Om een grindoprit van een drainagegoot te voorzien moet u:

 • Plan uw sleuf zo dat er geen water op uw oprit blijft staan.
 • Graaf de sleuf met de hand of met een loopgraaf.
 • Schuin uw greppel naar beneden om het water daarheen te leiden waar u het wilt.
 • Leg een laag landschapsstof in de geul.
 • Giet 3 inches grof grind in de bodem van de geul.
 • Installeer een 4-inch geperforeerde afvoerbuis in de sleuf.
 • Voeg meer grind toe rond de pijp.
 • Wikkel overtollig landschapsweefsel om de buis en het grind.
 • Giet er grind overheen om het landschapsweefsel op zijn plaats te houden.
 • Test uw sleuf om er zeker van te zijn dat hij goed afwatert.

Franse afvoersystemen, zoals deze, vangen stilstaand water van delen van uw oprit op en leiden het veilig bergafwaarts naar een stormafvoer of een ondergrondse droge put.

Kan een graafmachine een oprit met grind doorsnijden?

Een hoogwaardige sleufgraver kan gemakkelijk een sleuf graven in een oprit met grind. U kunt hier een walk-behind model huren. Deze walk-behind sleufgravers zijn ideaal voor de meeste tuinen en opritten. Ze kunnen het slopende werk van het graven van een sleuf met de hand elimineren.

 • Voor het graven van een drainagesleuf in de meeste grindopritten is een loopgraaf voldoende.
 • Als uw oprit met grind extreem hard is door industrieel verkeer, kan een graafmachine nodig zijn om een sleuf door het grind te graven.

Als u een extreem lange sleuf graaft (200 voet of langer) op hard aangestampt grind, kunt u overwegen een graafmachine te huren. Deze machines kunnen een sleuf graven door bijna elk materiaal behalve door massief beton of steen. Ongeacht de oprit met grind, er is een graafmachine die de klus kan klaren.

Hoe graaf je een verdichte grindoprit op?

U kunt handgereedschap zoals een pikhouweel, matras en schop gebruiken om een sleuf in een grindoprit te graven. Als u echter door zeer verdicht grind graaft, kan dit werk langzaam vorderen. U kunt het met de hand verwijderen van grind vergemakkelijken door de oprit gedurende 5-7 dagen dagelijks water te geven voordat u begint te graven.

 • Handgereedschap zoals een hamer, pikhouweel en schop kunnen worden gebruikt om door verdicht grind te graven.
 • Een oprit met grind enkele dagen water geven vóór het graven kan helpen om de verdichte stenen los te maken.
 • Huur een graafmachine om een sleuf te graven in de meeste grindopritten.

Een walk-behind sleuvengraver gehuurd van een gerenommeerd gereedschapbedrijf is de beste manier om een sleuf te graven in de meeste opritten. Hij graaft veel sneller door grind dan handgereedschap en produceert een perfecte sleuf van een paar centimeter breed. U kunt ook de sleufbediening gebruiken om de sleufdiepte en -helling nauwkeurig te regelen.

10 stappen voor het graven van een sleuf in een grindweg

Het graven van een drainagesleuf in een oprit met grind vereist een goede planning. Indien correct uitgevoerd, zal de drainagesleuf onzichtbaar zijn, maar hij zal het stilstaande water van uw oprit afvoeren en een droog en bruikbaar oppervlak achterlaten.

Plan uw sleuf

Wanneer u uw sleuf plant, lokaliseert u het gebied waar het meeste water op uw oprit staat. Markeer vervolgens een rechte lijn over uw oprit op dit punt. Dit is waar de horizontale sleuf uw oprit zal kruisen. Bind een touw tussen twee palen over uw oprit. Dit geeft u een rechte lijn om te volgen bij het graven van uw horizontale sleuf.

 • U moet een L-vormige drainagesleuf plannen voor uw oprit.
 • Plan een horizontale sleuf dwars door uw oprit op het punt waar het water zich verzamelt.
 • Markeer een verticaal deel van de geul dat bergafwaarts loopt naar een afwateringsgebied.
 • Deze L-vormige sleuf voert stilstaand water van uw oprit af en voert het naar beneden.

De volgende stap in de planning is om van uw sleuf een L-vorm te maken. Aan één kant van de oprit plant u een sleuf die vanuit de horizontale sleuf bergafwaarts langs uw oprit loopt. Deze sleuf moet eindigen bij een drainagepunt of een droge put.

Graaf de geul

Graaf met handgereedschap of een sleuvengraver een L-vormige sleuf van 30 cm breed en 46 cm diep. Leg voor het graven een zeil langs de sleuf. Stapel tijdens het graven het grind en vuil op het zeil. Een deel van dit materiaal kan later worden gebruikt om de sleuf op te vullen.

 • Graaf een sleuf van 12 inches breed en 18 inches diep.
 • Graaf een sleuf voor de hele L-vorm die u in stap 1 hebt gemarkeerd. U hebt de sleuf nodig over de oprit, en ook de sleuf die erlangs naar beneden gaat.
 • Graaf geen ondiepe of smalle sleuf - dat leidt tot slechte afwatering.

Het is goed als de sleuf iets breder of dieper is dan de bovenstaande afmetingen. Graaf echter geen smalle of ondiepe sleuf. Dit kan leiden tot slechte afwatering, schade aan de afvoerbuis, of gewoon niet genoeg ruimte bieden voor latere stappen in de installatie van grind en buizen.

Uw geul hellen

Voor een goede afwatering moet de greppel voor elke 10 meter lengte 2 cm naar beneden hellen. De greppel helt af in de richting waarin het water moet worden afgevoerd. Dus het korte deel van de L dat over de oprit loopt, helt af naar de kant van de oprit waar de lange arm van de L naar beneden loopt. Ook de greppel langs de oprit helt af naar het afwateringspunt.

 • Schuin uw sleuf 2 inches naar beneden voor elke 10 voet lengte.
 • De greppel die de oprit doorsnijdt hellen zodat het water naar de greppel langs de oprit stroomt.
 • Schuin het gedeelte van de geul langs de oprit af zodat het water naar beneden stroomt.

Om de helling van uw geul te meten, markeert u 2 staken met een interval van 1 inch, als linialen. Drijf beide staken 12 inch in de grond op de bodem van de geul, 10 meter van elkaar. Bind vervolgens een waterpas touwtje tussen de staken. Het touwtje moet worden vastgebonden op een punt dat 2 inch hoger ligt op de "lagere" staak vanwege de helling.

Landschapsstof leggen

Zodra uw sleuf is gegraven, legt u het landschapsdoek in de sleuf. Het doek moet de bodem van de sleuf bedekken, langs de zijkanten omhoog komen en aan weerszijden uit de sleuf komen. In volgende stappen wikkelt u het landschapsdoek om grind en de afvoerpijp.

 • Bekleed de bodem en de zijkanten van de geul met landschapsstof.
 • Laat aan weerszijden van de geul extra landschapsdoek op de grond vouwen.
 • In latere stappen vouwt u overtollig landschapsweefsel over de afvoerpijp en de eerste lagen grind.

Het gebruik van landschapsdoek is essentieel omdat het voorkomt dat vuil met het afvloeiingswater wordt meegevoerd. Door vuil en modder uit te filteren voorkomt het doek verstoppingen en terugstortingen in de afvoerpijp. Zonder landschapsdoek zullen het grind en de afvoerpijp vol modder en vuil raken.

Grind toevoegen

Giet grind in uw sleuf om een 3-inch diepe laag grof grind op de bodem van de sleuf te creëren. Het beste grind voor drainage is steenslag #3 of #57. Dit grind is groot en hoekig genoeg om een goede drainage mogelijk te maken. Klein grind of erwtengrind zal de drainage belemmeren.

 • Voeg 3 cm grind toe aan de bodem van de geul, bovenop het landschapsweefsel.
 • Gebruik #3 of #57 grind voor deze taak.
 • Handhaaf de neerwaartse helling van beide benen van de L-vormige sleuf, ook wanneer u grind toevoegt.

Verdeel het grind gelijkmatig over de bodem van de sleuf. Het is essentieel dat u de helling van de sleuf behoudt, ook wanneer u grind toevoegt. Maak geen vlakke grindlaag die de helling verpest. Dit zal de afwatering belemmeren.

Een geperforeerde pijp installeren

Leg een geperforeerde buis, zoals deze, in uw greppel. Een buis met een diameter van 4 inch is hiervoor het beste. Plaats de buis zo dat de perforaties aan elke kant laag zijn. Hierdoor kan het water dat gewoonlijk op de oprit komt, in de greppel worden gefilterd, door de perforaties de buis ingaan en vervolgens door uw schuine greppel naar beneden worden gevoerd.

 • Leg een geperforeerde buis in het gedeelte van de sleuf dat de oprit kruist.
 • Plaats een geperforeerde of niet-geperforeerde buis in het gedeelte van de sleuf dat langs de oprit loopt.
 • Verbind de twee delen van de pijp met een elleboogfitting.

Het is essentieel om een geperforeerde buis te gebruiken voor het gedeelte van de sleuf dat over uw oprit loopt. Indien u dat wenst, kunt u een massieve buis gebruiken voor het gedeelte van de sleuf dat bergafwaarts langs uw oprit loopt. Verbind de twee buizen in de bocht van de L door een elleboogfitting voor uw buis te gebruiken.

Flex-Drain 52012 flexibele/uitbreidbare drainagebuis, geperforeerd, 4 inch bij 50 meter Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Bedek de pijp met grind

Terwijl de buis op zijn plaats ligt, voegt u meer steenslag #3 of #57 toe rond de zijkanten van de buis. Bedek de buis vervolgens met 2-3 inches grind. Doe dit voor het gedeelte van de buis dat uw oprit kruist en het gedeelte dat langs de oprit loopt.

 • Giet extra grind in de sleuf om de lengtes van de pijp te bedekken.
 • Bedek de pijp met 2-3 inches grind.
 • Vul de geul nu NIET volledig met grind.

U vult de geul niet volledig tijdens deze stap. Er moet nog een paar centimeter zitten tussen de bovenkant van het grind en de bovenkant van de geul. Dit is oké op dit punt.

Wikkel de pijp en het grind in landschapsdoek

Wikkel het overtollige landschapsdoek om de buis en het geïnstalleerde grind. Door de buis in stof te wikkelen, creëert u een filter rond uw buis die voorkomt dat vuil het grind en de buis zelf verstopt.

 • Vouw het landschapsweefsel om de buis en het grind die u hebt aangebracht.
 • Hierdoor ontstaat een beschermende filter die verstopping van de afvoerpijp voorkomt.

U hoeft het landschapsweefsel alleen maar over het grind te vouwen en niet op een speciale manier vast te zetten.

Begraaf de pijp

Als het landschapsweefsel op zijn plaats ligt, voegt u extra grind toe totdat de geul gevuld is en gelijk ligt met de omgeving. Deze laatste laag grind houdt het weefsel op zijn plaats.

 • Vul de geul aan met grind tot hij vlak is.
 • Gebruik desgewenst oud grind, zodat de sleuf opgaat in de omringende grindoprit.

Hoewel u oud grind kunt gebruiken dat u in stap 2 hebt uitgegraven, kunt u het beste schoon, nieuw grind gebruiken. Het zal een betere afwatering mogelijk maken als u nieuw grind gebruikt dat vrij is van vuil.

Test uw afwatering

Wanneer uw afvoerbuis is geïnstalleerd, gebruikt u een slang of sproeier om de oprit gedurende 5-10 minuten te doorweken. Controleer de werking van uw sleuf. Als deze werkt, zou u eventueel stilstaand water van het oppervlak van de oprit moeten zien verdwijnen. Het zal dan naar beneden worden geleid naar het einde van de sleuf die langs uw oprit loopt.

 • Gebruik een tuinslang om uw oprit enkele minuten te besproeien.
 • Het water moet door de geul naar het eindpunt stromen.
 • Eindig uw afvoerpijp op een plaats waar het water veilig kan weglopen.

Het is belangrijk om uw drain op de juiste plaats te beëindigen. U kunt een drainagesleuf voor de oprit laten uitmonden in een regenpijp of dakgoot, als dit wettelijk is toegestaan in uw regio. Of u kunt uw greppel combineren met een droge put om het water ondergronds af te voeren.

Hoe installeer je een greppelafvoer in een grindweg?

Om een drainagesysteem in een oprit met grind te installeren, plant en graaft u eerst een sleuf die het water van uw oprit afvoert. Om het graven van een sleuf te vergemakkelijken, gebruikt u een loopgraaf die gemakkelijk verdicht grind opgraaft. Vervolgens installeert u een geperforeerde afvoerbuis omgeven door grind en gewikkeld in landschapsstof. Zodra deze in de sleuf is gelegd, bedekt u deze metZorg er gewoon voor dat uw afvoer goed afloopt om het water in de juiste richting te leiden en een veilig eindpunt voor de afvoer te voorzien, zodat het water elders geen overstroming veroorzaakt.

Scroll naar boven