Vijgenbomen groeien in een langzaam maar gestaag tempo van 30 cm per jaar tot een hoogte van 9 meter. Als algemene vuistregel geldt dat een gewone vijgenboom nooit sneller zal groeien dan dit zonder hulp van meststoffen. Over het algemeen wilt u het groeiproces echter niet versnellen. Sneller groeien dan 30 cm per jaar verzwakt de vijgenbomen en vermindert de koudebestendigheid. Dit leidt tot slechte winters.bescherming in koudere klimaten die de boom kan doden. Het is het beste om uw vijgenboom op zijn natuurlijke tempo te laten groeien en niet te proberen hem te dwingen sneller te groeien.

Hoe lang duurt het voordat een vijgenboom vruchten produceert?

De meeste vijgenrassen dragen pas vruchten als ze 3-5 jaar oud zijn. De eerste vijgenoogst zal niet de beste zijn om te oogsten. Bovendien ontwikkelen veel vijgenrassen een zogenaamde breba-oogst. Dit is wanneer overgebleven vijgen van de vorige oogst uitgroeien tot zeer kleine en te zure vruchten. Dit soort vijgen is over het algemeen niet aangenaam om te eten, dus u zult ze waarschijnlijk niet willen oogsten.

 • De meeste soorten vijgen dragen pas na 3-5 jaar vruchten.
 • Kijk uit voor de breba fruitteelt, vijgen buiten het seizoen die over het algemeen niet lekker smaken.

In plaats daarvan moet u wachten tot de tweede volledige oogst van het volgende jaar voordat u daadwerkelijk vijgen oogst. Buiten het seizoen kunnen er nog steeds vijgen groeien aan uw vijgenboom. Over het algemeen zult u deze kleinere vruchten willen laten voor wat ze zijn en zich er niet mee bezighouden. Sommige vijgencultivars groeien echter een waardevolle breba-oogst. Raadpleeg uw plaatselijke tuincentrum om te bepalen welke vijgencultivars goede breba's groeien.gewasvijgen.

Hoe snel groeien vijgenbomen per jaar?

Een gezonde vijgenboom groeit 12 inches (30 cm) per jaar. Gewone variëteiten groeien zelden sneller dan dit zonder extra bemesting. Vijgenbomen in potten kunnen iets langzamer groeien dan dit door de beperkende aard van de pot. Vijgenbomen hebben ruimte nodig voor de kluit om hun wortels te verspreiden voor de beste groei. Potplanten hebben niet zoveel ruimte voor het wortelsysteem.om zich te ontwikkelen, dus dit belemmert de verticale groei.

Groeien vijgenbomen langzaam?

Vijgenbomen zijn tamelijk trage groeiers. Om een boom van zaailing via de jeugdperiode tot volle wasdom te brengen, zijn tientallen jaren nodig, tot wel 30. Deze trage groei wordt nog verergerd door een rustperiode in de wintermaanden waarin de boom helemaal niet groeit.

 • Vijgenbomen groeien van nature vrij langzaam en worden elk jaar slechts 30 cm hoger.
 • Uw vijgenboom zal langzamer groeien in regio's met lange rustperiodes.
 • Het kweken van vijgenbomen in potten kan hun groei nog meer beperken.

Vijgen in potten groeien waarschijnlijk nog langzamer dan buitenvijgenrassen. Dit kan afhangen van de grondsoorten die voor het planten en de bemesting zijn gebruikt. In het algemeen beperken potten de wortelgroei. Deze beperkte wortelgroei belemmert op zijn beurt de groei van de boom. Als u wilt dat uw vijgencultivars optimaal groeien en een grote fruitoogst opleveren, kunt u ze het beste buiten planten.

Hoe lang duurt het voordat een vijgenboom zijn volle omvang bereikt?

Uw vijgenboom heeft ongeveer 30 jaar nodig om zijn volle omvang te bereiken, maar tegen de tijd dat hij 3-5 jaar oud is, zal hij een grote, volwassen boom zijn. Hij zal gewoon blijven groeien tot hij 30 jaar oud is. Volgroeide bomen kunnen blijven leven en vruchten produceren tot ze 200 jaar oud zijn. Sommige variëteiten, zoals de vioolbladige vijgenboom, worden echter maar ongeveer 50 jaar oud.

 • Een vijgenboom bereikt een aanzienlijke omvang tegen de tijd dat hij 3-5 jaar oud is.
 • Vijgenbomen blijven groeien tot ze 30 jaar oud zijn.
 • Winterharde cultivars van vijgen hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 200 jaar.

Verzorg uw vijgenboom goed en hij zal generaties lang voor de oogst in de late zomer tot de late herfst zorgen. Zorg voor een jaarlijkse snoeibeurt om uw vijgenboom gezond te houden.

Kun je de groei van vijgenbomen versnellen?

U kunt de groei van vijgenbomen versnellen met bepaalde meststoffen, maar het is een slecht idee om dit te doen. Te veel versnellen van de groei leidt tot scheuren en barsten in de schors van uw boom. Dit is zowel onaantrekkelijk als verzwakt de winterbescherming van uw vijgenboom. Dit maakt het gemakkelijker voor koude wintertemperaturen om uw boom te schaden. De veiligste manier om de groei te versnellen is het introduceren van ideale groeiomstandigheden.Deze omvatten

 • Droge klimaten met hete zomers en zachte winters.
 • 2,5 cm water per week voor vochtige grond.
 • Volle zon (dagelijks minstens 6 uur direct zonlicht).
 • Rijke grond.
 • Goed drainerende grond.
 • Regelmatig bemesten.

Plant uw vijgenboom op een zonnige plek waar hij elke dag uren zon krijgt. Het helpt om de grond voor te bereiden om ervoor te zorgen dat de grond alle juiste voedingsstoffen voor uw vijgen bevat. Als u bomen in een container kweekt, zorg dan voor voldoende drainagegaten.

Hoe lang duurt het om een vijgenboom te laten groeien?

De gewone vijgenboom groeit slechts 30 cm per jaar. Hoewel dit voor een vrij langzame groei zorgt, maakt de boom het goed met een lange levensduur. Hier zijn enkele belangrijke dingen die u moet onthouden over de groeisnelheid van vijgenbomen:

 • Vijgenbomen beginnen aanzienlijke vruchten te dragen tegen de tijd dat ze 3-5 jaar oud zijn.
 • Vijgenbomen hebben 30 jaar nodig om hun maximale grootte te bereiken.
 • De meeste vijgenrassen, zoals de vioolvijgenboom, groeien met 30 cm per jaar.
 • Vijgenbomen zijn vrij langzame groeiers, maar ze kunnen 50-200 jaar oud worden.
 • Pogingen om de groei van vijgenbomen te versnellen met kunstmest kunnen uw boom verzwakken of doden.
 • Zorg voor wat uw vijgenboom nodig heeft (6 uur zonlicht per dag, aandachtige bewatering om de grond vochtig te houden, warm weer, beperkte bemesting).

Verzorg uw boom goed en hij zal u tientallen jaren van heerlijk fruit voorzien. Plant vijgenbomen op zonnige plaatsen om een gezonde groei te bevorderen en ervoor te zorgen dat uw vijgenboom gedurende zijn lange levensduur gezond blijft.

Scroll naar boven