Bloeien de geraniums niet?

Gebrek aan voldoende zonlicht is de meest voorkomende oorzaak van geraniums die niet bloeien. Overmatig gebruik van kunstmest kan er ook voor zorgen dat geraniums niet bloeien. Daarnaast maken temperaturen onder 65℉ (18℃) en een slechte bodemkwaliteit het moeilijk voor geraniums om bloemen te produceren. Echte geraniums hebben direct zonlicht, matige bemesting, een warm klimaat en vochtige grond nodig die niet doordrenkt is. Door te zorgen voor de idealeomstandigheden voor bloei, kunt u uw geraniums aanmoedigen om weer te gaan bloeien.

Waarom bloeien uw geraniums niet?

Elke geraniumsoort heeft een paar belangrijke dingen nodig om te kunnen bloeien: licht, warmte en ideale bodemgesteldheid. Als een van deze zaken niet in orde is, bloeit uw vaste plant mogelijk niet. Laten we eens nader kijken naar veel voorkomende geraniumproblemen die de bloei kunnen verhinderen.

Niet genoeg direct licht

Winterharde geraniums hebben een zonnige plek nodig waar ze 4-6 uur zonlicht per dag krijgen. Schaduw - of het nu gedeeltelijke of diepe schaduw is - kan de bloei verhinderen. Alle planten hebben verschillende hoeveelheden zonlicht nodig om te kunnen fotosynthetiseren en energie om te zetten in voedingsstoffen. Geraniums hebben behoorlijk wat zon nodig.

 • Onvoldoende blootstelling aan de zon verhindert de bloei van uw geraniums.
 • Geraniums hebben volle zon nodig (ongeveer 6 uur directe zon per dag) om te bloeien.
 • Probeer schaduw voor geraniums tot een minimum te beperken.

Plant uw winterharde geraniums op een zonnige plek met weinig schaduw. Zelfs een beetje schaduw in de namiddag kan uw geraniums van de nodige energie beroven. Zorg ervoor dat u al het gebladerte dat uw geraniums in de weg zit, verwijdert.

Te veel kunstmest

Hoewel de meeste planten genieten van evenwichtige bemesting, kan te veel van het goede averechts werken. Geraniums die te veel bemest zijn, krijgen meer bladeren en minder bloemen. Met andere woorden, u krijgt een bossiger plant met minder kleurrijke bloemen.

 • Overbemesting van geraniums verhoogt de bladgroei en vermindert de bloemproductie.
 • Bemest geraniums maximaal eens in de 2 weken.
 • Gebruik deze gespecialiseerde geraniummeststof voor gezonde planten met veel bloemen.

Meststoffen voor geraniums kunt u het beste terugbrengen tot één keer per 2 weken. Bovendien kan een hoog stikstofgehalte de stelen van geraniums zachter maken en tot rotting leiden. Gebruik dus een meststof met een lager stikstofgehalte om dit te voorkomen. Een 15-15-15 meststof heeft de perfecte voedingsstoffenbalans voor uw geraniums.

Geranium meststof van EZ-GRO Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Heeft warmere klimaten nodig

Geraniums hebben een minimumtemperatuur van 65℉ (18℃) nodig om te bloeien. Koel lenteweer of een late vorst kan uw geraniumplant doen afsterven. Een goede manier om dit tegen te gaan is om geraniums binnenshuis te kweken. Winterharde geraniums die binnenshuis worden gekweekt, zijn beter beschermd tegen de temperatuur.

 • Geraniums hebben een temperatuur van minstens 65℉ (18℃) nodig om te bloeien.
 • Omdat geraniums lentebloemen zijn, kunnen koele voorjaarstemperaturen ervoor zorgen dat ze niet bloeien.
 • Overweeg om geraniums binnen te kweken om ze te beschermen tegen koude temperaturen en de voorjaarsbloei te bevorderen.

Nachttemperaturen kunnen ook een probleem zijn. Als de nachttemperaturen in het voorjaar nog steeds dicht bij het vriespunt liggen, kan dat de bloei van geraniums belemmeren. Overweeg om geraniums in potten naar binnen te halen als de temperatuur 's nachts onder de 45℉ (7℃) zakt. Dit zal uw planten helpen om te bloeien.

Slechte bodemgesteldheid

Buitengeraniums hebben de juiste tuingrond en wateromstandigheden nodig. Vochtige, maar goed gedraineerde grond verdient de voorkeur. Als u de verkeerde grond heeft, zullen uw geraniums moeite hebben om te groeien door een gebrek aan de juiste voedingsstoffen.

 • Geraniums hebben losse, leemachtige, licht zure grond nodig.
 • Vochtige, maar geen natte grond is het beste voor geraniums.
 • Overbewaterde geraniums kunnen plantenziekten ontwikkelen en niet bloeien.

Te veel water geven leidt gemakkelijk tot bloeiproblemen en een achterblijvende bladgroei. Schimmelziekten kunnen ook het gevolg zijn als u geraniums te veel water geeft. Dit kan leiden tot problemen zoals het verlies van groene bladeren, een achterblijvende groei of sterfte. Zorg ervoor dat u uw geraniums net zoveel water geeft als ze nodig hebben en niet meer.

Hoe laat je Geraniums bloeien?

De sleutel om geraniumplanten te laten bloeien is het introduceren van ideale groeiomstandigheden. Eerst moet je vaststellen waar het probleem vandaan komt. Als je in een koeler klimaat woont, is het een veilige gok dat bijvoorbeeld de temperatuur het probleem is. Als het probleem eenmaal is vastgesteld, doe dan je best om het probleem om te keren door te zorgen voor veel licht en warmte, samen met andere ideale omstandigheden.

Verhoog de blootstelling aan de zon

Geraniums hebben 4-6 uur direct zonlicht per dag nodig. Ze hebben zelfs meer nodig als ze in indirect licht groeien. Dit is een aanzienlijke hoeveelheid zon, dus u wilt uw geraniums ergens kweken met minimale tot geen schaduw. Verwijder overhangend gebladerte dat de zon kan blokkeren om uw geraniums te bereiken.

 • Verwijder overhangend gebladerte dat uw geraniums beschaduwt.
 • Verplaats geraniums zo mogelijk naar een zonniger plek in uw tuin.
 • Binnen geraniums moeten bij een raam op het zuiden staan voor maximaal zonlicht.

Als je geraniums binnenshuis kweekt, plaats de planten dan bij een raam dat veel zon krijgt. Ramen op het zuiden worden meestal als ideaal beschouwd voor zonminnende planten. Je kunt het natuurlijke licht ook vergroten door wat kunstlicht te gebruiken. Dit is geen vervanging voor zonlicht, maar kan helpen het gebrek aan voldoende licht op bewolkte dagen te verzachten. Gebruik deze LED kweeklamp om het zonlicht voor je planten te stimuleren.

GooingTop LED Grow Light, 6000K Full Spectrum Clip Plant Growing Lamp met witte rode LED's voor kamerplanten, 5-Level Dimmable, Auto On Off Timing 4 8 12Hrs Koop nu Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Gebruik minder kunstmest

Bemest geraniums niet vaker dan eens per 2 weken. Als u te veel bemest, krijgt u struikachtige geraniums zonder bloei.

 • Je hoeft geraniums maar eens in de 2 weken te bemesten.
 • Geraniums groeien het best als ze niet vaak gevoed worden met een uitgebalanceerde meststof.

Zorg ervoor dat u alleen een meststof gebruikt die bedoeld is voor geraniums. Andere meststoffen kunnen een te hoog stikstof- of kaliumgehalte hebben, wat tot groeiproblemen kan leiden. Een uitgebalanceerde meststof, zoals een meststof met een 15-15-15, of 10-10-10 voedingsverhouding zal uw geraniums het meeste voordeel opleveren.

Verwarm uw Geraniums

Geraniums zijn niet erg koudebestendig. Koele temperaturen kunnen deze tere bloem schaden. Als u ergens woont waar het in het voorjaar vaak koud is, kunt u misschien geen geraniums buiten kweken. Geraniums die aan koud lenteweer worden blootgesteld, zullen gewoon niet bloeien. Temperaturen onder 65℉ (18℃) overdag en onder 45℉ (7℃) 's nachts zijn te koud voor geraniums.

 • Zorg ervoor dat uw geraniums groeien bij temperaturen van minstens 65℉ (18℃).
 • Overweeg uw geraniums binnen te kweken om ze te beschermen tegen koele temperaturen.

Overweeg om uw geraniums binnen of in een kas te kweken. Een overdekking voorkomt dat koelere temperaturen uw geraniums beschadigen. U krijgt veel meer bloemen van een geranium die in een constant warme omgeving wordt gekweekt.

Herplanten in betere grond

Als de bovenstaande trucs de bloei van uw geraniums niet bevorderen, dan is het zeer waarschijnlijk dat uw geraniums in slechte grondomstandigheden groeien. Slechte grond kan leiden tot verschillende problemen, van een gebrek aan voedingsstoffen tot onvoldoende drainage. Geraniums kunnen niet tegen te veel natte grond, dus het is van vitaal belang dat het water snel van hun wortels wordt afgevoerd.

 • Als uw geraniums het moeilijk hebben, kunt u ze opnieuw planten in een container met hoogwaardige potgrond.
 • De beste bodems voor winterharde geraniums zijn los, goed doorlatend, lemig en licht zuur.
 • Zorg ervoor dat uw geraniums voldoende afwatering hebben - uitdroging kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Als u binnen geraniums kweekt, kan een gebrek aan drainagegaten ook een probleem zijn. U kunt een nieuwe pot kopen met een betere drainage of u kunt zelf drainagegaten aanbrengen met een boormachine. Het is essentieel dat overtollig water wegvloeit van de geraniums om wortelrot te voorkomen.

Bloeien Geraniums elk jaar?

Geraniums groeien meestal als eenjarige plant, maar in sommige streken groeien ze als vaste plant. In die streken bloeien deze zonale geraniums elk jaar.

 • Geraniums groeien in veel streken vaak als eenjarige planten, maar kunnen ook als vaste planten worden gekweekt.
 • Meerjarige geraniums bloeien elk jaar.
 • Een echte geranium kan tientallen jaren leven in de juiste omstandigheden.

Winterharde geraniums kunnen onder ideale omstandigheden tot 40 jaar oud worden. Uw geranium zal elk jaar dat hij leeft bloeien. Zorg goed voor uw geraniums en houd ze vrij van ziekten en plagen voor een zo lang mogelijke levensduur.

Hoe Geraniums helpen te bloeien

Geraniums hebben de juiste omstandigheden nodig om in bloei te komen. Dit betekent de juiste grond, de juiste hoeveelheid zonlicht en de juiste hoeveelheid meststoffen. Anders blijf je zitten met geraniums die niet bloeien. Dit is wat geraniums nodig hebben om te bloeien:

 • Geraniums hebben 4-6 uur direct licht per dag nodig om te bloeien.
 • Geraniums bloeien alleen als de dagtemperatuur in het voorjaar minstens 65℉ (18℃) bedraagt.
 • Bemest geraniums niet meer dan eenmaal per 2 weken om ervoor te zorgen dat ze bloeien.
 • Losse, goed doorlatende grond is essentieel voor de groei van de geranium.
 • Als uw geranium niet bloeit, werk dan aan de ideale omstandigheden voor bloei.

Door veel licht te geven en uw geraniums te beschermen tegen koud weer, stimuleert u ze vaak om te bloeien. In een mum van tijd zullen uw winterharde geraniums een overvloed aan trossen bloemen produceren.

Scroll naar boven