Heeft salie volle zon nodig?

Salie groeit bijna overal, maar u zult snel ontdekken dat u de beste resultaten krijgt als u uw salie in de volle zon plant. Houd er wel rekening mee dat salie zeer droogtetolerant is en niet houdt van de vochtigheid die vaak gepaard gaat met extreme hitte. Daarom moet u 's middags voor schaduw zorgen als u in een warm klimaat woont of als de luchtvochtigheid hoog oploopt. Probeer uw salie te geven bijTen minste 6 uur volle zon per dag. 8 uur is meestal niet te veel, mits u uw salie beschermt tegen extreme vochtigheid en hitte. Als u salie binnenshuis kweekt, moet u uw plant het grootste deel van de dag zo dicht mogelijk bij direct licht zetten.

Hoeveel uren zon heeft Sage nodig?

Salie moet elke dag 6-8 uur direct zonlicht krijgen. Tenzij de temperatuur bijzonder hoog is of de luchtvochtigheid hoog, gedijt dit kruid in de volle zon.

 • Salie moet elke dag 6-8 uur volle zon krijgen.
 • Salie is droogtebestendig en houdt van droge, warme lucht.
 • Bij een hoge luchtvochtigheid of extreme temperaturen moet je salieplant 's middags schaduw krijgen.

Direct zonlicht helpt de grond wat aan de drogere kant te blijven, wat goed is voor salie. Salie is zeer droogtebestendig en geeft de voorkeur aan warme, droge lucht. Denk er alleen aan om 's middags wat schaduw te voorzien als de zomertemperaturen hoog oplopen of als de luchtvochtigheid hoog is.

Kan salie groeien in indirect zonlicht?

Salie zal zeker groeien en gedijen in indirect zonlicht. Zorg er echter voor dat uw plant zoveel mogelijk indirect licht krijgt. Als u uw salie bijvoorbeeld binnenshuis kweekt, zet hem dan op een vensterbank of op een tafel in de buurt van ramen die het meeste licht ontvangen in uw huis.

 • Salie groeit en gedijt in indirect licht.
 • Als u salie binnen kweekt, houd hem dan in de buurt van ramen met veel licht.
 • Geef salie zoveel mogelijk licht als er geen volle zon is.

Het kan nodig zijn om de hele dag van het ene naar het andere raam te gaan om ervoor te zorgen dat uw salie zoveel mogelijk licht krijgt. Het verhogen van het aantal uren indirect zonlicht dat uw salie krijgt - binnen of buiten - kan het feit compenseren dat hij geen directe, volle zon krijgt.

Kan salie groeien in de schaduw?

Salie groeit in principe overal, ook op schaduwrijke plekken in uw tuin. Salie zal echter niet bloeien als hij geen volle zon krijgt. Dat komt omdat hij zon nodig heeft om volledig tot wasdom te komen, en dat gebeurt niet in de schaduw.

 • Salie groeit vrijwel overal.
 • Salie die geen volle zon krijgt, zal niet bloeien.
 • Bepaalde soorten salie groeien in het wild als ze in de schaduw staan.
 • Salie in de schaduw kan smaakloos zijn.

Bovendien worden bepaalde soorten salie, zoals kleverige salie, nog onhandelbaarder als ze geen zon krijgen. Salie heeft ook zonlicht nodig om zijn smaak te behouden. Als ze geen licht krijgt, direct of indirect, kan het zijn dat u salie krijgt zonder aroma of smaak.

Wat gebeurt er als Salie niet genoeg zon krijgt?

Hoewel salie die niet de gewenste 6-8 uur volle zon per dag krijgt, toch zal groeien, zal ze niet bloeien en niet haar volle breedte en hoogte bereiken. Als ze niet voldoende zonlicht krijgt, bestaat ook het risico dat de plant niet bloeit en pootachtig en spichtig wordt.

 • Salie zal nog steeds groeien als het geen 6 uur volle zon krijgt.
 • Salie zal niet tot zijn volle hoogte en breedte groeien als hij geen zon krijgt.
 • De smaak van salie wordt sterk verminderd als hij uit de zon wordt gehouden.

De smaak van uw culinaire salie kan ook worden beïnvloed door een gebrek aan zon. Bijvoorbeeld, het kan enige smaak behouden als het niet genoeg zon krijgt, maar het zal waarschijnlijk saai zijn, en het zal niet de "bite" hebben waar salie bekend om staat. Om deze problemen te voorkomen, zorg ervoor dat u uw salie ten minste 6 uur volle zon per dag geeft of een volledige dag indirecte zon.

Kan salie te veel zon krijgen?

In sommige gevallen kan salie te veel zon krijgen. Het is een zeer droogtebestendig kruid, maar tegelijkertijd houdt salie niet van directe zon in tijden van extreme hitte. Verdorren is vaak een teken van overmatige blootstelling aan de zon (hoewel het ook een teken van te veel water kan zijn). Het grootste teken dat je salie te veel zon krijgt, is echter een gebrek aan groei. Je planten zien eruit alsof ze eenvoudigweggestopt met groeien, en dit is precies wat er gebeurt.

 • Salie kan te veel zon krijgen.
 • Dit kruid is droogtebestendig, maar houdt niet van directe zon bij hoge temperaturen.
 • Gebrek aan groei is een belangrijk teken van overmatige blootstelling aan de zon.
 • Krullende bladeren kunnen er ook op wijzen dat uw salie te veel zon krijgt.

Als u een van deze tekenen opmerkt, geef uw planten dan wat schaduw in de namiddag. Na een paar dagen zouden deze problemen volledig moeten verdwijnen als te veel zon inderdaad het probleem was.

Hoeveel zon heeft Salie nodig?

Salie groeit vrijwel overal, maar om de gezondste, meest smaakvolle salie te krijgen, volgt u deze richtlijnen:

 • Salie moet dagelijks 6 tot 8 uur volle zon krijgen.
 • 8 uur volle zon is ideaal voor salie.
 • Bied 's middags schaduw als de temperaturen erg hoog zijn of de vochtigheid stijgt.
 • Als u salie binnen kweekt, zet de planten dan op vensterbanken waar de hele dag licht is.
 • Als uw salie verwelkt, zorg dan voor schaduw in de namiddag om zonnebrand te voorkomen.
 • Salie die niet voldoende zonlicht krijgt, heeft weinig tot geen smaak.

Houd deze regels in gedachten als u salie in uw kruidentuin plant. Salie geeft de voorkeur aan zonnige plaatsen en groeit het best als er geen schaduw is van andere planten. Een tuinbed of raam op het zuiden is een goede keuze voor de teelt van gewone salie.

Scroll naar boven