Om een stenen rand of muur rond uw tuin te bouwen, selecteert u eerst de stenen die u aanspreken. Graaf vervolgens een sleuf van 7,5-13 cm rond uw tuin uit. Leg mulch of landschapsdoek in de sleuf om te voorkomen dat er onkruid tussen uw tuinrand opduikt. Plaats vervolgens uw stenen en stapel ze voorzichtig op elkaar als u een muur bouwt. Geef de stenen en de grond eronder ten slotte water en stamp ze aan.plaats.

Gereedschap voor het aanleggen van een rotstuinrand

Het bouwen van een rotsrand voor uw tuin is een eenvoudig doe-het-zelf project dat u zelf kunt aanpakken. Er is weinig gespecialiseerd gereedschap voor nodig. De uitrusting die u voor deze klus nodig hebt, omvat:

 • Stenen
 • Schop
 • Landschapsweefsel
 • Mulch
 • Knoeier of hamer
 • Hamer en steenbeitel (als je stenen voor een muur maakt)

Hieronder beschrijven we hoe je grote, platte stenen voor een tuinmuur vormgeeft. Als je stenen stapelt of legt zonder ze vorm te geven, heb je geen hamer en beitel nodig.

In 5 stappen een rand voor een rotstuin aanleggen

Voordat u begint, plan het ontwerp van uw tuinborder. Bereken hoeveel meter van de border u gaat leggen. Beslis vervolgens of u een laag stenen gaat leggen of dat u ze gaat stapelen tot een muurtje. Dit zal u helpen bij het bepalen van de hoeveelheid materialen die u nodig heeft. Daarna kunt u beginnen.

Kies uw rotsen

Legt u een enkele rij stenen in de grond om een tuinrand te creëren? Dan zijn afgeronde rivierrotsen of kwarts aantrekkelijke keuzes. Bouwt u een kleine tuinmuur van gestapelde stenen? Kies dan voor een vlakke steensoort, zoals leisteen, flagstones of veldstenen.

 • Kies grotere, afgeronde stenen voor een effectieve tuinborder in één laag.
 • Platte stenen zijn het meest geschikt voor het bouwen van een kleine stenen muurrand.

Verschillende soorten stenen voor uw tuin kunt u vinden bij een plaatselijke ijzerhandel of tuincentrum. U kunt echter misschien een betere prijs krijgen voor tuinstenen bij een groothandel in landschapsartikelen.

Graaf uw grenssleuf

Gebruik uw schop om een sleuf te graven van 3-5 cm diep langs de rand van uw tuin. Zorg ervoor dat de sleuf breed genoeg is voor de stenen die u wilt leggen.

 • Graaf een 3-5 inch diepe sleuf waar u uw rotsrand wilt leggen.
 • Als u stenen stapelt voor een tuinmuur, zorg er dan voor dat de bodem van de sleuf vlak is. Door de helling van de tuin moet u op sommige plaatsen dieper graven dan op andere.

Door een uniforme, vlakke grenssleuf aan te leggen, maakt u de volgende stappen gemakkelijk en eindigt u met een aantrekkelijke grens die niet gemakkelijk verstoord of verplaatst zal worden.

Leg een onkruidstopper aan

Weinig dingen zijn frustrerender dan onkruid dat door uw stenen border groeit. Ze kunnen het uiterlijk van uw border verpesten en onkruid in rotsen is bijzonder moeilijk te doden. Om te voorkomen dat uw tuinborder wordt overwoekerd door onkruidgroei, doet u het volgende:

 • Bekleed de greppel met dit waterdoorlatende landschapsweefsel.
 • Bedek het landschapsweefsel met 2,5 cm mulch om het te verbergen en te beschermen tegen doorboring door de rotsen.

Het is belangrijk om waterdoorlatend landschapsweefsel te gebruiken bij al uw tuinaanleg. Vellen plastic zijn een slecht alternatief omdat ze het water doen samenkomen, waardoor broedplaatsen ontstaan voor muggen en andere schadelijke insecten. Houd uw tuin onkruid- en insectenvrij met de juiste materialen.

Langdurige Onkruidbestrijding ECOgardener Premium Landschapsweefsel
 • Zwaar en duurzaam voor langdurige onkruidbestrijding .
 • Gemakkelijk voor u te installeren en opzetten.
 • Houdt onkruid buiten zonder de nodige lucht en water te blokkeren.
Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Plaats uw stenen

Nu uw bordersleuf is gegraven en bekleed met een onkruidwerende laag, is het tijd om uw stenen te plaatsen. U kunt uit verschillende methoden kiezen en zelf beslissen of u de stenen in een enkele laag wilt leggen, in een ontwerp wilt rangschikken, of gestapeld om een lage muur te creëren.

 • Leg stenen in een enkele rij, maak een ontwerp, of stapel ze op om een tuinmuur te bouwen.
 • Maak een doorlopende rand zonder openingen om mulch in uw tuin te houden en gras buiten te houden.

Plaats de stenen zo dat ze de buren raken. Een landschapsrand is het meest effectief om mulch binnen en gras buiten te houden als hij een ononderbroken grens vormt. We gaan hieronder dieper in op het bouwen van kleine muurtjes met stenen.

Zorg ervoor dat uw grens blijft zitten

Stenen moeten gedeeltelijk in de grond worden geplaatst om te voorkomen dat ze losraken en het uiterlijk van uw border verpesten. Om ervoor te zorgen dat uw borderstenen op hun plaats blijven, volgt u deze stappen:

 • Besproei het grensgebied met water uit uw tuinslang, genoeg om de grond vochtig te maken maar niet in modder te veranderen.
 • Gebruik uw hamer of stamper om de stenen voorzichtig diep genoeg in de grond te tikken zodat ze stevig op hun plaats liggen.
 • Sla niet te hard op rotsen, om te voorkomen dat ze breken of het landschapsweefsel eronder scheurt.

Zodra u alle stenen op hun plaats hebt gelegd, laat u de grond drogen en controleert u uw steenranden. Stenen die bij aanraking stevig op hun plaats blijven liggen, zijn klaar. Stenen die gemakkelijk wiebelen, moeten wellicht opnieuw worden bevochtigd en aangestampt. Zodra u alle stenen stevig in de grond hebt gelegd, is uw werk gedaan en is uw tuinrand voltooid.

Hoe stapel je stenen voor een rand?

Leg stenen op een overlappende manier om een rotsmuur rond uw tuin te bouwen. Zolang de muur 18 inch of lager is, hoeft u hem niet te metselen. Mortel zorgt misschien voor een stevigere muur, maar het maakt het veranderen van uw tuinrand ook een monumentale taak. Als u van plan bent een gestapelde rotsmuur te bouwen, doe dan het volgende:

 • Graaf een vlakke sleuf.
 • Vorm eventueel te grote stenen om ze geschikt te maken om te stapelen.
 • Leg de stenen in een overlappend patroon om ze aan elkaar te bevestigen.
 • Vul de rotswand op met aarde en mulch voor de stabiliteit.

Een truc om ervoor te zorgen dat uw muur niet omvalt, is hem te bouwen met een lichte achterwaartse helling. Vul vervolgens het gebied achter de muur op met aarde en mulch. De aarde achter de muur houdt de stenen op hun plaats. Omdat de muur iets achterover leunt tegen de aarde, is er geen kans dat hij naar voren valt.

Hoe vorm je stenen om een rand te bouwen

Als u een gestapelde muurrand bouwt, hebt u het juiste type rots nodig. Meestal zijn dit platte veldstenen, flagstones, of soortgelijke rotsen van het leisteen-type. Soms zijn ze niet de juiste maat om te passen. Als u rotsen moet vormen om een muur te bouwen, volg dan deze stappen:

 • Draag oogbescherming om uzelf te beschermen tegen steenslag.
 • Meet en markeer waar u een stuk rots wilt afzagen om het vorm te geven.
 • Gebruik een steenbeitel en hamer om te snijden langs de lijn die u hebt gemarkeerd.
 • Ga door met het dieper insnijden van de lijn om de steen langs deze lijn te breken.

Als u van plan bent een groot aantal stenen voor een tuinmuur vorm te geven, overweeg dan te investeren in een beitelhulpstuk voor uw reciprozaag, of gebruik een cirkelzaag met een blad dat bedoeld is voor het zagen van steen. Voor kleine projecten waarbij u slechts enkele stenen vorm hoeft te geven, volstaat de hamer- en beitelmethode.

Hoe bouw je een stenen bloemperkrand

Om een rand van aantrekkelijke stenen rond uw tuinbedden te creëren, volgt u gewoon deze stappen:

 • Kies de juiste steen voor uw rand, afhankelijk van het ontwerp waarvoor u gaat.
 • Graaf een 3-5 (7,5-13 cm) diepe sleuf langs de rand van uw tuin.
 • Bekleed de geul met landschapsdoek en bedek hem met 2,5 cm mulch.
 • Leg de rotsen neer, of stapel ze op om een kleine rotswand te maken.
 • Geef de grond rond de rand water en stamp de stenen op hun plaats.

Het is verbazingwekkend wat een eenvoudig arrangement van stenen kan doen om het uiterlijk van een tuin te veranderen. Rotsranden zijn aantrekkelijk, gemakkelijk te onderhouden en functioneel. Een rotsrand helpt om mulch in uw tuin te houden en voorkomt dat onkruid en gras zich gemakkelijk in uw bloembedden verspreiden. Dit eenvoudige project is de moeite waard.

Scroll naar boven