Hoe diep moet je pompoenzaden planten?

Plant uw pompoenzaden 2,5 cm diep voor de beste resultaten. Maak om de 60-180 cm een hoopje aarde in rijen die 4,5 meter uit elkaar liggen. Plant vervolgens 5 zaden in elke hoop en geef water tot de zaailingen ontkiemen. Dun de planten op elke plek 2-3 uit en laat ze groeien. Als u pompoenzaden te diep plant, kunnen ze niet ontkiemen. Zaden die te dicht bij elkaar zijn geplant, kunnen niet ontkiemen.het oppervlak zal uitdrogen voordat ze kunnen ontkiemen. Je kunt pompoenzaden niet zomaar op de grond leggen. Zaai je pompoenzaden altijd onder het oppervlak van de grond.

7 stappen om pompoenzaden op de juiste diepte te planten

Om een bloeiende pompoenplant te kweken, is het essentieel om het juiste proces te volgen. Door te planten volgens onze eenvoudige gids, heb je tegen de herfst een bloeiende pompoenpartij. Volg deze stappen als je van plan bent je pompoenen in verhoogde bedden te planten.

Selecteer uw pompoenpitten

Kies de juiste pompoenzaden voor uw tuin. Snelgroeiende Cinderella pompoenen zijn perfect voor locaties met een kort groeiseizoen. Langzaam groeiende variëteiten (zoals Jarrahdale pompoenen) kunnen worden gekweekt in gebieden waar het gevaar voor vorst laag is. Bedenk ook hoe u uw pompoenen wilt gebruiken. Sommige pompoenen, zoals de Autumn Gold variëteit, werken het best voor jack o's lantaarns. Andere variëteiten, zoals SugarPompoenen maken fantastische taarten.

Bereid uw tuinbedden voor

Bereid uw tuinbedden voor door ze te vullen met rijke, goed drainerende grond. Gebruik een zelfgemaakt mengsel van sphagnum veenmos, bouwzand, oude mest en tuinaarde. Pompoenen hebben 60-90 cm grond nodig voor hun diepe wortelsysteem. De bovenste 15 cm grond moet goed belucht zijn zodat de wortels zich kunnen vestigen.

Maak rijen van 6 tot 15 voet van elkaar

Zet de rijen pompoenen 2 tot 4,5 meter uit elkaar. De exacte afstand hangt af van de gekozen pompoenvariëteit. Dwergpompoenen kunnen groeien in rijen die 2 tot 2,5 meter uit elkaar staan. Reuzenpompoenen hebben 4,5 meter ruimte nodig.

Bouw heuvels langs de rijen

Bouw de hopen om de 60-180 cm langs elke rij. De afstand tussen de hopen hangt ook af van de pompoenvariëteit. Grote variëteiten, zoals Atlantic Giant pompoenen, hebben meer ruimte nodig. Minipompoenen, zoals de Baby Boo variëteit, hebben slechts een paar meter ruimte nodig. De hopen moeten 15-20 cm hoog zijn. Het maken van hopen houdt de zaden warm en vochtig, maar niet nat.

Plant vijf zaden per heuvel

Plant 5 pompoenzaden in elk hoopje. Verdeel de zaden gelijkmatig. Duw de zaden 2,5 cm onder het oppervlak. Bedek vervolgens de bovenkant van de zaden met aarde. Geef de pas geplante zaden voorzichtig water zonder het hoopje aarde te verstoren.

Dagelijks water geven tot de planten ontkiemen

Geef uw pompoenzaden dagelijks water totdat de kiemen het oppervlak breken. De opgehoopte aarde zal sneller uitdrogen dan de omringende grond. Controleer ze dus vaak. U kunt de grond zelfs niet één dag laten uitdrogen. Zaailingen sterven snel als de grond uitdroogt voordat ze een stevig wortelstelsel kunnen creëren.

Uw zaailingen uitdunnen

Dun de zaailingen uit tot 2 à 3 per hoopje aarde. Wacht tot de zaailingen 5 cm hoog zijn om te beginnen met uitdunnen. Verwijder dan de zaailingen die er niet zo groot en gezond uitzien als de anderen. Door de sterkste zaailingen te kiezen, kweek je de gezondste planten en krijg je de grootst mogelijke pompoenoogst.

Je gevestigde planten zullen in ongeveer 100 dagen volwassen worden. Blijf ze vaak genoeg water geven om de grond vochtig te houden tijdens het groeiseizoen. Wacht tot de pompoenen volledig rijp zijn aan de tros, en pluk ze dan in de herfst.

Kun je pompoenzaden te diep planten?

Als u niet oppast, kunt u de ontwikkeling van de pompoen belemmeren door de zaden te diep te planten. Pompoenzaden gedijen goed als ze 2,5 cm diep worden geplant. Als u de zaden dieper plant, ontkiemt ze vaak slecht. De zaden hebben warmte van de zon nodig om goed te ontkiemen.

 • Het is mogelijk om pompoenzaden te diep te planten.
 • Streef naar een plantdiepte van 2,5 cm.
 • Diep geplante zaden ontkiemen vaak slecht en groeien traag.
 • Langzaam groeiende pompoenplanten uit diepe zaden produceren misschien geen rijpe pompoenen voordat de vorst de planten doodt.

Diep geplante zaailingen die wel uitlopen, groeien vaak minder goed. De zaailingen verbruiken te veel energie om zich door de grond te werken. Dit kan hun groeiseizoen aanzienlijk verlengen. Als u uw pompoenzaden te diep plant, is het mogelijk dat u geen oogst krijgt vóór de eerste vorst.

Wat gebeurt er als je pompoenzaden niet diep genoeg plant?

Pompoenzaden zullen niet ontkiemen als u ze niet diep genoeg plant. Zaailingen die te dicht bij het oppervlak liggen, drogen snel uit. Vogels of ander wild kunnen de blootgelegde zaden ook opeten.

 • Pompoenzaden ontkiemen niet als ze niet diep genoeg worden geplant.
 • De ondiep geplante zaailingen drogen snel uit en worden opgegeten door het wild.
 • Zaden hebben constant vocht nodig om de zaadhuid volledig af te breken.
 • Het vocht helpt de zaden gevoed te houden terwijl ze ontkiemen.
 • Zaailingen gaan dood als ze volledig uitdrogen voordat hun wortels zich ontwikkelen.

Constant vocht is essentieel voor het afbreken van de harde zaadhuid op pompoenzaden. Het vocht houdt de zaden ook gevoed terwijl ze ontkiemen en wortels groeien. Ondiep geplante pompoenzaden zullen dus uitdrogen, niet ontkiemen of kort na hun groeipoging afsterven.

Kun je pompoenzaden recht op de grond planten?

U kunt pompoenzaden niet rechtstreeks op de grond planten. Zaai de pompoenzaden altijd in de grond op een diepte van 2,5 cm. Zaden die aan de oppervlakte blijven liggen, drogen onmiddellijk uit. Ze worden ook opgegeten door vogels en ander wild.

 • Plant pompoenzaden niet recht op de grond.
 • Zaai uw zaden in de grond op een diepte van 2,5 cm.
 • Zaden die aan de oppervlakte blijven liggen drogen uit of worden opgegeten.
 • Maak hoopjes aarde voor je zaden om de beste resultaten te krijgen.
 • De heuvels helpen de zaden op de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad te houden.

Voor het beste resultaat maakt u hoopjes aarde voor uw zaden. De hoopjes houden de zaden warm en op het perfecte vochtniveau. Bouw uw hoopjes 15-20 cm hoog voor de beste resultaten bij het kweken van uw zelfgekweekte pompoenplant.

Hoe diep moet je pompoenpitten begraven?

Volg deze stappen bij het planten van pompoenzaden:

 • Plant uw pompoenzaden 2,5 cm diep in hoogwaardige grond.
 • Maak rijen voor uw pompoenen met een onderlinge afstand van 2 tot 4,5 meter.
 • Maak hopen aarde om de 60-180 cm langs de rijen.
 • Plant 5 pompoenzaden in elke heuvel en geef dagelijks water.
 • Dun uw pompoenzaailingen uit tot 3 per heuvel.

Op deze manier heb je na ongeveer 100 dagen volgroeide pompoenen, die je aan de tros kunt laten rijpen en in de herfst kunt oogsten. Afhankelijk van de pompoensoorten die je kweekt, kun je decoratieve pompoenen, pompoenlantaarns of de ingrediënten voor je eigen zelfgemaakte pompoentaart maken.

Scroll naar boven