Hoe een SharkBite fitting te verwijderen

De gemakkelijkste manier om een SharkBite fitting te verwijderen is door een speciaal verwijderingsgereedschap op de pijp te plaatsen. Schuif het gereedschap vervolgens omhoog totdat het stevig tegen de ontgrendelingskraag aan de basis van de fitting wordt gedrukt. Pak het gereedschap en de fitting in één hand en trek. Terwijl het gereedschap de kraag omhoog duwt, zal het de SharkBite fitting van de pijp losmaken. De fitting zal eraf glijden. Als u geengespecialiseerd gereedschap, kunt u een verstelbare sleutel gebruiken om SharkBite fittingen te verwijderen.

Hoe verwijder je een SharkBite-bevestiging met een loskoppelingsgereedschap?

SharkBite fittingen zorgen voor een snelle constructie en een betrouwbare permanente installatie, maar het verwijderen ervan kan lastig zijn. Als u niet vertrouwd bent met het verwijderen van SharkBite fittingen, volgt u gewoon deze eenvoudige stappen:

Koop een verwijderingsgereedschap

Het beste gereedschap voor het verwijderen van SharkBite fittingen is deze set verwijderingsgereedschap. Gereedschap voor het verwijderen van SharkBite fittingen is eenvoudig en zeer goedkoop. Het is goed om een set bij de hand te hebben zodat u fittingen van de meeste standaard pijpmaten kunt verwijderen. Als u echter de diameter van de pijp weet waarmee u werkt, kunt u zeer goedkoop één gereedschap aanschaffen. Dit gereedschap werkt beter dan andere methoden,zodat u minder kans loopt op krassen en beschadigingen tijdens het verwijderen van de fitting.

5 stuks ontkoppelingsklemmen voor het gemakkelijk verwijderen van een steekverbinding, 5 maten (oranje - 1 set). Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Zorg ervoor dat de pijp kan reizen

Voordat u probeert een SharkBite fitting van een buis te verwijderen, moet u ervoor zorgen dat er voldoende speling is om de fitting van de buis te laten glijden. Bij sommige loodgietersinstallaties is het moeilijk om de buizen te bewegen zonder de buizen waarop ze zijn aangesloten te verbuigen of te breken. Als u werkt met een complexe verbinding, zoals een driewegverbinding, moet u de fittingen mogelijk in een specifieke volgorde verwijderen, zodatkan elke pijp gemakkelijk uit de SharkBite fitting glijden.

Schuif het gereedschap op de pijp

Kies het juiste formaat verwijderingsgereedschap en schuif het rond de pijp, onder de fitting. De richting van het gereedschap is van belang. Zorg ervoor dat de platte kant van het gereedschap (vaak staat de maat erop gedrukt) van de fitting af wijst. De kant van het gereedschap met de uitgeholde hoefijzervorm moet naar de fitting wijzen.

Bevestig het gereedschap aan de basis van de fitting

Schuif het gereedschap in de richting van de fitting totdat het goed tegen de ontgrendelingskraag aan de onderkant van de fitting is gedrukt. De ontgrendelingskraag is de huls van bruingekleurd plastic die over de fitting uitsteekt. Als uw ontgrendelingsgereedschap niet goed past, hebt u misschien de verkeerde maat. Probeer een kleinere maat. U wilt het kleinste gereedschap gebruiken dat op de pijp past.

Trekken om de fitting te verwijderen

Pak het gereedschap en de fitting met één hand tegen de ontgrendelingskraag en trek dan met vaste druk. Zorg ervoor dat de druk van de trekbeweging op het verwijderingsgereedschap ligt en niet op de fitting. Door het verwijderingsgereedschap tegen de ontgrendelingskraag te trekken, ontkoppelt u de fitting. Vervolgens glijdt de fitting uit de pijp. Als deze onbeschadigd is, zijn er zelfs gevallenwaar u een SharkBite fitting kunt hergebruiken.

Hoe verwijder je een SharkBite fitting zonder gereedschap?

Als u tijdens een loodgietersreparatie op SharkBite fittingen bent gestuit, maar geen gereedschap bij de hand hebt, kunt u ze toch verwijderen. Gebruik gewoon deze methode.

Gebruik een verstelbare sleutel

Voor deze klus hebt u een verstelbare sleutel nodig, zoals deze. Gebruik de kleinste sleutel die rond de pijp past. Met kleinere sleutels kunt u fijner afstellen, wat helpt om de sleutel strak te krijgen. Hoe beter de sleutel op de pijp zit, hoe gemakkelijker u de SharkBite fitting kunt verwijderen.

CRAFTSMAN verstelbare sleutel, 6-inch (CMMT81621) Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Draai de sleutel op de pijp

Open de sleutel zodat deze om de pijp past op een punt onder de fitting die u wilt verwijderen. Draai de sleutel vervolgens vast totdat deze de pijp vastgrijpt. Open de sleutel nu lichtjes. U wilt de sleutel zo strak mogelijk houden, maar toch langs de pijp kunnen glijden.

Schuif de sleutel naar de basis van de fitting.

Schuif de sleutel, terwijl deze is ingesteld, omhoog totdat deze tegen de plastic ontgrendelingskraag aan de basis van de SharkBite fitting wordt gedrukt. Zorg ervoor dat de sleutel aan 3 kanten stevig contact maakt met de ontgrendelingskraag (de kaken van de sleutel en de basis). Als de sleutel niet helemaal goed contact maakt, probeer dan een andere sleutel. U kunt uw pijp en fitting beschadigen of breken als u probeert deze te verwijderen.zonder de kraag van de fitting goed los te maken.

Trek de sleutel en de fitting voor eenvoudige verwijdering

Pak de sleutel stevig vast rond de kop. Trek vervolgens gestaag, waarbij u alle druk op de sleutel uitoefent, zodat deze de SharkBite ontkoppelkraag omhoog drukt. Wanneer de kraag omhoog wordt gedrukt, zal de fitting eraf glijden. Dit systeem werkt voor SharkBite fittingen die op koperen pijp, PVC en PEX worden geïnstalleerd.

Hoe verwijder je een vastzittende haaienbeet?

De beste truc voor het verwijderen van een vastzittende SharkBite fitting is om eerst te proberen het verwijderingsgereedschap onder een andere hoek te gebruiken. Bijvoorbeeld, als de bovenkant van het hoefijzer verwijderingsgereedschap naar het plafond is gericht en de fitting er niet af wil glijden, draai dan het gereedschap zodat de bovenkant naar de vloer is gericht en probeer het opnieuw. Als dit niet werkt, gebruik dan het gereedschap om de ontgrendelingskraag in te drukken en duw de pijp verder.6 mm in de fitting. Probeer vervolgens het gereedschap regelmatig te verwijderen.

 • Draai het verwijderingsgereedschap in een andere hoek en probeer het opnieuw te verwijderen.
 • Gebruik het verwijderingsgereedschap om de ontgrendelingskraag in te drukken, duw de pijp 6 mm dieper in de fitting en probeer de fitting vervolgens los te trekken.
 • Probeer nooit aan een koppige SharkBite fitting te duwen of te trekken wanneer de ontgrendelingskraag niet wordt ingedrukt.
 • Wanneer SharkBite verwijderingsgereedschap niet werkt, probeer dan een tang, een moersleutel of verwijderingsgereedschap dat gemaakt is voor andere merken push-to-connect fittingen.

Wanneer u probeert een SharkBite fitting te verwijderen, trek dan niet aan de fitting als de ontgrendelingskraag niet is ingedrukt. Duwen of trekken aan een vastzittende SharkBite fitting maakt het probleem erger. Als het standaard verwijderingsgereedschap niet werkt, probeer dan een verstelbare sleutel, een tang of een verwijderingsgereedschap voor een ander soort push-to-connect fitting.

Hoe maak je SharkBite Push-to-Connect koppelingen los?

Er zijn twee belangrijke methodes om SharkBite beslag te verwijderen. Dat zijn:

Verwijdering met een Sharkbite Tool

 • Koop een SharkBite verwijderingsgereedschap dat past op de pijp waaraan u werkt.
 • Zorg ervoor dat de fitting van de pijp kan schuiven zonder andere pijpen te beschadigen.
 • Plaats het verwijderingsgereedschap op de pijp met de uitgeholde kant naar de fitting gericht.
 • Schuif het verwijderingsgereedschap omhoog en zorg ervoor dat het goed aansluit op de ontgrendelingskraag van de fitting.
 • Trek het verwijderingsgereedschap omhoog om de ontgrendelingskraag in te drukken en de fitting te verwijderen.

Verwijdering met een verstelbare sleutel

 • Gebruik de kleinste verstelbare sleutel die past op de pijp waarmee u werkt.
 • Draai de verstelbare sleutel aan tot hij goed vastzit, maar u kunt hem nog langs de pijp schuiven.
 • Schuif de sleutel naar de fitting en zorg ervoor dat hij aan 3 kanten contact maakt met de ontgrendelingskraag.
 • Pak de sleutelkop vast en trek met gelijkmatige druk om de ontgrendelingskraag in te drukken en de SharkBite fitting te verwijderen.

Met deze twee methoden kunt u SharkBite en alle andere push-to-connect fittingen die u tegenkomt aanpakken. Het is altijd aan te bevelen een gespecialiseerd verwijderingsgereedschap te gebruiken, om beschadiging van leidingen en fittingen te voorkomen, maar de sleutelmethode is zeer nuttig.

Scroll naar boven