Azalea's kunnen in de volle zon groeien, maar ze geven de voorkeur aan gedeeltelijke schaduw. Volle zon (6 uur direct zonlicht per dag) is te veel voor azalea's. 4 uur direct zonlicht per dag met lichte schaduw in de middag is veel meer naar hun zin. Deze planten met ondiepe wortels hebben ook minder zon nodig om de verdamping van de grond te beperken. Hoe meer zon azalea's krijgen, hoe droger hun grond wordt en hoe groter de kans dat ze last krijgen vandroogte omstandigheden.

Hoeveel uren zon hebben Azalea's nodig?

4 uur zonlicht per dag met lichte tot matige schaduw is ideaal voor uw azalea's. Dit geldt zowel voor groenblijvende azalea's als voor bladverliezende azalea's. Over het algemeen krijgen azalea's het meeste licht van de ochtendzon.

 • Azalea's geven de voorkeur aan 4 tot 6 uur ochtendzon.
 • Azalea's hebben baat bij lichte, beschaduwde of matige middagschaduw.
 • Te veel zon kan leiden tot hitteproblemen voor azalea's.

Omdat ze weinig warmte verdragen, zijn de koelere ochtendtemperaturen ideaal voor azalea's. Zonnige, koele ochtendzon is beter voor azalea's dan hete middagzon. Het evenwicht tussen zon en warmte kan lastig zijn voor azalea's omdat ze niet goed groeien in koude omstandigheden. Koude klimaten met vorst zijn gevaarlijk voor groenblijvende azalea's. Bladverliezende azalea's doen het iets beter in koele klimaten, maarkunnen ze nog steeds beschadigd worden door vorst.

Kunnen Azalea's groeien in indirect zonlicht?

Indirect licht kan goed werken voor azalea's, waardoor het geweldige kamerplanten zijn. Maar ze moeten 6-8 uur indirect licht krijgen als ze niet ten minste 4 uur directe zon krijgen. Meestal is het beste type azalea voor binnenshuis kweken de kasazalea. Deze soort groeit als een compacte struik, waardoor het een handzaam formaat blijft. Een azalea kamerplant zal beter beschermd zijn tegen de hetemiddagzon dan buiten azalea's.

 • Azalea's hebben 6-8 uur indirect licht nodig als het kamerplanten zijn.
 • Een overdekte beschutte plek kan geweldig zijn voor azalea's.
 • Kweek "kasazalea's" als kamerplanten omdat ze klein blijven.

Als u uw azalea binnenshuis kweekt, moet u ervoor zorgen dat hij meer indirecte zon krijgt dan normaal. Azalea's geven de voorkeur aan direct zonlicht, dat voor azalea's buitenshuis gemakkelijker te krijgen is. Dat gezegd hebbende, zullen azalea kamerplanten de winter en de zomer gemakkelijker overleven dan hun tegenhangers buitenshuis.

Kunnen Azalea's in de schaduw groeien?

Gedeeltelijke schaduw is de voorkeur van de meeste azalea's. Door in de namiddag voor gedeeltelijke schaduw te zorgen, worden overtollige warmte en zon tegengehouden. Dit is belangrijk omdat azalea's weinig warmte verdragen en door te veel zon kunnen verbranden. In het algemeen is het beter om in de nazomer voor een iets beschutte, schaduwrijkere standplaats te kiezen.

 • Gedeeltelijke tot matige schaduw is ideaal voor azalea's.
 • Te veel directe middagzon bij hete temperaturen kan azalea's schaden.
 • Alles meer dan matige schaduw zal uw plant verzieken.

Diepe schaduw of zware schaduw werkt niet voor azalea's. Diepe schaduw kan er gemakkelijk toe leiden dat uw azalea's niet genoeg zon krijgen, wat allerlei problemen kan veroorzaken. Zware schaduw kunt u het beste vermijden door gedempte schaduw te bieden. Gedempte schaduw wordt het best geboden door groen gebladerte, zoals een bladerdak, dat licht doorlaat en tegelijkertijd warmte weert. Zo groeien azalea's vaak goed in de buurt van grotebomen die hen 's middags in de schaduw zetten.

Wat gebeurt er als Azalea's niet genoeg zon krijgen?

Azalea's zijn schaduwtolerant, wat betekent dat ze tot matige schaduw aankunnen, maar te veel schaduw is schadelijk. Een gebrek aan zon zal resulteren in bloemknoppen die niet bloeien en een langzame uithongering van de plant zelf.

 • Schaduwtolerante azalea's worden ziek en sterven af zonder voldoende zon.
 • Zorg ervoor dat uw azalea's minstens 4 uur direct zonlicht per dag krijgen.

Te veel schaduw maakt uw planten ook vatbaarder voor veel voorkomende ziekten zoals bladgalm (abnormale groei op de bladeren). Wortelrot wordt ook een veel groter probleem als azalea's niet genoeg licht krijgen. Te weinig zon op uw azalea's resulteert in drassige grond die de wortels van de plant begint te rotten.

Kunnen Azalea's te veel zon krijgen?

Azalea's die meer dan 4 uur direct zonlicht per dag ontvangen, kunnen last krijgen van droogte en verbrande bladeren. Verbrande bladeren resulteren in bladval, bruine vlekken en verwelking. Verbrande bladeren zullen ook moeite hebben om zonlicht te absorberen, waardoor de plant van energie verhongert. Verbranding in de zon is een groot probleem voor azalea's vanwege hun lage warmtetolerantie. Daarom is het essentieel om te zorgen voormiddagschaduw voor azalea's in de zomer.

 • Meer dan 4 uur directe zon kan de bladeren van azaleaplanten verbranden.
 • Te veel zon kan ook vochtige grond uitdrogen, met droogte als gevolg.
 • Zorg ervoor dat uw azalea's tijdens de heetste delen van de middag in de schaduw staan om deze omstandigheden te voorkomen.

Te veel zon verdroogt de grond waarin uw azalea's groeien. Dit is vooral gevaarlijk omdat azalea's ondiepe wortels hebben. De bovenste laag van de grond droogt het snelst uit in zonnige omstandigheden, waardoor het hele wortelstelsel verhongert. U kunt dit bestrijden door de grond vochtig te houden door vaker water te geven. Gematigde schaduw is echter gemakkelijker en zal betere resultaten opleveren.

Hoeveel zon hebben Azalea's nodig?

Azalea's doen het het beste met 4-6 uur direct zonlicht in de ochtend, gevolgd door gedeeltelijke schaduw in de middag. Azalea's zijn schaduwtolerant, wat betekent dat ze het goed doen in gedeeltelijke schaduw, maar het moeilijk hebben in diepe schaduw. Houd de volgende vijf tips in gedachten bij het plannen van uw azalea's:

 • Geef uw azalea's 4-6 uur direct zonlicht per dag.
 • Als u uw azalea's geen direct zonlicht kunt geven, zorg dan voor 6-8 uur indirect zonlicht.
 • Azalea's geven de voorkeur aan gedeeltelijke schaduw tijdens de middaghitte
 • Azalea's die niet genoeg zon krijgen zullen ziek worden en afsterven.
 • Azalea's die te veel zon krijgen zullen verbranden en lijden onder de droogte.

Bij het kweken van azalea's draait alles om de perfecte hoeveelheid zon. Zowel te veel als te weinig is schadelijk voor deze prachtige planten. Door echter een plantplaats of raam te kiezen dat 's ochtends zon krijgt maar 's middags gedeeltelijk in de schaduw staat, maakt u uw azalea's klaar voor succes.

Scroll naar boven