Heeft u een steunplaat voor wandtegels nodig?

Een waterdichte tegelrugplaat is alleen nodig voor wanden en vloeren die direct worden blootgesteld aan stromend water, zoals in een douche. Een rugplaat is niet nodig voor alle wandtegels. Een tegelrugplaat in uw keuken kan bijvoorbeeld worden geïnstalleerd over standaard gipsplaat. Dit komt omdat de wandtegel in uw keuken wordt blootgesteld aan minimaal vocht in vergelijking met douchewanden.

Wanneer moet u Backer Board gebruiken?

Overal waar u binnentegels plaatst die direct aan water worden blootgesteld, zoals douchevloeren en -wanden, en buitenwanden met tegelwerk of tegelaccenten, moet u backerboard aanbrengen.

 • Gebruik een speciale waterdichte backerboard als de tegels direct aan water of regen worden blootgesteld.
 • Douchevloeren en -wanden moeten worden voorzien van een waterdichte steunplaat om waterschade aan uw huis te voorkomen.
 • Buitenmuren met tegels moeten een waterdichte ondergrond hebben.
 • Een waterdichte steunplaat is niet nodig voor keuken- en badkamerachterwanden.

Als uw tegels niet direct aan een waterstraal worden blootgesteld, is een speciale steunplaat niet nodig. Omdat de achterwanden en tegelwanden in uw keuken aan minimaal water worden blootgesteld, kunt u tegels op gipsplaat installeren. Gebruik in badkamers waterbestendige gipsplaat voor alle ruimtes die niet onder de douche vallen. U kunt een badkamerachterwand op deze waterbestendige gipsplaat installeren. Een cementen steunplaat is niet nodig.op deze gebieden.

Heeft uw douchewandtegel een steunplaat nodig?

Het is essentieel om een waterdichte onderplaat te installeren voordat u de douchewanden betegelt. Gipsplaat is geen acceptabel oppervlak voor betegelde douchewanden. Wanneer het wordt blootgesteld aan water, zelfs nadat het betegeld is, zal gipsplaat vocht absorberen. Dit leidt tot schimmel, verrotte muurstijlen en een verslechterende muur die ervoor kan zorgen dat de tegels loskomen. Vochtbestendige gipsplaat, soms ook wel greenboard genoemd, is geen acceptabel oppervlak voor betegelde douchewanden.aanvaardbare vervanging voor een echte backer board.

 • Douchewanden moeten worden voorzien van een waterdichte steunplaat.
 • Zelfs vochtbestendige gipsplaat (groene of blauwe soorten) houdt geen stand in douches.
 • Gebruik een echte cementplaat, of probeer een doucheplaat kit zoals deze.

Gebruik een waterdichte steunplaat voor betegelde douchewanden. Cementplaat is de traditionele steunplaat voor tegelinstallaties, maar verschillende merken maken uitstekende waterdichte steunplaten voor douches, zoals Kerdi Board, HardieBacker en Wedi Board.

Schluter Systems Kerdi Board Waterdichte Douche Kit, Model KBKIT $528.24 Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u. 11/30/2022 08:31 am GMT

Gaat Backer Board over gipsplaten?

Dit leidt tot ingesloten vocht en vochtige gipsplaten, wat nog steeds kan bijdragen tot schimmel, meeldauw en bederf in uw huis. Voordat u backerboard installeert, moet u alle bestaande gipsplaten en muurmaterialen verwijderen. U moet de muur strippen tot op de noppen en vervolgens uw waterdichte backerboard rechtstreeks op de muurnoppen installeren.

 • Plaats geen backerboard over gipsplaten.
 • Verwijder alle gipsplaten en strip de muur tot op de noppen voordat u backerboard aanbrengt.

De kans is groot dat slechts een deel van uw kamer met backerboard wordt bekleed. Als u cementboard gebruikt, volg dan onze tips om de voegen tussen backerboard en gipsplaat af te dichten.

Kun je rechtstreeks op gipsplaten tegelen?

Het is volkomen aanvaardbaar om op gipsplaten te betegelen in elk gebied dat niet direct blootstaat aan stromend of sproeiend water. Zo kunnen bijvoorbeeld keukenachterwanden, badkamerachterwanden, rond open haarden en accenttegels in het interieur rechtstreeks op gipsplaten worden geïnstalleerd.

 • Als het oppervlak niet wordt blootgesteld aan een directe waterstraal, kunt u op gipsplaat tegelen.
 • Tegel over gipsplaten voor uw achterwanden, wandaccenttegels en openhaardomgevingen.
 • Gebruik backer board voor douchewanden en vloeren.

In de meeste huizen is de enige plaats waar backerboard nodig is, de douche. Het is een van de weinige plaatsen in uw huis waar direct met water wordt gespoten. De hoeveelheid water die in contact komt met een backsplash is minimaal in vergelijking met uw douchewanden.

Moet u cementplaat achter tegels gebruiken?

Het is absoluut noodzakelijk om een cementplaat of een andere waterdichte steunplaat te gebruiken achter de tegel in uw douche. Bij de meeste andere toepassingen, waaronder keukens, kunt u rechtstreeks op gipsplaten tegelen. Probeer geen bochten af te snijden door tegelen bovenop gipsplaten in uw douche. Zowel standaard als vochtbestendige soorten gipsplaten zullen beginnen te schimmelen en af te breken als ze in uw douche worden gebruikt. Als ditgebeurt, kan uw huis worden aangetast door schimmel en kan uw tegelwerk uit elkaar vallen als de gipsplaat erachter afbrokkelt.

Scroll naar boven