Hoeveel licht heeft een slangenplant nodig?

Slangenplanten kunnen in elk lichtniveau groeien, ook in schaduwrijke hoekjes, en zijn een van de gemakkelijkste kamerplanten om voor te zorgen. Deskundigen zullen je vertellen dat ze bijna onverwoestbaar zijn en een uitstekende keuze voor beginners. Toch, als je wilt dat je slangenplant groeit en bloeit, is goede verlichting van vitaal belang. Blijf lezen voor onze beste tips voor het kweken van een robuuste plant.

Hoeveel uren zon heeft een slangenplant nodig?

Zoals de meeste vetplanten is 8-10 uur helder, indirect zonlicht het beste voor je slangenplant. Licht gefilterd door een gordijn of luxaflex, of weerkaatst door muren, zijn allemaal voorbeelden van indirect licht - bij voorkeur van een raam op het zuiden of oosten.

 • 8-10 uur indirect licht is ideaal voor slangenplanten.
 • Voor de beste resultaten plaatst u slangenplanten op een plek waar het licht wordt gefilterd of gereflecteerd.
 • Als uw slangenplant in direct licht staat, beperk de blootstelling dan tot 5-6 uur per dag.

Indien nodig kan je plant 5-6 uur direct zonlicht verdragen (zonlicht is direct wanneer het een duidelijke schaduw produceert die je gemakkelijk kunt herkennen). Houd er wel rekening mee dat, hoewel ze stevige bladeren hebben, te veel fel zonlicht ervoor kan zorgen dat je slangenplant scheef groeit, of zelfs de bladeren van je plant kan verbranden.

Welke verlichting hebben slangenplanten nodig?

Slangenplanten zijn winterhard en kunnen verschillende omstandigheden verdragen. Daarom worden ze in winkels vaak verkocht als kamerplanten met weinig licht, geschikt voor elke ruimte in huis. Maar ook al kunnen slangenplanten in schaduwrijke hoeken groeien, ze geven de voorkeur aan helder, indirect licht.

Hier zijn enkele tips om het licht rond je plant aan te passen:

 • Wanneer u uw slangenplant verplaatst van een plek met weinig licht naar een plek met meer licht, doe dit dan geleidelijk.
 • Verplaats je slangenplant langzaam naar de lichtere plek in de loop van een week - als je hem snel in direct zonlicht zet, kan hij een shock krijgen.
 • Pas het water dienovereenkomstig aan, aangezien slangenplanten meer vocht nodig hebben in lichte gebieden.

Idealiter houdt u uw plant ongeveer 2-3 meter verwijderd van ramen op het oosten, westen of zuiden. Hoewel ze direct zonlicht kunnen verdragen, kan langdurige blootstelling in een zonnig raam de slangplanten verschroeien, waardoor de bladeren knapperig en bruin worden. Ook te weinig licht resulteert in een plant die niet groeit en kan gaan hangen.

Is een LED-lamp genoeg voor een slangenplant?

LED kweeklampen zijn meer dan geschikt voor het produceren van gezonde slangenplanten. Ze voorzien je planten van zowel het rode als het blauwe licht dat nodig is voor een gezonde groei. Als je niet voor voldoende natuurlijk licht kunt zorgen, is LED een uitstekend alternatief.

 • Deze LED kweeklamp is uitstekend geschikt voor slangenplanten.
 • LED-licht kan natuurlijk licht aanvullen of vervangen.
 • 12-16 uur LED licht is ideaal voor uw slangenplant.

Voor een ideale bladontwikkeling gebruik je je LED kweeklamp 12 - 14 uur per dag. Als je wilt dat je slangenplant bloeit, verhoog dan de blootstelling aan licht tot 16 uur per dag. Maar wees gewaarschuwd: bloei is niet gegarandeerd bij een indoor slangenplant. De omstandigheden moeten ideaal zijn, en het is veel waarschijnlijker dat dit buiten gebeurt.

Kweeklampen voor kamerplanten, GroDrow 150 LED Grow Light for Seed Starting with Red Blue Spectrum, 3/9/12H Timer, 10 Dimmable Levels & 3 Switch Modes, Adjustable Gooseneck Suitable for Various Pl... Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Kan een slangenplant overleven bij weinig licht?

Slangenplanten zijn een van de sterkste planten op aarde en worden vaak aanbevolen voor omstandigheden met weinig licht. Als je slangenplant bijvoorbeeld in een donker hoekje van je slaapkamer staat, zal hij niet doodgaan. De groei zal echter vertragen of helemaal stoppen.

 • Slangenplanten kunnen vaak overleven in weinig licht of zware schaduw.
 • Zonder voldoende licht zal de groei van je slangenplant vertragen of stilvallen.
 • Gebrek aan licht kan de bladeren van slangenplanten laten hangen.
 • Overweeg een LED kweeklamp om de groei van slangenplanten bij weinig licht te stimuleren.

Het kan ook gevolgen hebben om je slangenplant in een donkere ruimte te kweken in plaats van in een kamer met voldoende licht. Zo kan weinig licht leiden tot trage groei en hangende bladeren. Als je plant lijdt onder een gebrek aan licht, overweeg dan om een kweeklamp toe te voegen zoals hierboven besproken. LED kweeklampen zijn een uitstekende manier om natuurlijk zonlicht aan te vullen, vooral wanneer de blootstelling aan de zon minimaal is tijdenskorte winterdagen.

Kan een slangenplant leven in een kamer zonder ramen?

Slangenplanten zijn met hun grote bladeren en wasachtige buitenlaag ideaal voor omstandigheden met weinig licht. Ze kunnen zelfs in een kamer zonder raam overleven als ze voldoende kunstlicht krijgen. Dit maakt slangenplanten ideaal voor locaties als kleine, donkere gastentoiletten, bijvoorbeeld.

 • Slangenplanten kunnen worden gekweekt in een kamer zonder ramen.
 • Als je de slangenplant lange tijd in een raamloze kamer houdt, gebruik dan een groeilamp om hem gezond te houden.
 • In plaats van een kweeklamp te gebruiken, breng je je slangenplant af en toe naar een goed verlichte kamer om hem de kans te geven te gedijen.

Ondanks hun tolerantie voor weinig licht, hebben slangenplanten toch bepaalde lichtbehoeften. Alle planten hebben fotosynthese nodig om te overleven. Als je plant in een kamer staat waar helemaal geen licht is, is het essentieel dat je een manier vindt om aan te vullen, op natuurlijke of kunstmatige wijze. Een kweeklamp kan helpen, en die hoeft niet groot te zijn. Als je geen grote opstelling wilt, kun je een kleine lamp gebruiken die je rechtstreeks opEen andere optie is om je slangenplant af en toe te roteren met andere planten in beter verlichte ruimtes - denk er wel aan dat je de plant na verloop van tijd in het licht zet om nadelige bijwerkingen te voorkomen. Als je je plant meteen op de vensterbank zet, is dat schadelijk.

Tekenen dat uw slangenplant niet de juiste hoeveelheid licht krijgt

Weet je niet zeker of je slangenplant te veel of te weinig licht krijgt? Maak je geen zorgen - hij zal het je vertellen als hij ongelukkig is. Hier zijn enkele tekenen dat je plant lijdt:

Niet genoeg licht:

 • Natte grond.
 • Trage groei.
 • Droge of doorweekte bladeren.
 • Wortelrot.

Te veel licht:

 • Bladeren krijgen vreemde kleuren, zoals geel of bruin.
 • De randen van de bladeren zijn knapperig of bruin.
 • Bruine vlekken op de bladeren.
 • Bladeren die naar beneden krullen.
 • Nieuwe groei is dik en/of geel.

Slangenplanten zijn veelzijdige en duurzame kamerplanten, maar te veel en te weinig licht zijn allebei slecht voor je plant. Het bereiken van de juiste balans is van vitaal belang voor gezonde bladeren. Maar als je eenmaal de perfecte plek hebt gevonden, zal je slangenplant goed gedijen en weinig onderhoud nodig hebben. Geniet van je veerkrachtige plant!

Scroll naar boven