Uien hebben volle zon nodig voor een maximale productie. Hoewel sommige soorten van de uienfamilie kunnen overleven in een beetje schaduw, helpt 8 tot 10 uur zonlicht per dag om ongedierte en ziekten weg te houden van uw volwassen uien. Als uien niet genoeg zon krijgen, of bij een verkeerde bodemtemperatuur worden geplant, zullen ze geen gezonde groente produceren.

Kunnen uien groeien in indirect zonlicht?

Hoewel uien de voorkeur geven aan veel zonlicht, kunt u bepaalde uiensoorten ook in gedeeltelijk zonlicht telen. Sjalotten, ook bekend als groene uien, doen het goed in indirect zonlicht als ze ten minste vijf uur zon kunnen krijgen. Sjalotten die worden geoogst na blootstelling aan indirect zonlicht zijn echter vaak kleiner dan groene uien die in acht tot tien uur zonlicht worden geteeld. Hoewel sjalotten goed gedijen bijtemperaturen tussen 65 en 75 graden Fahrenheit; bij hogere temperaturen moeten deze uien een paar uur schaduw krijgen in de namiddag om de hittestress te verlichten.

  • De meeste uien hebben veel zonlicht per dag nodig, maar er zijn enkele soorten die kunnen groeien met wat indirecte zon.
  • Sjalotten kunnen slechts 5 uur directe zon per dag krijgen.
  • Te veel schaduw kan ziekten en schimmels op uien doen groeien.

Let er ook op dat te veel schaduw de ontwikkeling van schimmelrot kan bevorderen bij zowel korte- als lange-dag uien.

Kunnen uien in de schaduw worden geteeld?

Met uitzondering van groene uien, hebben alle andere uien veel zon nodig om te groeien. Uienbollen die in de schaduw worden gekweekt, zullen waarschijnlijk geen eetbare uien produceren. Ze zullen ook vatbaarder zijn voor uienmaden en bolrot. Uienplanten die onder stress staan door gebrek aan zonlicht, blootstelling aan extreme temperaturen of droge grond, kunnen ook last hebben van uienschieten of vroegtijdige ontwikkeling van bloemknoppen. Bovendien hebben uien het volgende nodigruim in de zon omdat ze rijke hoeveelheden flavonoïden bevatten, een fytochemische stof die de tolerantie van uienplanten voor hitte en kou regelt.

Wat gebeurt er als uien geen zonlicht krijgen?

Veel voorkomende problemen met uien die te veel schaduw of gedeeltelijk zonlicht krijgen, zijn onder andere:

  • Afwezigheid van bollen vergezeld van overvloedige bladgroei.
  • De bladeren ontwikkelen witte, grijze of gele vlekken, vooral bij regenachtig, bewolkt en vochtig weer. Een schimmelziekte genaamd valse meeldauw bedekt de uienbladeren uiteindelijk met een paarsachtige schimmel die moeilijk uit te roeien is.
  • Bollen lijken normaal van kleur maar zijn te klein, afhankelijk van het ras. Door uien in verkeerde groeizones of te laat of te vroeg in het verkeerde seizoen te planten, krijgen uien niet het zonlicht dat ze nodig hebben.
  • Gebrek aan voldoende zonlicht, in combinatie met voortdurend natte grond en koele temperaturen, kan bij zaailingen een schimmelziekte veroorzaken die "damping-off" wordt genoemd. Het belangrijkste teken van damping-off is dat zaailingen omvallen door verlies van structurele integriteit.

Uien en andere niet-bladige groenten moeten worden geplant in tuinen die dagelijks zes of meer uren (bij voorkeur 10 tot 12 uren) direct zonlicht ontvangen. Spinazie, broccoli en andere bladgroenten kunnen in gedeeltelijke schaduw worden geplant zonder dat dit hun groei beïnvloedt.

Kunnen uien te veel zon krijgen?

Uien kunnen echt niet te veel zonlicht ontvangen, vooral in de vroege stadia van hun groei. Het probleem met uien die meer dan acht uur in direct zonlicht staan, is dat de compostmeststoffen worden geneutraliseerd en de grond te droog wordt.

  • Uien kunnen moeilijk te veel zon krijgen.
  • Droge omstandigheden in de grond kunnen het uitlopen van uien beïnvloeden.
  • Het is belangrijk om je tuin goed te plannen zodat andere groenten je uien niet overschaduwen.

Naast zonlicht hebben uien een constante toevoer van meststoffen nodig om tuiniers te voorzien van grote, heerlijke bollen. Een gebrek aan voldoende vochtige grond belemmert niet alleen de groei van uien, maar voorkomt ook dat compostmicro-organismen voedingsstoffen leveren die essentieel zijn voor een geweldige uienoogst. Om ervoor te zorgen dat uien voldoende zonlicht krijgen in een moestuin, moet u ervoor zorgen dat uien niet worden geplant in de buurt van groenten ofbloemen die uien met grote bladeren of bloemen in de schaduw kunnen zetten.

Hebben uien volle zon of schaduw nodig?

Uien hebben veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. De enige uiensoort die het goed doet in zowel vol als gedeeltelijk zonlicht is de groene ui (scallions). Hoewel groene uien slechts ongeveer vier of vijf uur zonlicht per dag nodig hebben, moeten ze worden geplant in losse, compostrijke grond, ten minste een centimeter uit elkaar. Te veel schaduw voor andere uiensoorten kan leiden tot ongedierte en rotting van uw gewas.

Zorgen voor voldoende zonlicht, bemesting en water zijn enkele van de belangrijkste dingen die u kunt doen om gezonde uienbollen te bevorderen.

Scroll naar boven