Door uw gras langer te laten groeien, ontwikkelt het sterkere wortels, waardoor het beter bestand is tegen droogte en minder vaak hoeft te worden besproeid. U bespaart ook geld door minder vaak te maaien. Niet alleen verbruikt u minder gas voor het maaien, maar u hoeft uw gazon ook minder vaak te bemesten als u het lang laat groeien. Dat komt omdat langer gras meer energie van de zon verzamelt, waardoor hetAls extra bonus helpt hoger gras om laaggroeiend onkruid zoals crabgrass tegen te houden en bevordert het de groei van wilde bloemen waar essentiële bestuivers zich mee voeden. Voor groener gras in de zomer beperkt u het maaien tot eens in de 1-2 weken, of minder tijdens hete periodes.

Hoe lang moet u uw gras laten groeien?

Laat rechtopstaande grassoorten groeien tot een lengte van 9-10 cm. Grassen die baat hebben bij deze hoogte zijn onder meer Kentucky Bluegrass, Ryegrass, Fescue, Centipede grass, en St. Augustine. Deze grassen groeien zeer weelderig op deze grotere hoogten. Dit resulteert in een dikker, groener gazon. Gangbare praktijken die oproepen tot het maaien van deze grassen tot 2,5 inch (6 cm) of lager dragen bij tottot zwakker gras, droge grond en meer onkruid.

 • Hoge of "rechtopstaande" grassen mogen tot 10 cm lang worden.
 • Opgaande grassen zijn onder meer Duizendguldenkruid, Zwenkgras, Kentucky Bluegrass, Ryegrass en St. Augustine gras.
 • Kruipende grassen kunnen tot 6 cm lang worden.
 • Bermudagras en Zoysia zijn gangbare voorbeelden van kruipend gras.

Als uw gazon een kruipende grassoort is, zoals Bermudagras of Zoysia, laat het dan groeien tot een hoogte van 6 cm. Dit lijkt misschien nog kort, maar in sommige gevallen worden deze grassen slechts 2,5 cm gemaaid. Door deze grassen langer te laten groeien, kunnen ze zich beter verspreiden, meer licht verzamelen en kale plekken in uw gazon opvullen.

Wat zijn de voordelen van gras lang laten groeien? [7 Bonussen].

Het gras lang laten groeien resulteert in een weelderig gazon met minder onderhoud. In veel gebieden is "niet maaien in mei" zelfs in zwang geraakt als een manier om de plaatselijke fauna te beschermen en een gezonder gazon te produceren. Hier zijn enkele schokkende voordelen van het langer laten groeien van uw gazon:

Sterkere basis

Als uw gras langer mag groeien, zal het meer energie kunnen verbruiken om diepere wortels te produceren. Met het grotere oppervlak van de langere grassprieten kunnen de grasplanten meer energie van de zon verzamelen. Dit leidt tot sterkere planten die diepere wortels groeien. Deze diepere wortels dragen bij tot een grotere opname van voedingsstoffen en een betere droogtebestendigheid van uw tuin. Dus, als u eengezonder gazon, laat het lang groeien.

Minder vaak water geven

Door uw gras lang te laten groeien, hoeft u uw gazon minder te besproeien. Langere grassprieten bieden schaduw aan het bodemoppervlak. Hierdoor blijven de bovenste bodemlagen vochtig en kan er meer water doordringen tot uw graswortels. Als u uw gazon kort maait, wordt het bodemoppervlak blootgesteld aan zonlicht, waardoor water verdampt en de bodem snel uitdroogt. Als u uw gazon kort maait, moet uvaker water geven om uw gazon in leven te houden.

Minder kunstmest nodig

Weet u nog dat langere grassprieten zorgen voor diepere wortels? Dit betekent dat uw gras meer voedingsstoffen uit de grond haalt, zodat uw gazon meer kan halen uit kunstmest. Door te maaien met een grotere meshoogte kunt u een groener gazon krijgen met minder jaarlijkse bemesting. Niet alleen dat, maar de grotere meslengte betekent dat uw gras meer energie uit fotosynthese kan halen, waardoor er minder kunstmest nodig is.de afhankelijkheid van uw gazon van voedingsstoffen in de bodem.

Geld besparen

Hoe minder vaak u maait, hoe meer u bespaart op gas of elektriciteit (afhankelijk van de krachtbron van uw maaier). Door over te schakelen op een tweemaandelijkse maaikadans bespaart u op brandstofkosten. Tel daarbij op het geld dat u bespaart door minder vaak water te geven en te bemesten en een langer gazon kan u jaarlijks honderden euro's opleveren.

Stop onkruid

Laaggroeiend onkruid zoals crabgrass en klaver wordt verstikt door hoog gras. Als dit onkruid probeert te ontkiemen nabij het bodemoppervlak, blokkeren de hoge grassprieten het licht. Dit betekent dat u minder plukjes crabgrass en andere plaaggrassen krijgt als u uw gazon hoger laat groeien. Dit kan u besparen op het sproeien tegen onkruid of het gebruik van crabgrass preventer in het voorjaar.

Wilde bloemen en bestuivers aanmoedigen

Hoewel hoog gras invasieve grassen vaak tegenhoudt, bevordert het de groei van wilde bloemen, zoals wilde viooltjes en paardebloemen. Hoewel dit voor u misschien onkruid lijkt, zijn ze een essentiële voedselbron voor bijen, vlinders en andere bestuivende insecten. Deze insectensoorten worden steeds meer bedreigd. Uw gazon hoog laten groeien nodigt bestuivers uit en helpt om deomgeving.

Bruin zomergras voorkomen

Het is een goed idee om uw gazon in de zomer langer te laten groeien om bruine plekken in het gras te voorkomen. Maaien bij grote hitte, vooral bij droog weer, belast uw gazon extra. Hierdoor wordt uw gras na het maaien bruin. Als de groei van uw gazon tijdens het hoogtepunt van de zomer vertraagt, kunt u het maaien 4 tot 6 weken uitstellen. Als het eenmaal te lang wordt, moet u er gewoon voor zorgen dat u op het juiste moment maait vanom te voorkomen dat uw gras onder druk komt te staan.

Trekt hoog gras meer insecten aan?

Heel hoog gras kan meer insecten aantrekken, waaronder knutten, muggen en teken. Dit wordt echter meestal pas een probleem als het gras langer is dan 15 cm. Als u uw gras maait als het 13 cm hoog is, voorkomt u het ergste ongedierte in uw gazon.

 • Hoog gras trekt meer insecten aan.
 • Plaaginsecten zijn meestal het ergst wanneer het gras meer dan 15 cm hoog wordt.
 • Hoger gras kan ook nuttige insecten aantrekken, zoals vlinders, bijen, lieveheersbeestjes, sprinkhanen en bidsprinkhanen.

Een voordeel van hoog gras dat insecten aantrekt, is dat u meer vlinders, bijen en andere nuttige insecten in uw gazon zult zien. Deze nuttige insecten zijn onschadelijk voor mensen en geweldig voor het milieu. Bovendien eten veel van hen ongedierte. Dus door uw gras onder de 6 centimeter te houden, krijgt u verschillende voordelen zonder schadelijke insecten aan te trekken.

Is het goed om gras te laten zaaien?

Laat uw gras niet lang genoeg groeien om zaden te produceren. Zodra een grasplant zaden begint te produceren, zal hij zijn energie richten op deze taak. Dit betekent dat het gras minder energie zal steken in het produceren van sterke wortels en het verspreiden om kale plekken van uw gazon op te vullen. Als uw gras hoog genoeg is gegroeid om zaadkoppen te produceren, is het tijd om te maaien.

 • Het beste is om gras te maaien in plaats van het te laten zaaien.
 • Gras dat gaat zaaien kan minder energie steken in de ontwikkeling van sterke wortels en een dikke groei.
 • Maai het gras zodra u de eerste zaadkoppen ziet verschijnen.

Verschillende grassoorten produceren zaden op verschillende hoogtes en in verschillende tijden van het jaar. Houd uw gazon in de gaten wanneer u het langer laat groeien. Zodra u zaadhoofden ziet wuiven in de wind, is het tijd om het gras te beteugelen.

Is het beter om gras lang of kort te houden in de zomer?

Er zijn enkele ongelooflijke voordelen aan het langer laten groeien van uw gras in de zomer. De belangrijkste redenen om te overwegen met een hogere maaihoogte te maaien zijn:

 • Uw gazon zal sterkere wortels ontwikkelen, waardoor uw gras veerkrachtiger wordt.
 • Lang gras heeft minder vaak water nodig, omdat lange grassprieten het bodemvocht beschermen tegen verdamping.
 • Een langer gazon kan gezond groeien met minder frequente bemesting.
 • Als u minder vaak maait, bespaart u geld op benzine en hoeft u minder geld uit te geven aan besproeiing en bemesting.
 • Hoog gras helpt om bodembedekkende onkruiden zoals krabgras en invasieve klaver te verstikken.
 • In hoog gras groeien wilde bloemen, die de plaatselijke vlinder- en bijenpopulaties helpen ondersteunen.
 • Minder vaak en op grotere hoogte maaien helpt voorkomen dat het gras tijdens hittegolven bruin wordt.

Om deze voordelen te verkrijgen, laat u uw gras 5-10 cm langer groeien dan u gewoonlijk zou doen. Als de grasgroei vertraagt bij extreme hitte, kunt u bovendien het maaien onderbreken. Dit draagt bij tot een gezonder gazon met minder onderhoud.

Scroll naar boven