Neem eerst een hoogwaardige draadslang voor uw doucheafvoer. Verwijder vervolgens het deksel over uw afvoer. Voer de slang voorzichtig in de afvoer totdat deze weerstand ondervindt. Zodra uw slang tegen de verstopping is aangelopen, draait u de hendel van de slang met de klok mee om de verstopping vast te zetten. Als de verstopping aan de slang vastzit, draait u de hendel tegen de klok in om de slang uit de afvoer te halen.Het enige dat overblijft is de verstopping van de slang verwijderen en de douche testen om er zeker van te zijn dat hij goed afvoert.

Kan het afsluiten van een afvoer het erger maken?

Indien verkeerd gebruikt, kan het ontstoppen van een afvoer een verstopping verergeren. U moet dus altijd voorzichtig zijn bij het ontstoppen van een badkuipafvoer. In sommige gevallen kan een draadafvoerslang uw leidingen beschadigen en roest uitlokken dat uw sanitair vernietigt. In zeldzame gevallen kan de opgerolde draad van een afvoervijzel verwondingen veroorzaken wanneer u probeert uw afvoer te ontstoppen.

 • Verkeerd gebruik van een afvoerslang kan een verstopping soms erger maken.
 • Draadslangen kunnen soms krassen maken in gecoate leidingen, waardoor roestvorming kan ontstaan.
 • Om leidingbeschadiging en letsel te voorkomen, probeert u eerst uw afvoer af te tappen met deze goedkope plastic slang.

Omdat er risico's kleven aan het ontstoppen van een afvoer, is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan bij het ontstoppen van uw afvoer. Als u zich zorgen maakt over het risico dat u uw leidingen beschadigt, probeer dan eerst de verstopping te verhelpen met een plastic afvoerslang. Plastic slangen zullen de leidingen waarschijnlijk niet beschadigen en kunnen verstopte afvoeren vaak snel verhelpen.

Oanie 25Inch Drain Clog Remover Tool, 6Pack Drain Cleaner Hair Clog Remover, Shower Drain Clog Remover Tool, Sink Snake, Drain Hair Remover for Shower Kitchen Sink Bath Tub Bathroom Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

7 stappen voor een verstopte doucheafvoer

Een verstopte afvoer kan nog moeilijker te ontstoppen zijn als het probleem niet snel wordt aangepakt. Als uw douche verstopt is of langzaam leegloopt, trek dan een paar rubberen handschoenen aan. Neem vervolgens deze stappen om de verstopping te verhelpen:

Kies uw afvoerslang

Een draadafvoervijzel is het beste gereedschap om een doucheafvoer te ontstoppen. Een afvoervijzel van 25 meter is lang genoeg om zelfs de diepste verstoppingen te bereiken en te verwijderen. Kies een draadafvoerslang voor moeilijke verstoppingen. U zult uw douche snel kunnen ontstoppen.

 • Gebruik deze draadafvoervijzel om uw verstopte doucheafvoer te doorboren.
 • Draadafvoervijzels zijn duurzamer en kunnen zwaardere verstoppingen verhelpen dan plastic afvoerslangen.
 • Bij het verhelpen van een verstopping diep in uw leidingen is een lange afvoerslang een must.

De meeste doucheverstoppingen ontstaan in de sifon, net onder de doucheafvoer. Dit kan ertoe leiden dat u overweegt een plastic afvoerslang te gebruiken. Deze kan eenvoudige verstoppingen oplossen, maar kan niet omgaan met moeilijke verstoppingen. Draadafvoervijzels zijn veel duurzamer dan plastic, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat de slang breekt en uw verstopping erger maakt.

Ridgid GIDDS-813340 41408 Power Spin met AUTOFEED, Maxcore-afvoerkabel en kogelafvoervijzel om afvoerverstoppingen te verwijderen. Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Verwijder de afvoerstop

Begin met het verwijderen van de doucheafvoerdeksel of afvoerstop, zodat u bij de afvoer kunt komen. Bij roosterdeksels verwijdert u de schroeven die de afvoerdeksel op zijn plaats houden. Verwijder vervolgens de afdekking.

 • Verwijder het afvoerrooster of de stop, zodat u uw slang in de verstopte doucheafvoer kunt steken.
 • Draai de schroeven rond een putdeksel los om het te verwijderen.
 • Verwijder de bovenste knop van een lift-en-draai afvoerstop om het verwijderen eenvoudig te maken.

Als u een hef-en-draaistop hebt, draait u de bovenste knop los door hem tegen de klok in te draaien. Til vervolgens de bovenkant van de stop op. Soms komt er bij het verwijderen van de bovenste knop een bout met sleuven onder de knop tevoorschijn. Steek een platte schroevendraaier in de sleuf bovenaan de bout en draai hem los. Hierdoor wordt de hele stopgroep verwijderd.

Voer de slang in de afvoer

Begin met het ontstoppen van uw afvoer door uw slang in de afvoer te voeren tot hij de verstopping tegenkomt. Als u een draadtrommelboor gebruikt, moet u wellicht een trekker overhalen en de hendel op de trommel draaien om de slang in de afvoer te voeren.

 • Trek aan de trekker van uw afvoerslang en voer de draad langzaam in de afvoer.
 • Manoeuvreer de slang voorzichtig zodat hij door eventuele bochten in de leidingen past.
 • Zodra je weerstand tegenkomt waar je de slang niet langs kunt voeren, heb je de afvoerverstopping gevonden.

Het is niet nodig om de slangkabel zelf te duwen of te trekken. Voer de slang langzaam in de afvoer totdat hij weerstand ondervindt - dan heeft hij de verstopping geraakt. Veel vijzels zijn zelfvoedend, wat deze stap heel gemakkelijk maakt.

Draai de slangenhendel met de klok mee

Nadat uw slang in de afvoer is gevoerd en op de verstopping is gestuit, draait u de hendel van de vijzel naar rechts (met de klok mee) om de kabel te draaien en de verstopping te grijpen. Zodra u voelt dat de weerstand meegeeft, draait u de hendel van de slang nog één keer volledig rond voordat u naar de volgende stap gaat.

 • Draai de hendel van de drainageslang met de klok mee (naar rechts) totdat u de weerstand voelt verminderen.
 • Als de weerstand afneemt, draait u de hendel nog één keer met de klok mee.
 • Als de weerstand niet afneemt wanneer u probeert de afvoer te ontstoppen, kan de verstopping te groot zijn voor de slang.
 • Draai de hendel tegen de klok in (naar links) om de draadspanning te verwijderen als de slang de verstopping niet kan verwijderen.
 • Neem contact op met een erkende loodgieter om doucheafvoerverstoppingen te verhelpen die te hard zijn voor een draadafvoervijzel.

Als u geen weerstand voelt wanneer u een verstopping probeert te verhelpen, draai dan de hendel om voordat u de slang uit de afvoer haalt. Als u een afvoerslang op een steeds hogere spanning blijft draaien, kan de draad buigen, breken of uit de afvoer komen. Een hooggespannen draad die uit een afvoer wordt getrokken, kan rondzwiepen en letsel veroorzaken, dus zorg ervoor dat de kabel spanningsvrij is wanneer uhaal het uit de afvoer.

De slang uit de afvoer halen

Zodra u voorbij de verstopping bent, draait u de slang terug uit de afvoer. Doe dit door de hendel op de vijzeltrommel naar links (tegen de klok in) te draaien terwijl u de slang langzaam uit de afvoer trekt. Dit vermindert de spanning op de draad en maakt het terugtrekken van de slang gemakkelijk.

 • Knijp de trekker van uw afvoerboor in en draai de handgreep tegen de klok in (naar links) om de slang uit de afvoer te halen.
 • Trek daarbij niet aan de slang.
 • Wees bereid om de bron van de verstopping aan het einde van je slang te zien.

Werk voorzichtig als u de slang door bochten in uw leidingen voert. Gebruik geen kracht zoals trekken of rukken aan de afvoerslang. Hij moet er soepel en gemakkelijk uitkomen. Er zal echter waarschijnlijk een vervelende verstopping van vuil aan het einde van de slang zitten.

Maak uw afvoerslang schoon

Nadat u de verstopping met uw afvoerslang hebt verwijderd, ontwart u het vuil van het uiteinde van de slang en gooit u het weg. Als u wilt, herhaalt u de bovenstaande stappen om de slang een tweede keer te gebruiken. Dit kan nog meer vuil uit uw afvoer halen.

 • Verwijder alle verstoppingsresten van uw afvoerslang.
 • Draai de hendel met de klok mee om de kabel te verlengen.
 • Reinig alle vuile delen van de kabel met zeep en warm water.
 • Laat de kabel drogen.
 • Draai de hendel tegen de klok in om de kabel in de trommel op te bergen.

Als u klaar bent met uw afvoerslang, verwijdert u al het vuil dat in de kabel verstrikt zit. Draai vervolgens aan het handvat om de kabel volledig uit te trekken. Was de slang met warm water en zeep. Laat de slang drogen voordat u de kabel oprolt voor opslag. Dit voorkomt roest en corrosie op de kabel.

Laat heet water door de afvoer lopen

Nadat u de verstopping uit uw afvoer heeft verwijderd, laat u gedurende 60 seconden heet water uit uw douchekop of badkraan lopen. Observeer de afvoer om er zeker van te zijn dat deze snel en volledig leegloopt. Als er geen teken is van water dat de bodem van uw douche vult, is de afvoer vrij en is uw werk voltooid.

 • Laat uw douche of bad 60 seconden lopen om te testen of de afvoer vrij komt.
 • Als het water normaal wegloopt, is uw douche klaar voor gebruik.
 • Als de verstopping aanhoudt, schakel dan een erkende loodgieter in om het probleem op te lossen.

Als uw douche na het ontstoppen nog steeds niet leegloopt, of als de verstopping te moeilijk te verwijderen is, neem dan contact op met een professionele loodgieter. Zij kunnen krachtige hulpmiddelen en technieken gebruiken om uw afvoer te ontstoppen zonder schade aan uw sanitair te veroorzaken.

Hoe maak je een doucheafvoer met een plastic slang?

Om een plastic slang te gebruiken om hardnekkige verstoppingen in uw douche op te lossen, begint u met het verwijderen van het deksel van de doucheafvoer. Voer vervolgens de plastic slang zo diep mogelijk in de afvoer. Draai vervolgens de plastic slang in 4-5 cirkels om haar, zeepschuim en ander vuil op te vangen. Trek de slang eruit, verwijder het vuil en herhaal dit 2-3 keer, totdat de slang er schoon uitkomt.

 • Verwijder het afvoerdeksel of de stop.
 • Voer uw plastic afvoerslang in de verstopte douche- of badafvoer.
 • Met de ring aan de bovenkant van de slang draait u de slang in 4-5 volledige cirkels.
 • Trek de slang uit de afvoer en verwijder eventueel vuil.
 • Plaats, draai en verwijder de drainageslang 2-3 keer om alle haarverstoppingen volledig te verwijderen.
 • Als de plastic afvoerslang niet soepel draait, verwijdert u de slang en gebruikt u een draadafvoervijzel.

Het is essentieel om voorzichtig te zijn bij het gebruik van een plastic afvoerslang. Blijf niet draaien aan het handvat aan de bovenkant van de slang als het plastic draait en weigert te draaien. Het draaien van een vastzittende afvoerslang kan het breken, wat de verstopping verergert. Als de plastic slang niet kan draaien en de verstopping kan grijpen, moet u een stevigere afvoerslang gebruiken.

Hoe kun je zelf een doucheput afsluiten?

Om een verstopte doucheafvoer te verhelpen, moet je..:

 • Gebruik een draadslang in trommelvorm.
 • Verwijder de afvoerstop of het deksel.
 • Voer de slang in uw afvoer en rond de bochten totdat hij weerstand ondervindt.
 • Knijp de trekker van de boor in en draai de handgreep met de klok mee tot de slang door de weerstand gaat - dit betekent dat de verstopping is vastgegrepen en verholpen.
 • Terwijl u de trekker van de boor indrukt, draait u het handvat tegen de klok in om de slang voorzichtig uit de afvoer te halen.
 • Verwijder het vuil van het uiteinde van uw slang en gooi het weg.
 • Laat uw douche 60 seconden draaien om te controleren of hij goed afloopt.

Dit systeem werkt uitstekend voor alle soorten douche- en badafvoeren. Het kan ook worden gebruikt om verstopte gootstenen op te ruimen die met geen enkele andere methode kunnen worden verholpen.

Scroll naar boven