Om gordijnen voor een boograam op te hangen, moet u eerst de afmetingen van uw raam opmeten, zodat u de juiste gordijnen en roedes kunt bestellen. Kies vervolgens uw gordijnen en plan uw raamlook. Hang vervolgens een rechte gordijnroede net onder het booggedeelte van het raam. U kunt deze gordijnen openen en sluiten om het licht dat door het grootste deel van het raam naar binnen valt te regelen. Voor het booggedeelte van het raam,installeer een flexibele gordijnroede door voorboorgaten te maken voor de gordijnroede. Stel vervolgens de flexibele gordijnroede af, zet hem vast en installeer een gordijn dat de boog van het raam blokkeert.

Moet u een boograam met gordijnen bedekken?

In de meeste gevallen is de beste manier om gordijnen voor een boograam te installeren, om rechte gordijnen net onder het booggedeelte van het raam te hangen. Zo kunt u het grootste deel van het raam afsluiten, terwijl er toch licht binnenkomt via het bovenste, booggedeelte. Als het boograam echter ongewenst licht of schittering binnenlaat, is het een goed idee om uw boograam te bedekken met eenflexibele gordijnroede en aangepaste gordijnen.

 • De meeste raamdecoraties voor boogramen bedekken het booggedeelte van het raam niet.
 • Overweeg gordijnen op te hangen aan een rechte roede, net onder het gewelfde deel van het raam.
 • Als u het boograam toch wilt bedekken, gebruik dan ons 7-stappen proces om gordijnen in de boog te installeren.

Overweeg om een standaard gordijnroede over het onderste gedeelte van de ramen te hangen voor een klassieke uitstraling, voordat u uw boograam afschermt. U kunt besluiten dat u het zichtbare boograam mooi vindt en het niet wilt bedekken. Als u de boog toch met gordijnen wilt bedekken, volg dan onze stappen voor het bedekken van boogramen.

7 stappen om gordijn aan een boograam te hangen

Conventionele raambekleding kan boogramen niet bedekken. Als een boograam te veel licht binnenlaat in een slaapkamer of andere ruimte, kunt u een gordijn over uw boograam installeren voor een betere lichtregeling. Zo gaat u te werk:

Meet uw raam

Begin met het opmeten van uw raam om precies te bepalen wat u nodig hebt. Om te beginnen meet u het gedeelte van het raam onder de boog. De meeste boogramen staan boven rechthoekige ramen. Begin dus met het opmeten van de lengte en breedte van het rechthoekige raamgedeelte. Meet vervolgens de afstand tussen de onderkant van het raam en de vloer.

 • Uw raam is verdeeld in twee delen - getoogd en rechthoekig. Ze moeten afzonderlijk worden opgemeten.
 • Begin met het rechthoekige raam, meet de hoogte, breedte en afstand tot de vloer.
 • Meet de maximale hoogte en breedte van het booggedeelte van het raam.
 • U hebt misschien een trapje nodig om het boograam te bereiken en nauwkeurige metingen te doen.

Nadat u de afmetingen van het rechthoekige raam hebt, gaat u verder met het boogvormige raam. Meet de breedte van de boog aan de onderkant, waar deze plat is. Meet vervolgens van de bovenkant van de boog tot de onderkant van de boog. Neem het rechthoekige deel van het raam niet mee in deze metingen. De twee delen van het raam worden bedekt met twee verschillende gordijnen.

Plan uw gordijnen

Voordat u verder gaat, neemt u de tijd om het uiterlijk en de lay-out van uw gordijnen te plannen. Houd er rekening mee dat u voor het ophangen van gordijnen aan een boograam twee gordijnroedes moet installeren: een voor het rechthoekige deel van het raam en een andere voor het booggedeelte. U kunt beslissen of u dezelfde stof wilt gebruiken voor beide delen, of dat u verschillende patronen endiktes voor uw gordijnen.

 • Teken verschillende ontwerpideeën voor je etalage.
 • Vergeet niet dat de gordijnen die het rechthoekige, onderste gedeelte van het raam bedekken, los staan van het gordijn dat het boograam bedekt.
 • Overweeg verschillende materialen en diktes, afhankelijk van hoeveel natuurlijk licht u in de ruimte wilt toelaten.

Als u eenmaal uw beslissing hebt genomen, werk dan samen met een gordijnmaker bij u in de buurt om een gordijn op maat te maken dat past bij uw boograam. Het is bijna onmogelijk om een kant-en-klaar gordijn te vinden dat past bij halfronde ramen, dus er zal wat maatwerk moeten worden verricht. Het voordeel van gordijnen op maat is dat u elk materiaal kunt gebruiken dat u wilt om het licht dat door uw boograam naar binnen valt te filteren.

Gordijnen onder de boog installeren

Begin met het installeren van gordijnen op een rechte roede om het rechthoekige gedeelte van het raam te bedekken. De roede moet over de bovenkant van het rechthoekige raam lopen, net onder het gewelfde raam. Dit gordijn zal het gewelfde gedeelte niet bedekken. Daar wordt in de volgende stappen voor gezorgd.

 • Installeer een rechte gordijnroede net onder het gewelfde deel van het raam.
 • Markeer een plaats aan weerszijden van het raam waar de gordijnroedehouder zal worden geïnstalleerd.
 • Gebruik een meetlint en een waterpas om ervoor te zorgen dat de gordijnroede waterpas staat als hij eenmaal geïnstalleerd is.
 • Boor voorboorgaten en installeer de gordijnroedehouders.
 • Installeer de gordijnroedehouders aan weerszijden van het raam.
 • Hang je gordijnroede en gordijnen op.
 • Het rechthoekige gedeelte van het raam zal worden afgeschermd, maar het gewelfde gedeelte zal aan het einde van deze stap onbedekt zijn.

Markeer de plaats van de gordijnroedehouders aan weerszijden van het raam. Zorg ervoor dat de gordijnroede waterpas staat zodra het beslag is geïnstalleerd. Installeer vervolgens de gordijnroedehouders en de gordijnroede. Na deze stap zal het grootste deel van het raam bedekt zijn, maar het gewelfde gedeelte zal nog volledig vrij zijn.

Overweeg het gebruik van een kant-en-klare boogkap

Om een gewelfd raam snel te bedekken, kunt u een kant-en-klaar gordijn gebruiken dat snel op maat kan worden geknipt. Dit is snel en goedkoop. Het werk van het installeren van een flexibele gordijnroede en een gordijn op maat vervalt. Een kant-en-klaar gordijn wordt op maat geknipt en in enkele minuten op zijn plaats gezet.

 • Overweeg het gebruik van deze kant-en-klare shade voor boogramen.
 • Een rolgordijn kan zonder veel werk op maat worden gesneden en geïnstalleerd.
 • De kap zorgt niet voor een aangepaste look, maar filtert het licht dat door het boograam valt.

Een kant-en-klare shade is geweldig om te experimenteren met de look van uw boograam. Hij is snel geïnstalleerd en verwijderd, voor het geval u besluit het boograam open te laten. Shades zijn er echter in eenvoudige kleuren en patronen, dus u kunt met deze oplossing geen aangepaste look krijgen.

Redi Shade No Tools Original Arch Light Filtering Pleated Fabric Shade Wit, 72 in x 36 in Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Een boogvormige gordijnroede ophangen

Om een gebogen gordijnroede te installeren, begint u met het bestellen van een flexibele gordijnroede die lang genoeg is voor uw boog. Bekijk vervolgens de instructies van de fabrikant voor het installeren van de gordijnroede. De roede wordt op zijn plaats gehouden langs de boog met meegeleverde hardware. Houd de gordijnroede op zijn plaats en markeer waar elk stuk hardware moet komen. Gebruik een potlood om de schroefgaten in de hardware te markeren,zodat je weet waar elke schroef heen moet.

 • Gebruik deze flexibele gordijnroede om gordijnen te installeren op een gebogen raam.
 • Gebruik een trap om de bovenkant van het boograam te bereiken.
 • Plaats de gordijnroede en teken af waar elke schroef moet komen om de gordijnroede op zijn plaats te houden.
 • Boor een voorboorgat waar elke schroef moet komen.
 • Laat een assistent u helpen de ladder en het gereedschap in evenwicht te houden, om het werk veiliger te maken.

Boor een proefgat op elk punt waar een schroef komt. Met een proefgat kunt u muurankers aanbrengen die kunnen helpen om de gordijnroede op zijn plaats te houden. Ze voorkomen ook schade aan het hout als u de schroeven rechtstreeks in het raamkozijn draait. Gebruik een elektrische boor om deze proefgaten te maken. Kies een boor die iets kleiner is dan de diameter van de schroeven die u gaat gebruiken om het beslag vast te zetten.plaats.

Kirsch gebogen gordijnroede voor gebogen ramen, 24" tot 48". Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Installeer de gordijnroedes

Met de voorgeboorde gaten installeert u de nodige muurankers. Daarna draait u de schroeven op hun plaats om de hardware te installeren die de flexibele gordijnroede in uw boograam houdt. Verschillende flexibele gordijnroedes hebben licht verschillende hardware en ophangmethodes. U kunt dus best de handleiding raadplegen die bij uw gordijnroede wordt geleverd voor een vlotte installatie.

 • Bevestig de flexibele gordijnroede aan uw gewelfde raamkozijn door de schroeven in de voorgeboorde gaten te draaien.
 • Als uw installatie muurankers vereist, gebruik dan een hamer om deze voorzichtig op hun plaats te tikken voordat u de schroeven erin draait.
 • Gebruik een elektrische boor en een vaste ladder om deze klus veilig en snel te klaren.

Flexibele gordijnroedes gebruiken speciale hardware die anders is dan die van rechte gordijnen. De gordijnroede moet op verschillende punten langs de boog worden bevestigd om ervoor te zorgen dat het gebogen gordijn er goed uitziet en licht filtert zonder kieren. Werk langzaam en voorzichtig, want u zult waarschijnlijk een ladder moeten gebruiken bij het installeren van deze hardware.

Hang het gordijn op

U hebt een gordijn nodig dat past bij uw boograam en de flexibele gordijnroede. Het gordijn moet alleen het booggedeelte van het raam bedekken, zonder het rechthoekige gedeelte te overlappen dat in de vorige stappen werd geïnstalleerd. In de meeste gevallen betekent dit dat u een gordijn uit één stuk op maat moet laten maken voor uw boograam.

 • Laat een gordijn op maat maken voor de afmetingen van uw boograam, of naai zelf een gordijn op maat.
 • Schuif het gordijn op de flexibele gordijnroede.
 • Bevestig de gordijnroede aan het bevestigingsmateriaal, volgens de instructies van de fabrikant.

Zodra uw aangepaste gordijn klaar is, schuift u het op de flexibele gordijnroede en klikt u het op zijn plaats in het raam, door het vast te maken aan het beslag van de gordijnroede. U kunt het gordijn niet openen en sluiten over het gewelfde gedeelte, maar het wordt permanent verduisterd. Maar met deze installatie kunt u het gordijn nog steeds openen en sluiten over het onderste, rechthoekige gedeelte van het raam.

Hoe verduister je een boograam?

U kunt een boograam verduisteren door een aangepast gordijn te maken van verduisteringsgordijnen. Als u onze bovenstaande stappen volgt, kunt u boogramen volledig verduisteren. Begin met het ophangen van verduisteringsgordijnen om het rechthoekige deel van het raam te bedekken. Gebruik vervolgens verduisteringsmateriaal voor het aangepaste, boogvormige gordijn dat u in de laatste stap installeert. Op deze manier kunt u het licht dat een ruimte binnenkomt volledig regelen.

Hoe hang je gordijnen aan een gebogen erker?

Als u gordijnen wilt ophangen die het licht filteren door een gebogen of gewelfd raam, volgt u gewoon deze stappen:

 • Meet het onderste, rechthoekige deel van uw raam en het gewelfde deel van het raam afzonderlijk op. Bewaar deze metingen.
 • Kies een stof voor uw gordijnen en werk samen met een plaatselijke gordijnmaker om een gordijn te laten maken voor het booggedeelte van het raam.
 • Hang een rechte gordijnroede over het raam, net onder de boog, Hang standaard gordijnen aan deze roede.
 • Overweeg het gebruik van een eenvoudige, aanpasbare zonwering om het gewelfde deel van het raam te bedekken.
 • Bestel een flexibele gordijnroede en markeer waar de schroeven moeten komen voor de installatie - boor een proefgat op elk van deze markeringen.
 • Installeer de flexibele gordijnroede door de schroeven in de voorgeboorde gaten te draaien.
 • Schuif uw aangepaste gordijn op de flexibele gordijnroede en bevestig de roede aan het beslag dat op de vensterboog is geïnstalleerd.

Boogramen vormen een uitdaging als u het licht in een ruimte wilt regelen. U kunt echter experimenteren door het booggedeelte open te laten, een schaduw toe te voegen of een gordijn te installeren. Elk van deze looks is klassiek en draagt bij tot een mooi huis dat past bij uw visie.

Scroll naar boven