Hoeveel water hebben komkommers nodig?

Een komkommerplant heeft 2,5 tot 5 cm water per week nodig. De algemene vuistregel is om na het planten een constante hoeveelheid water te geven en na de bloei van de komkommers meer water te geven. Dus geef de komkommers in het voorjaar om de 2 tot 3 dagen water en in de zomer 4 tot 6 wekelijkse waterbeurten. Water geven met druppelbevloeiing of dompelslangen zijn beide effectieve strategieën. Zolang uAls u de grond constant vochtig houdt, creëert u de beste groeiomgeving voor uw komkommerplanten.

Hoeveel water hebben komkommers per dag nodig?

Komkommers hebben doorgaans elke week 2,5 cm water nodig, maar na de bloei kan dit oplopen tot 5 cm. Deze planten hebben baat bij een strikt bewateringsschema voor een optimale groei. Dit komt omdat komkommers een beetje kieskeurig zijn en een consistente bodemvochtigheid nodig hebben. Inconsistente vochtigheid kan vrij snel problemen veroorzaken met uw komkommervruchten.

 • 2,5 cm water per week is ideaal voordat de komkommers bloeien.
 • Verhoog de watergift tot 5 cm per week zodra uw planten beginnen te bloeien.
 • Geef komkommers 2-3 keer per week water voordat de bloei begint.
 • Zodra de bloemen verschijnen, de frequentie van het water geven verhogen tot 4-6 wekelijkse besproeiingen.

Een goede regel voor komkommers is om de watergift te verdubbelen zodra de planten beginnen te bloeien. 2-3 wekelijkse watergiften zijn perfect in de lente. Wanneer de zomer aanbreekt en u de eerste komkommerbloemen ziet, verhoogt u de watergift tot 4-6 keer per week. Dit zorgt voor het watergehalte dat nodig is voor heerlijke komkommers.

Hoe geef je komkommers water?

De beste manier om komkommers water te geven is met druppelbevloeiing of een soaker slang. Als u kiest voor druppelbevloeiing, geef dan net genoeg water om de grond constant vochtig te houden. Als u een soaker slang gebruikt, plaats de slang dan een paar centimeter van de basis en geef consequent water. Zet de slang op een lage stand en laat hem vrij stromen totdat de grond goed vochtig is. Stop met water geven zodra het waterbegint zich te verzamelen op het grondoppervlak.

 • Een druppelbevloeiingssysteem of deze soaker slang is de beste manier om komkommers water te geven.
 • Probeer te voorkomen dat het gebladerte nat wordt, want dat kan gezondheidsproblemen veroorzaken.
 • Bekijk onze gids voor het kweken van komkommers in verhoogde bedden voor meer tips.

Geef komkommers water op grondniveau. Het is het beste om te voorkomen dat de bladeren van de komkommer nat worden. Natte bladeren kunnen verkleuring en bladziekten veroorzaken. Het droog houden van de bladeren is belangrijk voor de gezondheid van uw komkommers op lange termijn.

Zware Soaker slang Rocky Mountain Goods Soaker slang
 • Stevig en robuust waterslang.
 • Perfect om planten en bloemen water te geven in je tuin.
 • Verkrijgbaar in een verschillende maten .
Koop nu Check Home Depot Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Houden komkommers van natte of droge grond?

Komkommers houden meer van vochtige grond dan van natte of droge grond. In feite zijn komkommers zeer kieskeurig wat betreft hun bodemvochtigheid en reageren ze slecht als de grond te nat of te droog is. Het is dus van essentieel belang om een gelijkmatig vochtige bodem te handhaven zonder water te verzamelen of overmatig droge plekken.

 • Komkommers geven de voorkeur aan constant vochtige grond.
 • Te natte of te droge grond kan gezondheidsproblemen veroorzaken voor uw komkommers.
 • Het is sterk aanbevolen een vochtigheidsmeter bij te houden om de ideale bodemvochtigheid te handhaven.

Overweeg te investeren in een vochtmeter om de ideale omstandigheden voor uw komkommers te creëren. Hiermee kunt u de bodemvochtigheid bijhouden en uw bewateringsschema aanpassen. Na verloop van tijd zal dit resulteren in de gezondst mogelijke komkommers. Gebruik deze vochtmeter om de bodemvochtigheid van uw komkommerperceel bij te houden.

XLUX bodemvochtigheidsmeter, plantenwatermonitor, bodemvochtigheidsmeter voor tuinieren, landbouw, binnen- en buitenplanten, geen batterijen nodig Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Kun je komkommers te veel water geven?

Het is gemakkelijk om uw komkommers te veel water te geven. Te veel water geven kan leiden tot interne celbeschadiging waardoor de planten hun structuur en stevigheid verliezen. Andere problemen zijn bladvergeling, bladval en schimmelziekten zoals wortelrot. Diep water geven voor komkommers wordt niet aanbevolen.

 • Overbewaterde komkommers verliezen hun structurele stevigheid en lopen het risico van wortelrot.
 • Gele bladeren, bladverlies en schimmelziekten wijzen erop dat uw komkommers te veel water krijgen.
 • Verminder de frequentie en de duur van het water geven om overbewaterde komkommers te redden.

Een belangrijk onderdeel van het voorkomen van overbewatering is het planten van komkommers in de juiste grond. Vruchtbare, goed drainerende grond is zeer aan te bevelen. Dit zorgt voor de juiste drainage om te voorkomen dat de wortels van de plant water vasthouden. Planten in een verhoogd bed met potgrond en compost gemengd in de bovengrond creëert de ideale omstandigheden voor komkommers.

Hoe weet je of komkommers water nodig hebben?

Tekenen dat uw komkommers te weinig water hebben zijn verwelking, bladverlies en bladvergeling. U kunt zien dat uw komkommers water nodig hebben door de vochtigheid van de grond rond uw plant te beoordelen. Als uw vochtmeter aangeeft dat het vochtniveau "droog" is, is het tijd om water te geven. U kunt ook testen via de vingermethode door te voelen of de bovenste 2,5 cm grond droog aanvoelt. Als dat zo is, is het tijd om water te geven.

 • Onderbewaterde komkommers vertonen tekenen van vergeling of vallende bladeren, verwelking en zelfs dood.
 • U weet dat het tijd is om water te geven als uw vochtigheidsmeter aangeeft dat de grond droog is.
 • Geef komkommers water als de bovenste 2,5 cm grond droog is.

Komkommers hebben een vrij hoog watergehalte nodig voor hun verfrissende smaak en kenmerkende knapperigheid. Een te laag watergehalte geeft komkommers een bittere smaak en vermindert de gezondheidsvoordelen. Dus als je komkommers tekenen van nood vertonen, test dan eerst de grond om te zien of het probleem wordt veroorzaakt door een gebrek aan water.

Waterbehoeften voor komkommers

Komkommers hebben veel water nodig, maar wel volgens een consistent schema. Uw komkommers groeien het best als de bodemvochtigheid op een constant niveau wordt gehouden. Hier zijn enkele belangrijke dingen om over na te denken als het gaat om het bewateren van komkommerplanten:

 • Komkommers hebben elke week 2,5-5 cm water nodig.
 • Geef komkommers 2-3 keer per week water voordat ze gaan bloeien.
 • Zodra de komkommers beginnen te bloeien, de watergift verdubbelen tot 4-6 keer per week.
 • Komkommers krijgen het best water via druppelbevloeiing of een waterslang.
 • Aanhoudend vochtige grond is de beste habitat voor komkommers.
 • Overbewatering en onderwaterzetting zijn bij komkommers heel gemakkelijk, dus investeer in een vochtmeter.

Onthoud altijd dat komkommers op het juiste niveau water geven leidt tot een optimale smaak en de beste gezondheidsvoordelen. Probeer dus vandaag nog deze fantastische groenten te kweken en gebruik de tips die u hier hebt geleerd om de komkommerteelt onder de knie te krijgen.

Scroll naar boven