar) één keer per week 1 cm water.

Een ding om in gedachten te houden is dat de hoeveelheid water die u uw mango geeft, zal veranderen afhankelijk van het regenpatroon. Mango's moeten ook water krijgen als het regent, maar ze zullen minder water nodig hebben dan normaal. Zorg ervoor dat u investeert in een eenvoudige regenmeter om bij te houden hoeveel water uw plant krijgt om te weten hoeveel water hij nog nodig heeft. Vooral deze regenmeter is betaalbaar en eenvoudig te gebruiken.

Headwind Consumer Products EZRead - Jumbo EZRead Regenmeter met Vlotter 820-0002 - Makkelijk af te lezen, Waterdicht, voor Buitengebruik, 26 Inches Tall Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Hoe geef je mangobomen water?

Als u mango's water geeft, is het belangrijk om de penwortel grondig te doordrenken en de grond vervolgens te laten opdrogen. Afhankelijk van de klimaatomstandigheden en de grootte van de boom kan dit verschillende hoeveelheden water vereisen. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de wortelzone wordt doordrenkt zonder dat de grond doordrenkt raakt. Dit zorgt voor een optimale groei.

 • Geef water met een tuinslang of gieter om het water echt in de grond te laten trekken.
 • U wilt de mangowortel laten weken zonder de grond onder water te zetten.
 • Stop met water geven als het water op het grondoppervlak begint op te hopen.

Gebruik een soaker slang of een grote gieter om de wortels van uw boom te doordrenken. Laat de soaker slang op een lage stand draaien als u die gebruikt. Zorg ervoor dat u regelmatig pauzes neemt tijdens het water geven om er zeker van te zijn dat de grond voldoende draineert. Als het water zich begint op te hopen, stop dan onmiddellijk met water geven. Zorg ervoor dat uw boom ergens staat waar veel toegang is tot direct zonlicht om overtollig vocht te helpen verwijderen. Zonlichtblootstelling helpt om overtollig water te verdampen en overtollig vocht snel op te drogen.

Houden mangobomen van natte of droge grond?

De meeste mangosoorten geven de voorkeur aan vochtige grond, maar ze verdragen droge grond beter dan natte. Dit komt omdat mango's zijn ontwikkeld in een tropisch klimaat met afwisselend regenachtige en droge seizoenen. Mango's hebben dus veel water nodig, ze zijn eraan gewend dat het snel wordt afgevoerd en vervolgens een tijdje droog blijft. Zandgrond is de sleutel tot een uitstekende afwatering. Natte, drassige of doordrenkte grond is zeer schadelijk voorde kluit.

 • Mangobomen geven de voorkeur aan licht vochtige grond.
 • Uw mangoboom verdraagt droge grond beter dan natte.
 • Zorg ervoor dat uw mangoboom goed gedraineerde, vruchtbare grond heeft.

De wortels van de mangoboom hebben luchtstroom en circulatie nodig. Te veel water kan de penwortel verdrinken, waardoor uw boom na verloop van tijd zal sterven. Zorg ervoor dat uw grond minstens 7,5 cm onder het grondoppervlak droog is voordat u opnieuw water geeft. Zo voorkomt u een te natte grond.

Kun je een mangoboom te veel water geven?

De meest voorkomende fout die de meeste mangotelers maken, is hun bomen te veel water geven. Mango's hebben veel water nodig als ze jong zijn, maar het zijn geen dorstige planten. Jonge mangobomen hebben dus regelmatig kleine hoeveelheden water nodig. Voor amateurs kan het moeilijk zijn om dat niveau in te schatten. Hier zijn enkele tekenen van overbewatering waarop u moet letten:

 • Waterplassen op het bodemoppervlak
 • Verlies van groene bladkleur of stopzetting van de bladproductie
 • Problemen met de ontwikkeling van mangovruchten
 • Geen bloei
 • Ledematen en bladeren worden kwetsbaar
 • Wortelrot en schimmelziekte in extreme gevallen

Het is belangrijk dat u uw mangocultuur tussen twee waterbeurten de tijd geeft om het water af te voeren. Een gezonde mangoboom heeft niet zoveel water nodig als veel mensen denken. Zelfs als uw grond op een diepte van 2,5 cm droog is, hebt u waarschijnlijk meer water nodig dan uw plant zou willen.

Hoe weet u of een mangoboom water nodig heeft?

Mangobomen met te weinig water zijn te herkennen aan verkleurende bladeren (gele bladeren), bladval en een verwelkend frame. U kunt ook merken dat de grond rond een mangoplant met te weinig water kraakt door de droogte. Een goede manier om te zien of het tijd is om water te geven is door te kijken of de bovenste 3-4 inches (7,5-10 cm) van de grond droog aanvoelen. Als dat zo is, is het tijd om opnieuw water te geven. Let ook op het uitdrogen van de grond.door teveel zonlicht en hitte tijdens het zomerseizoen.

 • Het is tijd om water te geven als de bovenste 3-4 inches (7,5-10 cm) van de grond droog aanvoelen.
 • Vergeelde mangobladeren zijn een teken dat de boom water nodig heeft.
 • Overweeg het gebruik van mulch om de bodemvochtigheid rond uw boom onder controle te houden.

Als u bang bent dat uw boom te snel uitdroogt, kan het de moeite waard zijn organisch materiaal als mulch te gebruiken. Dit helpt de bodem vocht vast te houden en voorkomt dat uw boom te snel uitdroogt. Suikerriet- of erwtenstro zijn bijzonder goede mulchsoorten voor de meeste soorten mango's. Het is bewezen dat organisch mulch gunstig is voor groeiende fruitbomen.

Waterbehoefte van de mangoboom

Mangobomen hebben vaak water nodig, maar in de meeste gevallen niet veel. Hoewel ze een grotere hoeveelheid water nodig hebben als ze jong zijn, zou 2,5 cm water per week voldoende moeten zijn. Hier zijn enkele belangrijke tips voor het water geven van een mangoboom:

 • Geef volwassen bomen eenmaal per week 2,5 cm water.
 • Geef zaailingen en jonge bomen om de 2-3 dagen water, tot 1 cm water per week.
 • Mangobomen geven de voorkeur aan licht vochtige grond, maar verdragen droge grond beter dan natte.
 • U kunt een mangoboom gemakkelijk te veel water geven, omdat ze een hekel hebben aan natte grond.
 • Zorg ervoor dat de wortels van de mangoboom tussen de waterbeurten door uitdrogen om de regencycli van hun oorspronkelijke habitat te simuleren.
 • Uw mangoboom heeft meer water nodig als de grond 3-4 inches (7,5-10 cm) onder het grondoppervlak droog is.

Mango's zijn geweldige tropische vruchten die in het grootste deel van de Verenigde Staten goed groeien. U zult merken dat ze vrij gemakkelijk te onderhouden zijn als u er eenmaal zelf een probeert te kweken. Het is zelfs de moeite waard om dwergmangobomen in bakken te kweken als u denkt dat uw tuin er niet geschikt voor is!

Scroll naar boven