Heeft lavendel volle zon nodig?

Lavendel houdt van de zon en heeft veel zon nodig om te groeien en te bloeien. Geef uw lavendel ten minste 8 uur per dag volle zon. Wees niet bang om nog meer zonlicht toe te laten, vooral als u in een gematigd klimaat woont. In zeer warme klimaten zou 6 uur per dag volle zon voldoende moeten zijn. Middagschaduw kan zelfs gepast zijn in hete zomerklimaten, maar zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is ongeachtDe kleur, grootte en geur van lavendelbloemen kan negatief worden beïnvloed als er geen volle zon is.

Hoeveel uren zon heeft lavendel nodig?

Lavendel moet 6-8 uur volle zon per dag hebben om optimaal te gedijen en te bloeien. Streef naar 8 uur per dag, tenzij u in een bijzonder warm klimaat woont. In dat geval moet uw lavendel het goed doen, mits zij ten minste 6 uur volle zon per dag krijgt.

 • In zeer warme klimaten heeft lavendel dagelijks minstens 6 uur volle zon nodig.
 • 8 uur zon is ideaal in de meeste klimaten.
 • Enige schaduw in de namiddag is in bepaalde gevallen aangewezen.
 • Als lavendel goed gedijt en vol in bloei staat, moet u de blootstelling aan de zon niet verminderen.

Als u in een zeer warm klimaat woont, kan het nodig zijn uw lavendel tijdens de middaguren tegen de zon te beschermen. Als uw lavendel echter de hele dag aan fel zonlicht wordt blootgesteld, maar lijkt te bloeien en de bloemen rijk en vol zijn, moet u de blootstelling aan de zon niet verminderen. Als het lijkt alsof de plant vergeelt of verwelkt, moet u onmiddellijk voor schaduw in de namiddag zorgen.

Kan lavendel groeien in indirect zonlicht?

Engelse lavendel en Franse lavendel zijn twee soorten die in indirect zonlicht kunnen groeien, maar de meeste lavendel gedijt niet zonder volle zon. Zelfs Engelse en Franse lavendelsoorten doen het misschien niet zo goed zonder direct zonlicht.

 • Engelse lavendel en Franse lavendel kunnen worden gekweekt in indirecte zon.
 • De meeste lavendel heeft minstens 6 uur direct zonlicht nodig.
 • Als u lavendel in de gedeeltelijke zon kweekt, zorg er dan voor dat de planten dagelijks minstens 3 uur zon krijgen.

Als u van plan bent uw lavendel in indirect zonlicht te kweken, streef dan naar ten minste 3 uur volle zon per dag. Als dit alles is wat u kunt bieden, probeer er dan voor te zorgen dat ze tijdens het warmste deel van de dag aan de zon worden blootgesteld. Soms kan dit helpen het gebrek aan extra uren te compenseren. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is: de hoeveelheid zonlicht die de planten krijgen, beïnvloedt de grond waarin ze staanook geplant. Voor lavendel is licht droge grond beter dan vochtige.

Kan lavendel in de schaduw groeien?

In bijna alle gevallen groeit lavendel niet goed in de schaduw. Hoewel de plant zelf misschien niet meteen afsterft, kan hij zijn beroemde paarse bloemen niet produceren. Als hij wel bloeit in de schaduw, zullen de lavendelknoppen kleiner zijn dan normaal of voortijdig afvallen, vaak nog voor het seizoen voorbij is. Bovendien kan wortelrot gemakkelijk optreden bij lavendel die in de schaduw wordt geplant.

 • Lavendel gedijt niet goed in de schaduw en de wortels kunnen gaan rotten.
 • De plant kan nog een tijdje leven, maar de bloei zal matig zijn.
 • Bloemblaadjes en bloemknoppen kunnen kleiner zijn dan normaal en voortijdig afvallen.
 • Lavendelplanten kunnen volledig afsterven bij gebrek aan zonlicht.

Lavendel kan beginnen te groeien in de schaduw, maar zelfs aan het einde van de zomer niet volledig zijn uitgegroeid. Soms kunnen lavendelplanten zelfs verwelken en afsterven tijdens de eerste maanden als ze niet voldoende zon krijgen. Om deze problemen te voorkomen, plant u uw lavendel niet in de schaduw.

Wat gebeurt er als lavendel niet genoeg zon krijgt?

Lavendel kan nog steeds groeien en gedijen als hij ten minste 3 uur zon per dag krijgt. Het aroma kan echter worden aangetast en de bloei kan uitblijven. Bij een aanzienlijk gebrek aan zon is wortelrot ook een probleem. Dit geldt vooral als de grond niet goed gedraineerd is. Zorg in een vochtig klimaat voor meer zon, zodat de grond beter kan drogen.

 • Lavendel kan minder bloeien als hij geen zon krijgt.
 • Zonder voldoende zonlicht zal lavendel minder geurende bloemen krijgen.
 • Wortelrot is een probleem voor lavendel in de schaduw.
 • Als een sterke plant met een zware geur gewenst is, houd uw lavendel dan in de volle zon.

Als er minimaal 3 uur per dag volle zon is, gaat de lavendel niet dood, zoals het geval is bij zongebrek. Als u echter een zwaar aroma en sterke planten wilt, zet uw lavendel dan op een plek met felle zon en weinig of geen schaduw. Lavendel die in een koeler klimaat wordt gekweekt, heeft extra zon nodig, dus zorg voor meer zonuren in regio's met kortere, koelere zomers.

Kan lavendel te veel zon krijgen?

Het is mogelijk dat lavendel te veel zon krijgt, maar dit is meestal alleen het geval in warme klimaten waar de lavendel meer dan 6 uur per dag in de volle zon staat. Voor de zekerheid kunt u uw lavendel 's middags in de schaduw zetten als het bijzonder warm is waar u woont.

 • Lavendel kan te veel zon krijgen.
 • Gewoonlijk loopt lavendel alleen gevaar voor zonnebrand in zeer warme klimaten.
 • Verminder de volle zon tot 6 uur per dag als de lavendel verwelkt.
 • Bruine vlekken op de bladeren kunnen ook wijzen op overmatige blootstelling aan de zon.

Als u bruine vlekken op de bladeren ziet, kan dit een teken van zonnebrand zijn. Lavendel kan ook verwelken als ze te veel aan de zon worden blootgesteld. Een van deze omstandigheden geeft aan dat u uw planten wat schaduw moet bieden. Schaduw is vaak het meest nodig in de nazomer, wanneer aanhoudend hoge temperaturen uw lavendelplanten kunnen belasten.

Hoeveel zon heeft lavendel nodig?

Lavendel geeft de voorkeur aan veel zon en moet overvloedig zonlicht krijgen om te bloeien zoals het hoort. Uw doel moet zijn om uw lavendelplanten ten minste 8 uur volle zon per dag te geven. 6 uur zon kan voldoende zijn als u in een warm klimaat woont.

 • Lavendel moet 8 uur per dag in de volle zon staan.
 • Middagschaduw is alleen aangewezen in zeer warme klimaten.
 • 6 uur zon per dag is genoeg bij zeer hoge temperaturen.
 • Lavendel moet goed gedraineerde grond hebben, ongeacht de blootstelling aan de zon.
 • De geur, grootte en kleur van de bloemen kunnen afnemen als de lavendel niet in de volle zon staat.

Houd uw lavendel gezond en voorkom schimmelziekten, zoals wortelrot, door dit geurige kruid in zonnige delen van uw tuin te planten. Een lichte plaats met grond die snel droogt na het water geven is ideaal voor het kweken van lavendel die tot enkele meters hoog kan worden.

Scroll naar boven