Om te voorkomen dat onkruid uw irisbedden overwoekert, dient u in het voorjaar een voorjaarsmiddel toe te passen om te voorkomen dat onkruid uitloopt. Gebruik vervolgens een irisveilige onkruidverdelger op onkruid dat toch verschijnt.

Om onkruid uit irissen te houden zonder chemicaliën, trekt u bestaand onkruid met de hand weg of graaft u iris wortelstokken op om onkruid te verwijderen dat verstrengeld is met uw iriswortels. Strooi vervolgens mulch rond uw irissen zonder de wortelstokken te bedekken en bouw een border rond uw tuin om invasieve grassen onder controle te houden.

6 methoden om onkruid in irissen te voorkomen

De volgende methoden zullen u helpen om zelfs de meest door onkruid aangetaste irisbedding te herstellen en onkruid permanent te weren. Dit kan worden bereikt met door de EPA goedgekeurde herbiciden of met een volledig natuurlijke aanpak. Hoe dan ook, u kunt uw irissen prachtig laten bloeien en vrij houden van invasief onkruid.

Pre-mergent toepassen in het voorjaar

Zodra de bodemtemperatuur in het voorjaar stijgt tot 55℉ (13℃), past u een irisveilig preëmergent herbicide toe. Preen is veilig voor gebruik in irisbedden. Het doodt onkruid, gras en andere plantenzaden wanneer ze ondergronds uitlopen, maar zal uw iris wortelstokken niet schaden.

Preen 264107 Garden Weed Preventer - 13 lb. - Covers 2,080 sq. ft. Koop nu Check Home Depot Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Vergeet niet dat Preen en andere irisveilige voorstrijkmiddelen bestaand onkruid niet doden. Voorstrijkmiddelen vallen zaden aan wanneer ze ontkiemen, maar beschadigen bestaande planten en wortels niet. Een enkele toepassing van voorstrijkmiddel in het voorjaar voorkomt dat nieuw onkruid in uw irisbedden ontkiemt tijdens het bloeiseizoen.

De Andersons Barricade Granulaire Pre-Emergent Onkruidbestrijding Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Als uw irisbedden worden aangetast door vervelend eenjarig winteronkruid, kunt u in de herfst, meestal tussen september en oktober, een tweede keer een preventieve toepassing uitvoeren.

Gebruik een onkruidbestrijdingsspray die irissen niet schaadt

Als u last hebt van een overvloed aan onkruid dat uw irissen overneemt, gebruik dan deze onkruidverdelger die geen schade toebrengt aan irissen. Onkruid- en graswortels raken vaak verstrengeld met iriswortels, waardoor het moeilijk is om met de hand te wieden zonder uw bloemen te ontwortelen. Een onkruidverdelger die sethoxydim bevat valt invasief onkruid aan, maar beschadigt uw irissen en andere tuinplanten niet.

Fertilome 8 Oz Over The Top Grass Killer - 10434 $23.25 ($2.91 / Ounce) Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u. 11/30/2022 06:55 am GMT

Onkruid met de hand trekken

Als u bestaand onkruid op natuurlijke wijze wilt verwijderen, is de beste manier handtrekken. Het is de enige niet-chemische methode die onkruid tot aan de wortel doodt. Met dit onkruidbestrijdingsmiddel is het werk een stuk eenvoudiger.

 • Vermijd zelfgemaakte onkruidverdelgers die azijn, zout of zeep bevatten. Deze doden onkruid niet tot aan de wortel, maar vertragen het alleen.
 • Onkruidverdelgers op azijnbasis schaden irissen bij aanraking en beschadigen bladeren en bloemen.

Zoals hierboven vermeld, raken de wortels van onkruid en plaaggrassen vaak verstrengeld met de wortels en wortelstokken van uw irissen. Als uw handmatige trekpogingen uw irisplanten verstoren of beschadigen, gebruik dan de volgende methode voor onkruidbestrijding.

De graaf-en-trimmethode

Hoe krijg je onkruid bij de wortel weg zonder je iris wortelstokken te beschadigen? Vaak zitten de wortels van onkruid en wortelstokken door elkaar. Het goede nieuws is dat iris wortelstokken uiterst veerkrachtig zijn, dus de volgende methode doet wonderen:

 1. Graaf iris wortelstokken op in de late zomer of herfst.
 2. Was het vuil van de wortelstokken.
 3. Snijd de wortelstokken in secties van 3 inch, zodat elke sectie een bladwaaier bevat.
 4. Ontwar en verwijder onkruid en onkruidwortels die zich rond de wortelstokken hebben gewikkeld.
 5. Verwijder het onkruid uit het irisbed terwijl de wortelstokken uit de grond zijn.
 6. Plant de wortelstokken opnieuw en zorg ervoor dat de top van de wortelstok net boven het grondoppervlak ligt.

Dit is niet alleen een geweldige manier om van onkruid af te komen zonder dat u bang hoeft te zijn uw bloemen te beschadigen, maar irissen hebben er zelfs baat bij om eens in de drie jaar op deze manier te worden verdeeld.

Mulch uw Irisbedden zorgvuldig

Leg in het voorjaar mulch in uw irisbed om onkruid te bestrijden. Volg deze richtlijnen om dit correct te doen:

 • Leg 3-4 cm mulch van uw keuze (schorsmulch, versnipperde bladeren, notendoppen, erwtengrind, enz.) in uw irisbed.
 • Mulch rond de wortelstokken van de iris, maar bedek ze niet met mulch. In mulch begraven irissen kunnen gaan rotten.

Mulch werkt als een natuurlijke barrière die voorkomt dat onkruid zonlicht krijgt en doodt het wanneer het probeert uit te lopen. Bovendien nodigt mulch krekels uit, die onkruid- en graszaden eten maar uw irissen geen kwaad doen.

Bouw een tuinrand

Als gras zich vanuit uw gazon naar uw irisbed verspreidt, is het tijd om een tuinrand aan te leggen. Gebruik stenen, bakstenen of deze flexibele houten rand om een aantrekkelijke grens te creëren. Hierdoor blijft niet alleen uw onkruidonderdrukkende mulch in uw irisbed, maar wordt ook het gras onder controle gehouden. Het is onwaarschijnlijk dat graslopers over een tuinrand kruipen om uw irissen binnen te dringen.

Flexibele Bruine Natuurlijke Gazon & Landschapsranden (8-Pack) $99.95 ($5.00/Voet) Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u. 11/30/2022 03:45 pm GMT

Doodt Roundup Irissen?

Roundup is dodelijk voor irissen, evenals voor elke andere plant of gras waarmee het in contact komt. Spuit nooit Roundup of enig ander glyfosaat op irissen, anders worden uw planten tot aan de wortel gedood.

Gebruik bij het spuiten tegen onkruid in irisbedden alleen producten die sethoxydim als werkzame stof bevatten, zoals deze onkruidverdelger. Andere onkruidverdelgers zijn schadelijk voor uw irisplanten.

Hoe voorkomt u dat er onkruid groeit in irissenbedden?

Als u van onkruid in irissen af wilt komen en ze buiten wilt houden, gebruik dan deze methoden:

 • Strooi in het voorjaar een voorgroeimiddel in uw irisbed om te voorkomen dat onkruid uitloopt.
 • Bespuit bestaand onkruid met een onkruidverdelger op basis van sethoxydim om onkruid te vernietigen zonder irissen te beschadigen.
 • Trek onkruid met de hand om het op natuurlijke wijze te verwijderen.
 • Graaf iris wortelstokken in de herfst op, wied het bed, snoei de wortelstokken en plant ze opnieuw.
 • Bemest uw irisbed in het voorjaar en zorg ervoor dat de wortelstokken niet bedekt worden.
 • Bouw een border rond uw tuin om het gras onder controle te houden en te voorkomen dat het zich in de irisbedden verspreidt.

Gebruik een of al deze methoden samen om bestaand onkruid in uw irissen te vernietigen en te voorkomen dat het terugkeert. Met een beetje werk en het juiste gereedschap kunt u van uw irissen genieten zonder de dreiging van onkruid.

Scroll naar boven