Hoe lang leven Cottonwood bomen?

De oostelijke katoenboom (populus deltoides) wordt gewoonlijk 70-100 jaar oud. In ideale omstandigheden kan zijn levensverwachting echter oplopen tot 200-400 jaar. De Balmville Tree, bijvoorbeeld, was met 315 jaar de oudste levende katoenboom in de Verenigde Staten toen hij in 2015 werd geveld. Deze langlevende bomen komen vrij veel voor in heel Noord-Amerika. Katoenbomen zijn er in vele soortenvariëteiten, waaronder de oostelijke katoenboom, de gewone katoenboom, de zwarte katoenboom, de westelijke katoenboom, de lanceleaf Cottonwood en de Fremont Cottonwood.

Hoe lang duurt het voordat een Cottonwood volwassen is?

Cottonwoods hebben meestal tientallen jaren nodig om volwassen te worden. Plains cottonwoods, bijvoorbeeld, worden pas volwassen als ze bijna 50 jaar oud zijn. Ondanks de langzame rijping zijn het ongelooflijk snel groeiende bomen, die soms wel tot 6 meter hoog worden per jaar. Deze snelle groei kan zorgen voor een enorme boom in een korte tijd.

 • Cottonwoods hebben tientallen jaren nodig om volwassen te worden.
 • Een Cottonwood boom zal de eerste 2-3 decennia een snelle groei doormaken alvorens te vertragen naarmate hij volwassen wordt.

Volwassen Cottonwoods worden op hun kortst ongeveer 27 meter hoog. De meest intense groei vindt plaats gedurende de eerste 25-30 jaar, alvorens te vertragen. Helaas kan deze snelle groei leiden tot zwak hout, waardoor de plant minder winterhard wordt. Het zachte hout van een Plains Cottonwood is bijzonder gevoelig voor schade tijdens deze groeiperiode.

Wat is de oudste Cottonwood boom?

In Cottonwood bosjes in Brits Columbia, Canada zijn meerdere bomen gevonden van ongeveer 400 jaar oud. Tot op heden is dit de langst bekende levensduur voor deze loofboom in natuurlijke omstandigheden.

 • Cottonwood bomen hebben een maximale levensduur van 400 jaar.
 • De oudste Cottonwoods staan in British Columbia.
 • Oude cottonwoods kunnen een gevaar vormen voor eigendommen vanwege hun zwakke hout.

Oude Cottonwoods kunnen gevaarlijke bomen zijn. Cottonwoods zijn al niet erg veerkrachtig en ze blijven verzwakken naarmate ze ouder worden. Door hun ongelooflijke hoogte kunnen ze, als ze verzwakken, omvallen en andere bomen in hun omgeving neerhalen. Ze kunnen ook enorme materiële schade veroorzaken als ze omvallen. Cottonwoods hebben ondiepe wortels, dus het is heel gemakkelijk voor ze om te vallen onder lichte stress.

Hoe weet u of een Cottonwood boom aan het afsterven is?

Cottonwoods zijn vatbaar voor talrijke gezondheidsproblemen. U moet het bladerdak van de cottonwood regelmatig controleren op tekenen van ziekte. De grootste bedreiging voor cottonwoods zijn schimmelinfecties die soms aan de basis van de boom kunnen worden aangetroffen. Hier zijn de belangrijkste waarschuwingssignalen waarop u moet letten bij het beoordelen van de gezondheid van uw cottonwood:

 • Als je onder schors of twijgen schraapt, is er geen groen.
 • Uw boom ontwikkelt een uitgesproken helling in één richting.
 • Bomen hebben afbladderende schors die gemakkelijk scheurt of splijt.
 • Ontbrekende takken, ontbrekende bladeren of bladroest.
 • Schimmel die aan de basis van de boom groeit.

Als u een of meerdere van deze tekenen opmerkt, is uw boom mogelijk in nood. Raadpleeg zo snel mogelijk een plaatselijke professionele boomverzorger, die kan beoordelen of uw boom kan worden gered of moet worden gekapt.

Zijn Cottonwood bomen ergens goed voor?

Als snelgroeiende bomen is een zwarte katoenboom binnen een paar jaar een geweldige schaduwboom. Ze kunnen ook een effectief windscherm vormen, mits je in een licht winderig gebied woont. Helaas is dit ongeveer het enige nut van een katoenboom.

 • Cottonwoods zijn geweldige schaduwbomen.
 • Cottonwood hout wordt niet gewaardeerd, maar hun houtpulp zorgt voor papier van hoge kwaliteit.

In termen van hout, wordt katoenhout beschouwd als timmerhout van lage kwaliteit. Het heeft een onaantrekkelijke nerf en het hout krimpt en trekt gemakkelijk krom. Dit heeft niet verhinderd dat het werd gebruikt voor laagwaardige behoeften zoals pallets of kisten. De pulp van katoenhout staat echter bekend om het maken van papier van hoge kwaliteit voor uitgeverijen.

Moet u uw Cottonwood boom omhakken?

U moet uw Cottonwood boom waarschijnlijk omhakken. Hoewel het mooie bomen zijn, hebben ze een aantal nadelen waardoor ze lastig te onderhouden zijn. Allergiepatiënten zullen ze haten omdat ze overvloedig pollen verspreiden. Massa's zaden komen in het voorjaar overal terecht. Deze zaden zijn vreselijk om mee om te gaan omdat hun katoenachtige vezels overal in gaan zitten en moeilijk schoon te maken zijn.

 • Cottonwoods hebben veel nadelen waardoor ze moeilijk te behandelen zijn.
 • Stuifmeel van katoenwieren kan allergieproblemen veroorzaken.
 • Cottonwoods zijn gevoelig voor ziekten, en hebben invasieve wortels.
 • Het kan de moeite waard zijn om uw Cottonwood te vervangen door een boom met minder onderhoud.

Cottonwoods hebben potentieel invasieve wortels die bodemerosie helpen voorkomen, maar gemakkelijk bestrating en rioolleidingen kunnen vernielen. Eigenaren van onroerend goed kunnen zich zorgen maken dat zo'n hoge boom ernstige schade aan eigendommen kan veroorzaken als hij omvalt. Potentiële schade aan openbare eigendommen is de belangrijkste reden waarom steden hun cottonwoods kappen. Cottonwoods krijgen gemakkelijk schimmelziekten en hun ondiepe wortelstelsel slaagt er niet in omondersteunen.

Wat is de levensduur van een Cottonwood boom?

Een volwassen boom van de Cottonwood familie kan tot 400 jaar oud worden. Dit is echter ongebruikelijk en het is waarschijnlijker dat deze bomen slechts 70-100 jaar oud worden. Laten we de belangrijkste informatie die we in dit artikel over Cottonwood bomen hebben geleerd doornemen:

 • Cottonwoods leven ongeveer een eeuw, maar kunnen in de juiste omstandigheden langer leven.
 • De oudste Cottonwoods staan momenteel in British Columbia.
 • Cottonwoods groeien snel tijdens hun eerste 30 levensjaren.
 • De snelste manier om te controleren of uw Cottonwood aan het afsterven is, is door te kijken of er bladschimmels aan de voet van de boom zitten.
 • Cottonwoods zijn geweldige schaduwbomen, maar hebben verder weinig waarde.
 • Cottonwood bomen hebben veel nadelen en u kunt overwegen de uwe te kappen.

Hoewel majestueuze Cottonwood bomen zeer bewonderd worden, zijn ze moeilijk te onderhouden. Het is zeker het overwegen waard ze weg te doen ten gunste van gemakkelijker te onderhouden bomen. Als u besluit uw Cottonwood te houden, raadpleeg dan uw plaatselijke tuincentrum voor tips om schimmelinfecties te voorkomen.

Scroll naar boven