Hoe lang leven aardbeiplanten?

De meeste aardbeienrassen worden 6 jaar oud, maar in het derde levensjaar neemt de fruitproductie af. Deze levensduur kan enigszins veranderen naargelang u junidragende aardbeien of winterdragende rassen kweekt. De regel van 6 jaar zal echter in het algemeen gelden voor een gezonde aardbeienplant. U kunt ervoor zorgen dat een aardbeienveld zijn langste levensduur bereikt doorom ideale groeiomstandigheden te handhaven.

Gaan aardbeiplanten meer dan een jaar mee?

De meeste soorten aardbeien zijn meerjarige planten en leven dus langer dan één jaar. Toch zijn er enkele eenjarige aardbeienrassen. Deze rassen zijn veel minder populair en worden doorgaans niet verkocht in kwekerijen of gekweekt voor voedsel.

 • De meeste aardbeien worden geteeld als vaste planten die meerdere jaren leven.
 • Slechts enkele soorten aardbeien leven slechts één jaar.
 • Eenjarige aardbeien (rassen die na 1 jaar afsterven) zijn zeldzaam.

Aardbeien produceren uitlopers die kunnen uitgroeien tot nieuwe kloonplanten. Deze klonen kunnen onder de juiste omstandigheden de moederplant soms overleven. De meeste klonen sterven echter samen met de oorspronkelijke plant.

Hoe lang blijven aardbeiplanten produceren?

Aardbeienplanten produceren hun hele leven bessen, maar na de eerste 2-3 jaar neemt de productie van vruchten af. Doordragende aardbeien stoppen nooit helemaal met produceren.

 • Aardbeiplanten produceren hun hele leven lang vruchten, maar worden na 2-3 jaar minder productief.
 • Het precieze aantal jaren dat de productie van de aardbeien piekt, hangt af van het aardbeienras dat u teelt.
 • Er zijn 3 verschillende soorten aardbeienrassen die allemaal een verschillende oogstperiode hebben.

Het is belangrijk op te merken dat de fruitproductie varieert naargelang het type aardbeiplant. De drie aardbeirassen zijn: junidragende aardbeiplanten, dagneutrale aardbeien en winterdragende aardbeien. Junidragende planten dragen alleen in juni vruchten, zoals hun naam al aangeeft. Dagneutrale aardbeien produceren een fruitoogst in de lente tot en met de herfst. Winterdragende types produceren tweeoogsten, één in de zomer en één in de herfst.

Kun je een aardbeiplant langer laten leven?

U kunt de levensduur van een aardbeienplantage maximaliseren door ideale groeiomstandigheden te handhaven. Plant aardbeien op een locatie waar uw bessen ten minste 6 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Zure grond die rijk is aan organisch materiaal is het beste voor het bevorderen van een lang, gezond leven voor uw aardbeienplanten. Aardbeien zijn ook zeer dorstige planten die elk 2,5-5 cm water nodig hebben.week. Gebruik deze waterslang om uw aardbeien goed bewaterd te houden.

 • Aardbeien kunnen langer leven als ze de ideale groeiomstandigheden krijgen.
 • Zorg voor ten minste 6 uur direct zonlicht per dag voor gezonde aardbeien.
 • Kweek aardbeien in zure grond met veel voedingsstoffen zodat je planten goed gedijen.
 • Geef uw aardbeien 2,5-5 cm water per week.
 • Bekijk onze tips om het meeste fruit uit je aardbeien te halen voor meer informatie over het kweken van de gezondste planten.

Strooi organische mulch in je aardbeienveld om je grond vochtig te houden bij droog weer. Grasmaaisel of dode bladeren werken goed voor deze taak en beschermen de ondiepe wortels tegen uitdroging. Ten slotte wil je zelfgekweekte aardbeien één keer per seizoen bemesten voor een sterke groei. Dit zorgt voor extra sappige bessen tijdens de oogst.

STYDDI Soaker Hose, 1/2" x 50 FT Round Soaker Garden Hose, Heavy Duty Water Seeper Hose Great for Garden Vegetable Beds, Lawn and Plants. Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Wanneer moet u aardbeiplanten vervangen?

Om uw oogst zo groot mogelijk te maken, moet u aardbeiplanten vervangen als ze minder productief worden. Zet om de 3-4 jaar nieuwe planten uit voor de beste resultaten en de grootste oogst. Als u potplanten kweekt, moet u ze om de 3 jaar vervangen. Potaardbeien worden zelden ouder dan 3 jaar.

 • Vervang ondergrondse aardbeiplanten om de 3-4 jaar voor de beste plantengroei.
 • Aardbeien in bakken moeten om de 3 jaar worden vervangen.
 • Als u aardbeien plant in verschillende jaren, houd dan de leeftijd van elke rij aardbeienplanten bij.
 • Plant aardbeien in het voorjaar, zodat ze klaar zijn voor de zomeroogst.

Lange periodes van warm weer kunnen uw aardbeienplanten ook ruïneren. Aardbeien groeien het best bij temperaturen tot 80℉ (27℃). Als de temperaturen te lang boven de 80℉ stijgen, kunnen uw aardbeien ziek worden en eerder dan verwacht afsterven. Om dit te voorkomen, kunt u uw aardbeien met dit schaduwdoek tegen de intense hitte beschermen.

Agfabric Garden Netting Insect Barrier Net, Bird Netting voor Tuin Bomen Groente en Planten 6.5 x15', White Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Hoe lang blijven aardbeiplanten in potten staan?

Aardbeien in potten leven over het algemeen ongeveer 3 jaar. Dit is de helft van de levensduur van de meeste populaire rassen. Aardbeienpotten beperken de groei van uitlopers. Dit vermindert de totale levensduur van de plant omdat een gezonde uitloper een kloonplant produceert die soms langer meegaat dan de ouderplant.

 • Aardbeien in potten leven meestal maar ongeveer 3 jaar, maar sommige kunnen tot 6 jaar oud worden.
 • Containers verhinderen een ideale groei van het loof van aardbeien.
 • Grond in containers droogt snel uit, waardoor uw aardbeiplanten kunnen verschrompelen en hun leven verkorten.

Containerplanten drogen vaak gemakkelijker uit dan andere planten buitenshuis. Dit is geen probleem voor veel soorten planten, maar aardbeiplanten hebben elke dag 2,5-5 cm water nodig. Dit betekent dat snel uitdrogende grond voor aardbeien een veel ernstiger probleem kan zijn dan voor andere potplanten. Zorg ervoor dat u uw aardbeien vaker water geeft als ze binnenshuis worden gekweekt.

Hoe lang leeft een aardbeiplant?

De meeste aardbeiplanten worden ongeveer 6 jaar oud. Dit geldt voor soorten als junidragers en dagneutrale soorten. Hier volgt een handig overzicht van de beste tips om te onthouden bij het kweken van deze zoete vruchten:

 • De meeste aardbeien worden geteeld als vaste planten en leven ongeveer 6 jaar.
 • Potaardbeien worden gemiddeld maar 3 jaar oud.
 • De aardbeienproductie neemt af zodra de plant 3 jaar oud is.
 • Vervang aardbeienplanten om de 3-4 jaar om uw fruitgewassen te maximaliseren.
 • Zorg voor volle zon, 1-2 inches (2,5-5 cm) water per dag en zanderige, leemachtige grond voor de langste levensduur van de aardbeienplant.

Met deze tips hebt u wat u nodig hebt om uw aardbeien zo lang mogelijk in leven te houden. Door de leeftijd van uw aardbeien bij te houden en ze te vervangen als ze ouder worden, zal uw tuin elk jaar overvloedige bessen oogsten.

Scroll naar boven