Hoe een stervende eik te redden

Als uw eik ziek is, verwelkt of bladeren laat vallen, kan hij worden gered als u snel handelt. Hoewel eiken winterharde bomen zijn, kunnen ze toch worden getroffen door boomziekten. Om een stervende eik te redden, gebruikt u de volgende tactieken:

 • Snoei en gooi zieke takken weg.
 • Besproei zieke gebieden met fungicide.
 • Spuit fungicide in je eik.
 • Bemest uw boom.
 • Mulch bij de basis van uw boom.
 • Zorg ervoor dat uw boom niet te veel water krijgt. Graaf drainagesloten als de boom in drassige grond staat.

Door deze tips op te volgen, kunt u een boom redden van eikenverwelking, eikenbladblaren en schimmelinfecties, zodat uw eik nog vele gezonde jaren meegaat.

Hoe weet u of uw eikenboom aan het afsterven is?

Hoe ziet een zieke eik eruit? Er zijn een paar tekenen dat uw boom aan het afsterven is. Een eik die aangetast is door eikenverwelking zal bladeren hebben die bruin worden en voortijdig afvallen. Eikenbladblaren manifesteren zich als verheven gele of bruine bulten op gezonde bladeren. Andere tekenen van ziekte zijn kanker, dat zijn plekken waar de schors is afgestorven en van de stam is gevallen.

 • Dode takken
 • Bladblaren
 • Voortijdig bruine/vallende bladeren
 • Kankers (dode schors die van de stam valt)
 • De aanwezigheid van plaaginsecten en/of spechten

Dode takken en zieke delen van een boom nodigen timmermieren, termieten en andere insecten uit. Als u tekenen van dit ongedierte of de dieren die zich ermee voeden (zoals spechten) ziet, is dat een teken dat uw boom ongezond is en moet worden gered.

7 tips om uw stervende eik te redden

Gezonde bomen kunnen worden aangetast door ziekte als gevolg van overmatig water, een schimmelbloei, of takbreuk waardoor een "wond" in uw boom ontstaat. Uw zieke boom hoeft echter geen dode boom te worden. Hier zijn de beste manieren om uw eik te redden.

Zieke takken verwijderen

Het is essentieel om een scherpe snoeischaar of snoeizaag te gebruiken om dode, rotte of zieke eikentakken te verwijderen. Als deze aan hun lot worden overgelaten, kunnen deze zieke plekken de rest van de boom besmetten.

 • Identificeer dode en zieke takken.
 • Verwijder de takken met een snoeischaar of snoeizaag.
 • Breng snoeiafdichting aan op de wonden waar takken werden verwijderd.
 • Reinig snoeigereedschap na gebruik met alcohol, om te voorkomen dat de ziekte op andere bomen wordt overgedragen.

Om uw boom voor meer schade en infectie te behoeden, gebruikt u een snoeiverdichtingsspray om boomwonden die bij het snoeien zijn ontstaan te bedekken. Draag handschoenen bij het werken met zieke bomen en reinig al het snijgereedschap na gebruik met alcohol. Anders kan het gebruik van hetzelfde gereedschap op andere bomen (of gezonde delen van dezelfde boom) de ziekte verspreiden.

Bonide (BND221) - Aerosol Tree Pruning Sealer, Protective Wound Pruner Seal voor struik, boom of roos (14 oz.) $14.54 ($1.04 / Ounce) Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u. 11/30/2022 01:00 pm GMT

Dode takken en bladeren verwijderen

Verzamel na het snoeien de gesnoeide takken en de gevallen bladeren. Deze moeten onmiddellijk worden weggegooid, vooral bij bomen met eikenbladblaren. Als deze zieke resten achterblijven, kunnen ze uw boom opnieuw besmetten.

 • Verzamel gesnoeide takken en afgevallen bladeren
 • Ziek materiaal verwijderen als groenafval of in een gecontroleerde verbranding.

Zieke takken kunnen worden weggegooid als afval, of ze kunnen worden verbrand. Zorg ervoor dat u uw lokale richtlijnen controleert voordat u een buitenvuur aansteekt.

Besproei aangetaste gebieden met Fungicide

Bomen met schimmelziekten die stammen, bladeren of grote takken aantasten, kunnen niet worden gered door alleen te snoeien. In plaats daarvan moet u de schimmel bestrijden met een antischimmelmiddel.

 • Gebruik een schimmelwerend product om schimmels te doden die bladeren, schors en takken aantasten.
 • Meng en gebruik schimmelwerende producten volgens het etiket van het product.
 • Draag handschoenen, een veiligheidsbril en een masker bij het aanbrengen van schimmelwerende producten. Houd kinderen en huisdieren beschermd tegen blootstelling.
Bonide (BND880) - Schimmelziektebestrijding, Fung-onil Multi-Purpose Fungicide Concentrate (16 oz.) $17.10 Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u. 11/30/2022 12:20 am GMT

Een sterk schimmelwerend product valt de ziekte aan die uw eik aantast en geeft hem de beste kans op herstel.

Injecteer de boom met Fungicide

Schimmelinfecties kunnen ernstige schade toebrengen aan de stam van eikenbomen en zelfs het transport van water en voedingsstoffen door de boom verhinderen. Indien onbehandeld, zal dit de boom doden. De oplossing is om een sterk schimmelwerend middel in de boom te injecteren met behulp van boominjectoren. Dit zal de schimmel doden die uw boom onder de schors aantast.

Quali-Pro Propiconazole 14.3 Fungicide (1 kwart) Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u. 11/30/2022 12:23 am GMT
 • Als de schors van de stam ziek is, verdort of afvalt, heeft uw eik injecties nodig.
 • Gebruik een fungicide dat voor dit doel is ontworpen, zoals Quali-Pro.
 • Injecteer het fungicide in de boom.
 • Gebruik boom injectoren zoals voorgeschreven door de fabrikant.

Voor boominjectoren moet u een klein gaatje in uw boom boren, zodat u de punt van de injector kunt inbrengen. Dit veroorzaakt geen blijvende schade aan de boom en stelt u in staat om een schimmelwerend middel te injecteren dat de boom van zijn ziekte zal verlossen. Na een succesvolle injectie zal uw boom weer in staat zijn om voedingsstoffen van de wortels naar de bladeren en takken te transporteren.

Bemest uw eik

Nu u van de ziekte af bent die uw eik heeft aangevallen, is het tijd om hem te helpen om weer helemaal gezond te worden. Een eenvoudige, universele meststof zoals Southern Ag's 10-10-10 meststof is perfect voor deze taak. Gebruik zoals aangegeven op het etiket van het product om de boomwortels te voeden en uw boom te helpen genezen van zijn recente ziekte.

Southern Ag Meststof in korrelvorm 10-10-10, 5 LB Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.
 • Breng na de ziektebehandeling 10-10-10 meststof aan op het hele gebied onder de takken van de boom.
 • Volg de productgids voor de dosering van meststoffen.

De wortels van een eik verspreiden zich ongeveer even ver als zijn takken. Het is dus ideaal om het hele gebied onder de verspreiding van de boom te bemesten om voedingsstoffen aan de wortels te leveren.

Mulch rond de boom

Om de wortels te beschermen en toekomstige infecties te voorkomen, verspreidt u mulch aan de voet van de boom en zorgt u ervoor dat er een ruimte van 30 cm rond de stam van de boom vrij van mulch blijft. Deze mulchdeken beschermt de wortels en onderdrukt onkruid.

 • Strooi mulch rond de basis van de boom.
 • Houd mulch 1 voet van de boomstam.

Opgestapeld mulch tegen een eikenstam kan vocht vasthouden tegen de schors, wat kan leiden tot herhaalde schimmelinfecties. Stapel mulch daarom nooit zo dicht op dat het de stam raakt.

Zorg voor goed water en afvoer

Sommige boomziekten kunnen worden veroorzaakt door slechte drainage of te veel water in een gebied. Dit kan leiden tot spartelende, verwelkende bomen die vatbaar zijn voor ziekten.

 • Observeer het gebied rond de boom na het water geven. Als er stilstaand water of drassige grond is, kan dit een voedingsbodem zijn voor ziekten.
 • Bestrijd stilstaand water door een drainagesloot te graven, zodat het water op natuurlijke wijze wegloopt.

Test de grond en kijk na regen of water. Is de grond drassig, met plassen stilstaand water? Zo ja, dan is het tijd om een drainagesloot te graven en het stilstaande water weg te leiden van uw eik.

Kun je een stervende eik redden?

Een zieke en stervende eik kan worden gered door dode takken te snoeien, zieke takken en bladeren weg te gooien, de boom te besproeien of te injecteren met een schimmelwerend middel, en de boom te verzorgen met de juiste bemesting, mulching en bewatering.

Door de beschadigde delen van de boom te verwijderen en de oorzaak van de ziekte te behandelen, geeft u uw eik een tweede leven. Nu u de ziekte een halt hebt toegeroepen, helpen een beetje meststof en een goede drainage de boom te herstellen. Eikenbomen zijn veerkrachtig en zullen de ziekte te boven komen als ze snel en zorgvuldig worden behandeld.

Scroll naar boven